بلاکچین سولانا که به خاطر سرعت و کارمزد ناچیز شبکه شناخته میشود، بستری مناسب برای توسعه و اجرای برنامههای غیرمتمرکز (DApps) فراهم کرده است. در ادامه قرار است به معرفی برخی از این توکنها بپردازیم.
به گزارش بازار، شبکه سولانا با معماری منحصر به فرد خود، میزبان طیف گستردهای از پروژههای نوآورانه در حوزههای مختلف از جمله امور مالی غیرمتمرکز (DeFi)، توکنهای غیرقابل تعویض (NFT) و بازیهای بلاکچینی است. اکثر فعالان ارزهای دیجیتال که اقدام به خرید سولانا میکنند معتقدند این شبکه به دلیل سرعت بالا، کارمزد پایین و مقیاسپذیری قابل توجهی که دارد رقیبی جدی برای اتریوم محسوب میشود.
درست است که ارز دیجیتال بومی سولانا (SOL) شناختهشدهترین توکن این شبکه است، اما سولانا فراتر از آن هم حرفهایی برای گفتن دارد. در این مقاله، به بررسی برخی از ارزهای دیجیتال برجسته در این اکوسیستم پویا میپردازیم که هر کدام مزایا و ویژگیهای منحصر به فرد خود را ارائه میدهند.
رندر (RNDR)
(Render (RNDR شبیه به یک بازار اجاره رایانه است، اما به جای کل رایانه، فقط قدرت کارت گرافیک (GPU) اجاره داده میشود. افراد دارای کارت گرافیکهای قوی میتوانند قدرت پردازش کارت خود را اجاره بدهند و در عوض رمز ارز RNDR دریافت کنند. کسانی که به قدرت پردازش بالا برای کارهای گرافیکی مثل جلوههای ویژه (VFX) نیاز دارند، میتوانند با رمزارز RNDR از آن بهرهمند شوند.
به عبارت ساده، Render به افراد کمک میکند تا از توان بالای پردازش کارت گرافیک خود به درآمد برسند و از طرف دیگر کسانی که به قدرت پردازشی بالا برای کارهایشان نیاز دارند با وجود Render امکانات لازم برای آنها فراهم میشود.
گراف (GRT)
فرض کنید بلاکچین یک کتابخانه عظیم است که اطلاعات زیادی را در خود نگهداری میکند. قطعا پیدا کردن اطلاعات خاص در این کتابخانه کار سختی است. (The Graph (GRT این کتابخانه را مرتب میکند تا پیدا کردن اطلاعات راحتتر شود.
برنامههایی مثل یونیسواپ ( Uniswap) سینتتیکس (Synthetix) و کوین گکو (CoinGecko) از این نظم برای جستوجوی اطلاعات استفاده میکنند. به کاربرانی که در مرتب کردن و پاسخ به سوالات شبکه کمک میکنند به عنوان پاداش، GRT تعلق میگیرد.
هلیوم (HNT)
شبکه هلیوم (Helium) یک شبکه مبتنی بر بلاکچین است که امکان برقراری ارتباط و انتقال داده را برای دستگاههای فعال در زمینه اینترنت اشیا (IoT) فراهم میکند. دارندگان توکن HNT میتوانند با راهاندازی سختافزار سازگار با شبکه ارتباطی هلیوم، به شبکه متصل شوند و در قبال تامین اینترنت به عنوان پاداش توکن HNT دریافت کنند. این شبکه در فوریه ۲۰۲۳ به دلیل سرعت و مقیاسپذیری بالا، زیرساخت خود را به سولانا منتقل کرد. توکن HNT علاوه بر پاداش دادن به دارندگان هاتاسپات (فرستنده و گیرنده بیسیم)، عملیات مختلفی را درون شبکه هلیوم تسهیل میکند.
ژوپیتر (JUP)
ژوپیتر (JUP) یک صرافی غیرمتمرکز (DEX) برای ارزهای دیجیتال است که بر بستر بلاکچین Solana ساخته شده است. هدف این صرافی جایگزین کردن صرافیهای متمرکز (CEX) با یک سیستم سادهتر است که بر تجربهی بهتر کاربران تمرکز دارد.
ژوپیتر (JUP) به جای ساختن یک اکوسیستم بزرگ با چندین سرویس مختلف، میخواهد بر روی یک کار (ارائه صرافی غیرمتمرکز برای خرید و فروش ارز دیجیتال) تمرکز کند و آن را به بهترین شکل انجام دهد. همچنین آنها با ساخت این صرافی بر بستر Solana، از این بلاکچین و جامعهی آن پشتیبانی میکنند.
آرویو (AR)
شبکه آرویو (AR) یک سرویس ذخیرهسازی غیرمتمرکز ارائه میدهد که میتواند در محیطهای وب ۳ و وب ۲ عمل کند. کاربرانی که نیاز به خرید فضای ذخیرهسازی غیرمتمرکز دارند، برای انجام تراکنش به توکن اصلی این پلتفرم، یعنی AR، نیاز دارند. ماینرهای شبکه آرویو در مقابل تأمین فضای ذخیرهسازی، بهعنوان پاداش، توکن AR دریافت میکنند. همچنین اعتبارسنجی تراکنشها نیز موجب دریافت پاداش AR میشود.
پیث نتورک (PYTH)
شبکه Pyth یکی از رقبای مستقیم پروژه چین لینک (Chainlink) است. شبکه Pyth ادعا میکند که دادهها را به بلاکچینها انتقال میدهد و همچنین دادههای لحظهای را با سرعت بالاتری نسبت به چین لینک ارائه میدهد. بیش از ۲۵۰ اپلیکیشن از دادههای این شبکه استفاده میکنند که شامل صرافیهای غیرمتمرکز (DEX)، پلتفرمهای مشتقه و پروتکلهای وامدهی میشوند. توکن PYTH، ارز دیجیتال بومی این شبکه است و دارندگان آن اجازه شرکت در تصمیمات حاکمیتی را پیدا میکنند.
بونک (BONK)
بونک (BONK) یک ارز دیجیتال از نوع «میم کوین» است که در دسامبر ۲۰۲۲ راهاندازی شد. ۵۰ درصد از کل موجودی بونک به صورت رایگان بین جامعه «سولانا» توزیع شده است. پلتفرمهایی مانند اورکا (Orca) اوپنبوک (OpenBook) بونک را به عنوان واحد پول برای پرداختهای NFT قبول میکنند. همچنین سولفارم (SolFarm) و بونکاستیک (BonkStake) از بونک به عنوان انگیزهای برای سپردهگذاری NFT استفاده میکنند.
استپن (GMT)
پروژه (STEPN (GMT یک بازی «move-to-earn» است یعنی میتوان از طریق این برنامه بر اساس تحرک خود به درآمد رسید. این برنامه ترکیبی از بازیهای کسب درآمد (play-to-earn) و یک برنامه تناسب اندام است که کاربران را به تحرک و ورزش تشویق میکند. این بازی بر بستر بلاکچین Solana ساخته شده و دارای المانهای بازیگونه (GameFi) است.
برای استفاده از STEPN، ابتدا باید کتانیهای دیجیتالی NFT خریداری کنید و سپس با استفاده از آنها در برنامه ورزش کنید. این برنامه در اوت ۲۰۲۱ به عنوان یک برنامه سبک زندگی وب ۳ (Web3) راهاندازی شد. با ورزش کردن و ثبت آن در برنامه، میتوانید توکنهای Green Satoshi کسب کنید. هنگامی که با کتانیهای خود به سطح ۳۰ برسید، امکان دریافت توکنهای GMT را خواهید داشت. این توکن، توکن حاکمیتی است و طبق آن حق رای دریافت میکنید.
برنامه STEPN علاوه بر تشویق شما به ورزش بیشتر، به حفظ محیط زیست نیز کمک میکند.
آدیوس (AUDIO)
آدیوس (AUDIO) یک برنامه کاربردی ایدهآل برای عاشقان موسیقی است که روی پلتفرم سولانا پیادهسازی شده است. در این برنامه، شما میتوانید به موسیقی گوش دهید و آن را استریم کنید و همچنین به عنوان یک هنرمند، میتوانید موسیقی خود را آپلود و ذخیره کنید. این پروتکل استریم غیرمتمرکز ابتدا در سال ۲۰۱۸ روی شبکه POA ساخته شد، اما بعدا به سولانا منتقل گردید. هدف از ساخت این برنامه کم کردن فاصله بین هنرمندان و طرفداران و ایجاد شفافیت بیشتر در صنعت موسیقی بوده است.
هنرمندان در صورتی که بتوانند در چارتهای موسیقی باقی بمانند، به عنوان پاداش، توکنهای AUDIO دریافت میکنند. آنها همچنین میتوانند نسخههای اضافی از آهنگهای خود را بارگذاری کنند و یا موسیقیهای جدید را امتحان کنند. بارگذاری و گوش دادن به موسیقی در این برنامه رایگان است.
کاربران این پلتفرم به ۴ دسته تقسیم میشوند: هنرمندان، طرفداران، نودهای محتوایی و نودهای کشف و پیدا کردن موسیقی جدید. نودهای محتوایی مسئول اطمینان از در دسترس بودن و توزیع مداوم محتوا در کل پلتفرم هستند. هنرمندان میتوانند نودهای محتوا را برای اطمینان از توزیع موسیقی خود انتخاب کنند. نودهای کشف و پیدا کردن موسیقی جدید نیز به کاربران کمک میکنند تا موسیقی (جدید) را پیدا کنند. نودهای کشف با فهرستنویسی از محتوا، به کاربران امکان جستجو و کشف آسان موسیقی را میدهند.
ورم هول (W)
فرض کنید بلاکچینهای مختلف مثل جزیرههای جدا از هم هستند. Wormhole مثل پلی است که به بلاکچین سولانا (Solana) اجازه میدهد با بلاکچینهای دیگر ارتباط برقرار کند و به این ترتیب داراییهای سولانا میتوانند در سایر بلاکچینها هم استفاده شوند. Wormhole همچنین به توسعهدهندگان کمک میکند تا برنامههای غیرمتمرکز (DApp) و توکنهایی بسازند که روی چند بلاکچین سریعتر و بهتر با هم کار میکنند.
Wormhole به توسعهدهندگان کمک میکند تا به راحتی توکنها و برنامههای غیرمتمرکز (DApps) را بر روی یک معماری چند زنجیرهای پیادهسازی کنند تا به به حداکثر کارایی خود برسند.
معرفی میم کوینهای شبکه سولانا
ویژگیهای کاربردی شبکه سولانا آن را به بستری مناسب برای میمکوینهای مختلف تبدیل کرده است. در کنار بونک، میم کوینهای دیگری هم روی شبکه سولانا وجود دارند که فعالیت خوبی را به نمایش گذاشتهاند، اما به یاد داشته باشید که برای سرمایهگذاری و خرید ارز دیجیتال و هر کدام از این میم کوینها باید درباره آنها به خوبی تحقیق کرد چون ریسک بالایی دارند.
میم کوین Dogwifhat با نماد اختصاری WIF، در اواخر سال ۲۰۲۳ بر روی شبکه سولانا فعالیت خود را آغاز کرد؛ هرچند این میمکوین هیچ وعده خاصی اعلام نکرده اما افرادی زیاد را به خود جذب کرده است.
میم کوین دیگری که بر بلاکچین سولانا راهاندازی شده است The Book of Meme نام دارد که با علامت اختصاری (BOME) نمایش داده میشود. این پروژه با ترکیب فناوری بلاکچین و فرهنگ اینترنت، امکان ضرب و معامله میمها به عنوان NFT را فراهم میکند. هدف BOME توانمندسازی مالی سازندگان محتوا و همچنین حفظ تاریخچه فرهنگ میم به روشی غیرمتمرکز است. این پروژه به نوعی نقطه تلاقی سرگرمی و تکنولوژی محسوب میشود.
MEW میم کوین دیگری است که بر بستر بلاکچین سولانا فعالیت میکند. هدف آن زیر سؤال بردن سلطه میم کوینهای مبتنی بر شخصیت سگهاست و در این زمینه موفق بوده است.