بانکرینگ ایران: دریایی از چالش‌ها و فرصت‌های بکر - افق اقتصادی

بانکرینگ ایران: دریایی از چالش‌ها و فرصت‌های بکر - افق اقتصادی
چهارشنبه, ۲۶ دی ۱۴۰۳ / بعد از ظهر / | 2025-01-15
کد خبر: 341421 |
تاریخ انتشار : ۱۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۹:۱۲ |
12 بازدید
۰
1
ارسال به دوستان
پ

کشکولی دبیر انجمن صنعت بانکرینگ با با اشاره به هزینه‌های بالا و مشکلات تعهدات ارزی، از توسعه این صنعت به عنوان راهکاری برای رونق اقتصادی، کاهش قاچاق سوخت و افزایش اشتغال یاد کرد.

بانکرینگ ایران: دریایی از چالش‌ها و فرصت‌های بکر

بازار؛ گروه آب و انرژی: مصطفی کشکولی، دبیر انجمن صنعت بانکرینگ ایران و عضو هیات مدیره فدراسیون صادرات انرژی، درباره چالش‌ها و فرصت‌های صنعت بانکرینگ صحبت و تأکید کرد که هزینه‌های بالای بانکرینگ نسبت به کارگو، از جمله چالش‌های مهم این صنعت است. به طور مثال، هزینه‌های نیروی انسانی برای انجام عملیات بانکرینگ در آب‌های داخلی و خارجی طی شش ماه حدود ۶۲۸ هزار دلار است، در حالی که این هزینه برای دریافت‌کنندگان کارگو ناچیز است. علاوه بر این، هزینه اجاره مخزن در داخل و خارج کشور نیز هزینه‌های بانکرینگ را افزایش می‌دهد.
کشکولی افزود که تفاوت هزینه در ناوگان دریایی نیز بسیار مهم است. برای انجام عملیات بانکرینگ به میزان ۴۵ هزار تن در ۱۴ روز، حداقل نیاز به ۵ کشتی بانکرینگ وجود دارد که هزینه‌های این ناوگان و سوخت مورد نیاز طی دو هفته حدود ۱,۱۰۵,۰۰۰ دلار است، در حالی که هزینه‌های کارگو ۲۸۱,۴۰۰ دلار خواهد بود.
او بیان کرد که هزینه‌های Agency و Surveyor نیز باید به این موارد اضافه شود که در مجموع به ازای هر تن سوخت‌رسانی دریایی حدود ۲۵ دلار هزینه عملیات وجود دارد. در مقایسه با کارگو، هزینه عملیات به ازای هر تن حدود ۵.۶ دلار است. این در حالی است که قیمت‌گذاری بانکرینگ و کارگو کاملاً شبیه هم است. همچنین در خصوص کسب مجوزهای مورد نیاز بانکرینگ، مجوزهای متعددی از سازمان‌های مختلف باید دریافت شود که این پروسه بسیار زمان‌بر است.
عضو هیات مدیره فدراسیون صادرات انرژی به مشکلات تعهدات ارزی شرکت‌های بانکرینگ نزد بانک مرکزی نیز اشاره کرد و گفت که مبنای شناسایی و اجرای رفع تعهدات ارزی برای فعالان عرصه بانکرینگ سامانه گمرک جمهوری اسلامی ایران است، در حالی که مبنای فعالیت شرکت‌های بانکرینگ براساس قراردادهای منعقد شده با شرکت ملی نفت ایران است. این اختلاف منجر به مشکلاتی برای شرکت‌های بانکرینگ در سال‌های اخیر شده است.
کشکولی همچنین به عدم تحقق تکالیف قانونی برنامه‌های پنجم و ششم توسعه در مورد حمایت از صنعت بانکرینگ اشاره کرد.
او عنوان داشت که عدم وجود ظرفیت کافی برای تولید سوخت کم سولفور ۰.۵ درصد در کشور، عدم تفکیک مسئولیت‌های سازمان‌های مرتبط، عدم وجود متولی صنعت بانکرینگ در کشور، و عدم شفافیت ساختار حقوقی سرمایه‌گذاری در بنادر از جمله موانع توسعه این صنعت هستند. علاوه بر این، دوره کوتاه قراردادهای BOT، هزینه‌های ثابت و متغیر بالا در قراردادهای واگذاری زمین و کاهش انگیزه سرمایه‌گذاری بخش خصوصی، عدم اولویت‌دهی به تخصیص زمین به شرکت‌های بانکرینگ در بنادر جنوبی به منظور ایجاد زیرساخت‌های لازم، تغییرات منفی رویه‌های تخصیص سهمیه و قیمت‌گذاری طی سال‌های اخیر، نوسان غیرقابل پیش‌بینی نرخ محمولات بانکرینگ، و مشکلات بازاریابی و فروش از دیگر چالش‌های مهم این صنعت هستند.

