ذوب هسته تورم ساز در ۱۴۰۳ - افق اقتصادی

ذوب هسته تورم ساز در 1403 - افق اقتصادی
چهارشنبه, ۲۳ آبان ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | 2024-11-13
کد خبر: 316326 |
تاریخ انتشار : ۲۱ آبان ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۳ |
12 بازدید
۰
می پسندم
ارسال به دوستان
پ

به گزارش اکوایران، رشد نقطه به نقطه پایه پولی در شهریور سال جاری معادل ۱۷.۶ درصد برآورد شده است. پایه پولی شهریور نیز نسبت به مرداد ۲.۵ درصد کاهش یافته است. براساس گزارش بانک مرکزی دلیل اصلی این امر کاهش اضافه برداشت بانک‌ها و موسسات اعتباری به علت آزادسازی بخشی از سپرده قانونی بانک‌ها و موسسات […]

ذوب هسته تورم ساز در ۱۴۰۳

به گزارش اکوایران، رشد نقطه به نقطه پایه پولی در شهریور سال جاری معادل ۱۷.۶ درصد برآورد شده است. پایه پولی شهریور نیز نسبت به مرداد ۲.۵ درصد کاهش یافته است. براساس گزارش بانک مرکزی دلیل اصلی این امر کاهش اضافه برداشت بانک‌ها و موسسات اعتباری به علت آزادسازی بخشی از سپرده قانونی بانک‌ها و موسسات اعتباری جهت پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه ازدواج و فرزندآوری بوده است.

اگر این روند نزولی پایه‌ پولی ادامه پیدا کند در صورت کنترل نقدینگی می‌توان انتظار داشت تورم نیز با کاهش مواجه شده و سرعت افزایش قیمت‌ها کندتر شود.

خبر مرتبط

رشد پایه پولی با عینک فصلی

اکوایران: بررسی‌ها نشان می‌دهد با اینکه رشد ماهانه پایه پولی منفی شده و رشد نقطه به نقطه آن به پایین‌ترین مقدار در ۷.۵ سال گذشته رسیده اما رشد فصلی این متغیر در تابستان نسبت به بهار افزایش یافته است.

پایه پولی چگونه منجر به افزایش قیمت‌ها می‌شود؟

هر پولی که از بانک مرکزی به بیرون انتشار یابد و در جریان فعالیت‌های بانکی و خلق اعتبار قرار گیرد، پایه پولی یا پول پرقدرت نامیده می‌شود. از این جهت به این پول، پول پرقدرت گفته می‌شود که وقتی از بانک مرکزی به بیرون انتشار می‌یابد، در یک فرایند خلق بدهی و سپرده‌گذاری به نقدینگی که به عبارتی به چاشنی تورم معروف است. این نقدینگی نیز در نهایت خود را در افزایش قیمت کالاها و خدمات در اقتصاد نشان می‌دهد که آن را تورم می‌گویند .لذا سیاستگذاران پولی در یک اقتصاد برای کنترل تورم اقدام به کاهش رشد پایه پولی کرده و از این طریق تب تورم در اقتصاد را آرام می‌کنند.

منابع پایه پولی شامل خالص دارایی خارجی بانک مرکزی ، خالص بدهی دولتی و خالص بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی است. در سمت مصارف نیز سکه و اسناس به عنوان تعهدات بانک مرکزی و حساب ذخیره قانونی و ذخایر اضافی قرار می‌گیرند.

رشد ماهانه پایه پولی منفی شد

بررسی‌ها نشان می‌دهد پایه پولی در شهریورماه معادل ۱۱۵۴ هزار میلیارد تومان اعلام شده است. این درحالی است که در مرداد مقدار پایه پولی ۱۱۸۳ هزار میلیارد تومان بوده است. پایه پولی ۲.۵ درصد کاهش داشته که پایین‌ترین نرخ در ۴۴ ماه گذشته محسوب می‌شود. این درحالی است که میزان افزایش پایه پولی در مرداد ۳ درصد محاسبه شده است.

بالاترین رشد ماهانه پایه پولی در این بازه زمانی مربوط به اسفند ۱۴۰۱ است که در این ماه پایه پولی به میزان ۶.۴ درصد افزایش داشته است.

رشد نقطه به نقطه متغیر تورم ساز به کف رسید

روند افزایشی رشد نقطه به نقطه پایه پولی از اوایل سال ۹۶ آغاز و تا اوایل سال ۱۴۰۲ ادامه پیدا کرد. به طوری که در فروردین رشد نقطه نقطه پایه پولی به بالاترین مقدار خود رسید . در این ماه رشد این متغیر نسبت به فروردین ۱۴۰۱ به ۴۴ درصد رسیده بود. اما در ادامه  روند نزولی این متغیر شروع شد.

همانطور که گفته شد در شهریور امسال پایه پولی معادل ۱۱۵۴ هزار میلیارد تومان بوده است. در شهریور سال گذشته این متغیر به مقدار ۹۸۱ هزار میلیارد تومان اعلام شده است. در واقع میزان رشد نقطه به نقطه پایه پولی در شهریور امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۷.۶ درصد بوده که پایین‌ترین مقدار در حدود هفت سال گذشته است. در مرداد اما رشد این متغیر بالاتر از ۲۵ درصد ثبت شده است.

 

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید