به گزارش خبرگزاری فارس از مازندران، ۱۳ تیر ماه باعنوان روز دماوند نامگذاری شده؛ قلهای که مرتفعترین کوه ایران و خاورمیانه و بلندترین کوه آتشفشانی است.
این قله مخروطی شاخص در جهان و زیستبوم بینظیر با توجه به زیباییهای طبیعی ۱۳ تیر ماه سال ۸۷ در فهرست آثار طبیعی ایران قرار گرفت.
قله دماوند از لحاظ اساطیری، زیستمحیطی و فرهنگی از اهمیت بسزایی برخوردار بوده به همین دلیل پس از ثبت ملی در فهرست جهانی شدن است.
بهرهبرداری بیرویه برای چرای دامها، بهرهبرداری معادن پیرامون قله، جاده سازی غیرضروری و بیرویه برای دامداران، ویلاسازی، کوهنوردی و طبیعت گردی، استقبال و هجوم کوهنوردان از مسائلی بهشمار میرود که مشکلاتی در پی داشته است.
اهمیت و وجود ظرفیت بالا این امید را برای علاقهمندان و دوستداران این اثر تاریخی ایجاد کرد که بتوانند شاهد ثبت جهانی آن در سازمان یونسکو باشد اما باوجود همه تلاشها این مسئله هنوز محقق نشد و کماکان ثبت جهانی قله دماوند در انتظار است.
مهدی مسچی نائب رئیس انجمن دوستداران دماوندکوه درباره آخرین وضعیت پرونده جهانی شدن قله دماوند در گفتوگو با فارس، اظهار کرد: یکی از مسائل مهم که سد راه جهانی شدن قله دماوند بوده، بحث معدن کاوی بوده که تمام معادن ۸گانه پس از تلاشهای ۷ساله با کمک دستگاهها و پیگیریهای دوستداران حل شد.
وی افزود: از مسائل دیگر جادههای اضافه، چرای بیرویه دام، ویلاسازی در قسمت شمالی دماوند و نبود ساماندهی کوهنوردی است که باید به فکر چاره باشیم.
نائب رئیس انجمن دوستداران دماوندکوه با اشاره به اینکه دماوند اولین کاندیدا برای ثبت جهانی بوده ولی همچنان در محاق انتظار است، تصریح کرد: بعد از قله دماوند چندین اثر کاندید شده و به ثبت جهانی رسیدند ولی باوجود اینکه دماوند اولین کاندید بود هنوز در محاق انتظار است.
مسچی با اعلام اینکه بحث جاده مصیبت بزرگ قله دماوند است، تصریح کرد: انجمن دوستداران دماوند تمام ورودی و پارکینگهای ضلع جنوبی دماوند را تعطیل کرد اما سؤال این است چرا بازگشایی شد؟
وی به معضل گردشگری ناپایدار در منطقه اشاره کرد و گفت: راه همیشه برای ورود به دماوند باز است که البته مزیت نیست، بلکه در مقایسه با سایر کوههای همترازش بهلحاظ گردشگری کوهستان، یک امتیاز بسیار منفی هم محسوب میشود؛ چراکه نهتنها منجر به درآمدزایی برای جامعۀ محلی یا توسعۀ گردشگری نشده که محیط زیست و پوشش گیاهی و جانوریاش هم در معرض آسیب و تخریب قرار گرفته است.
نائب رئیس انجمن دوستداران دماوند کوه با تاکید بر اینکه مخالف بحث درآمد جوامع محلی نیستم اما درآمدی که با تخریب گسترده دماوند مخالف هستیم، خاطرنشان کرد: پیشنهاد ما این است ضلع جنوبی تعطیل شود و از ارتفاع ۲هزار به بالا بهعنوان منطقه حفاظت شده باشد که در این صورت مدیریت یکپارچه اتفاق میافتد.
پایان پیام/۸۶۰۳۴/غ