براساس برآوردهای صورت گرفته، میزان اشتغال برای انتقال سوخت به کشتی‌ها به ازای هر ۵۰ هزار تن ۴۰ نفر برآورد می‌شود. میزان اشتغال به ازای خدمات جانبی صنعت بانکرینگ با توجه به کاربر بودن خدمات جانبی سوخت‌رسانی بسیار بیشتر بوده و می‌تواند بین ۲ تا ۵ برابر میزان اشتغال مستقیم سوخت‌رسانی باشد

وی به توسعه بانکرینگ و تأثیر آن بر بازار کار ایران اشاره کرد و گفت که علاوه بر مزیت‌های بسیار زیادی که ایران در توسعه این صنعت دارد، میزان اشتغال ناشی از تجارت بانکرینگ نیز بسیار مهم است. براساس برآوردهای صورت گرفته، میزان اشتغال برای انتقال سوخت به کشتی‌ها به ازای هر ۵۰ هزار تن ۴۰ نفر برآورد می‌شود. میزان اشتغال به ازای خدمات جانبی صنعت بانکرینگ با توجه به کاربر بودن خدمات جانبی سوخت‌رسانی بسیار بیشتر بوده و می‌تواند بین ۲ تا ۵ برابر میزان اشتغال مستقیم سوخت‌رسانی باشد. از این رو، هر یک میلیون تن بانکرینگ با توسعه و کامل شدن زنجیره ارائه خدمات می‌تواند تا ۵۰۰۰ نفر اشتغال مستقیم و غیرمستقیم به همراه داشته باشد. عضو هیات مدیره فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته ایران، بیان کرد که یکی از چالش‌های مهم کشور وجود قاچاق فرآورده‌های نفتی به ویژه در استان‌های مرزی است و صنعت بانکرینگ می‌تواند کاهش زمینه قاچاق فرآورده‌های نفتی را نیز فراهم کند.
او ادامه داد: بنا بر گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، سهم چشمگیری از سوخت نفت کوره بندر فجیره از سوی ایران تأمین می‌شود که بخشی از این سوخت به صورت قاچاق از شهرهای جنوبی کشور به بندر فجیره امارات فروخته می‌شود. توسعه صنعت بانکرینگ در ایران می‌تواند با ایجاد اشتغال و زنجیره ارزش در داخل به کاهش قاچاق سوخت کشور کمک کند. علاوه بر آن، بانکرینگ موجب رونق بنادر، توسعه سرمایه‌گذاری در بنادر، جذب مالکین کشتی‌های خارجی و ارزآوری نیز می‌گردد.

بنا بر گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، سهم چشمگیری از سوخت نفت کوره بندر فجیره از سوی ایران تأمین می‌شود که بخشی از این سوخت به صورت قاچاق از شهرهای جنوبی کشور به بندر فجیره امارات فروخته می‌شود. توسعه صنعت بانکرینگ در ایران می‌تواند با ایجاد اشتغال و زنجیره ارزش در داخل به کاهش قاچاق سوخت کشور کمک کند

کشکولی به استفاده از پتانسیل‌های صنعت بانکرینگ برای توسعه پایدار اشاره کرد و افزود: همان‌طور که قبلاً ذکر شد، توسعه صنعت بانکرینگ به نوعی جلوگیری از خام فروشی بوده و تکمیل زنجیره خدمات بانکرینگ با توجه به پتانسیل موجود، ایران را به عنوان هاب انرژی منطقه مبدل می‌کند.

اهمیت اجرای ماده ۶۲ قانون برنامه هفتم توسعه
کشکولی درباره تأثیر تحولات اقتصادی داخلی و بین‌المللی بر صنعت بانکرینگ اظهار داشت: شرایط تحریم و تحولات منفی اقتصادی داخلی و بین‌المللی هرچند موانع توسعه این صنعت هستند اما ایران می‌تواند به عنوان بزرگ‌ترین بازیگر سیاسی و اقتصادی در منطقه نقش تعیین‌کننده داشته باشد و از آنجایی که درصد بسیار بالایی از انرژی فسیلی جهان از منطقه خاورمیانه و به خصوص خلیج فارس تأمین می‌گردد، اتخاذ سیاست‌های اقتصادی مناسب (سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری در خصوص اقتصاد دریا محور) و اقدام لازم در اجرای ماده ۶۲ قانون برنامه هفتم توسعه کشور و پتانسیل موجود می‌تواند به سرعت جایگاه ایران در صنعت بانکرینگ منطقه را ارتقاء داده و اهداف مندرج در قانون برنامه هفتم (علیرغم عدم تحقق ماده ۱۳۱ قانون برنامه پنجم و بند ب ماده ۴۸ قانون برنامه ششم) تحقق یابد.
عضو هیات مدیره فدراسیون صادرات انرژی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برای توسعه بانکرینگ در بنادر ایران چه برنامه و استراتژی‌هایی در دستور کار دارید، گفت: خوشبختانه قانون‌گذار در برنامه‌های توسعه کشور نگاه ویژه‌ای به صنعت بانکرینگ داشته و همواره تکالیف و اهدافی را برای این صنعت در نظر گرفته است. با وجود زیرساخت‌های کنونی و عدم استفاده حداکثری از این زیرساخت‌ها که به دلیل عدم تخصیص سهمیه مناسب به شرکت‌های بانکرینگ است، به نظر می‌رسد در وهله اول نیاز به انجام تکالیف مندرج در ماده ۶۲ قانون برنامه هفتم توسعه توسط وزارتخانه‌های ذی‌ربط باشد که در صورت انجام تکالیف مذکور به نوعی می‌توان گفت تحول و توسعه در این صنعت رخ خواهد داد.

قطعاً تحریم‌های ظالمانه یکی از موانع رشد این صنعت است چرا که وجود تحریم‌ها باعث عدم امکان تحویل سوخت به ناوگان خارجی گردیده و یا خطوط کشتیرانی خارجی با بیم از تحریم، تمایلی به حضور در آب‌های سرزمینی و بنادر ایران جهت دریافت خدمات بانکرینگ ندارند

کشکولی به تأثیر تحریم‌ها و فشارهای بین‌المللی بر صنعت بانکرینگ ایران اشاره کرد و افزود: قطعاً تحریم‌های ظالمانه یکی از موانع رشد این صنعت است چرا که وجود تحریم‌ها باعث عدم امکان تحویل سوخت به ناوگان خارجی گردیده و یا خطوط کشتیرانی خارجی با بیم از تحریم، تمایلی به حضور در آب‌های سرزمینی و بنادر ایران جهت دریافت خدمات بانکرینگ ندارند. بی‌شک حضور شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران خصوصی طی این سال‌ها، صنعت نیمه‌جان بانکرینگ را حفظ کرده است.

کشکولی درباره فرصت‌های سرمایه‌گذاری در صنعت بانکرینگ ایران گفت: کشور ما با وجود ۱۸۰۰ کیلومتر مرز آبی، پتانسیل بالایی برای صنعت بانکرینگ در بنادر خود دارد. برای توسعه این صنعت می‌توان مزیت‌های بسیاری را برشمرد. به عنوان مثال، ایجاد اشتغال در خشکی و دریا، رونق اقتصادی در شهرهای بندری کشور، تقویت امنیت ملی با ایجاد وابستگی کشتی‌های خارجی، ارتقاء جایگاه جهانی در حوزه‌های اقتصادی و سیاسی، درآمدزایی ارزی، صادرات خدمات دریایی، فاصله بسیار نزدیک بخشی از بنادر و جزایر ایران با آبراه‌های بین‌المللی به ویژه منطقه سلخ قشم، بهترین عمق برای لنگر انداختن کشتی‌ها، و وجود بازار داخلی مناسب و رو به توسعه است.

بانکرینگ متولی مشخصی ندارد
در پایان، کشکولی به نقش فدراسیون صادرات انرژی در پیشبرد اهداف توسعه صنعت بانکرینگ اشاره کرد و گفت که با عنایت به عدم تفکیک مسئولیت سازمان‌های مرتبط و عدم وجود متولی مشخص در این صنعت که نیازمند هماهنگی وزارتخانه‌های نفت، راه و شهرسازی، اقتصاد و صمت است، سپردن مسئولیت متولی بانکرینگ به مقامی بالاتر از وزارتخانه‌های مذکور و نظارت بر تکالیف هر وزارتخانه و ایجاد هماهنگی‌های لازم با سازمان‌های ذی‌ربط، نیاز مبرم صنعت بانکرینگ است. همچنین تسریع در تدوین دستورالعمل اجرایی بانکرینگ با لحاظ نمودن نظر انجمن صنعت بانکرینگ ایران و تصویب در هیأت وزیران، بخش عمده‌ای از موانع موجود را مرتفع و زمینه توسعه این صنعت استراتژیک را فراهم خواهد ساخت.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید