بلاتکلیفی رشد اقتصادی؛ توافق بر سر سقوط رشد نفت - افق اقتصادی

بلاتکلیفی رشد اقتصادی؛ توافق بر سر سقوط رشد نفت - افق اقتصادی
دوشنبه, ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ / قبل از ظهر / | 2025-05-19
کد خبر: 395803 |
تاریخ انتشار : ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۳:۰۹ |
4 بازدید
۰
می پسندم
ارسال به دوستان
پ

 به گزارش اکوایران، براساس داده و ارقام دو نهاد مرکز پژوهش‌های مجلس و پژوهشکده پولی و بانکی مشخص نیست روند رشد اقتصادی در اسفند سال گذشته به چه صورت بوده است. در واقع مرکز پژوهش‌های مجلس روایت افزایشی ۲.۷ واحد درصدی در رشد اقتصادی اسفند نسبت به بهمن دارد درحالی که رشد اقتصادی در اسفند […]

بلاتکلیفی رشد اقتصادی؛ توافق بر سر سقوط رشد نفت

 به گزارش اکوایران، براساس داده و ارقام دو نهاد مرکز پژوهش‌های مجلس و پژوهشکده پولی و بانکی مشخص نیست روند رشد اقتصادی در اسفند سال گذشته به چه صورت بوده است. در واقع مرکز پژوهش‌های مجلس روایت افزایشی ۲.۷ واحد درصدی در رشد اقتصادی اسفند نسبت به بهمن دارد درحالی که رشد اقتصادی در اسفند سال گذشته از نگاه پژوهشکده پولی و بانکی ۱.۷ واحد درصد نسبت به بهمن کاهش داشته است.

البته این دو نهاد رشد اقتصادی را در بازه‌های زمانی یکسان برآورد نمی‌کنند؛ در واقع مرکز پژوهش‌های مجلس بازه یک ماهه و پژوهشکده پولی و بانکی یک بازه سه ماهه را مورد برآورد قرار می‌دهد.

با این‌وجود هم مرکز پژوهش‌های مجلس و هم پژوهشکده پولی و بانکی رشد بخش نفت در اسفند سال گذشته را منفی برآورد کرده‌اند که نشان از دشوارتر شدن فروش نفت ایران در نتیجه تحریم‌ها در ماه‌های گذشته است.

رشد اقتصادی از دید بال پژوهشی بانک مرکزی و مجلس

دو نهاد پژوهشی کشور علاوه بر مرکز آمار و بانک مرکزی به برآورد رشد اقتصادی می‌پردازند.

مرکز پژوهش‌های مجلس که بال پژوهشی مجلس محسوب می‎‌شود حجم اقتصاد کشور به صورت کلی و در هر بخش را برآورد کرده و تغییرات آن را نسبت به ماه مشابه در سال گذشته محاسبه می‌کند. رقم بدست آمده رشد اقتصادی ماهانه نام دارد.

از طرف دیگر پژوهشکده پولی و بانکی کیک اقتصاد در سه ماهه منتهی به یک ماه معین را تخمین زده و تغییرات رقم محاسبه شده نسبت به دوره مشابه در سال گذشته نشان‌دهنده رشد اقتصادی در آن ماه معین است؛ به طور مثال رشد اقتصادی اسفندماه ۱۴۰۳ یعنی مجموع حجم اقتصاد ایران در ماه‌های دی، بهمن و اسفند چقدر بوده و چه مقدار نسبت به همین مدت در سال ۱۴۰۲ تغییر کرده است.

این دو نهاد پژوهشی با استفاده از پایگاه داده‌ای مختلف و استفاده از روش‌های اقتصاد سنجی، یادگیری ماشین و یادگیری عمیق به برآورد رشد اقتصادی اقدام می‌کنند. به طور مثال، برای برآورد رشد بخش نفت از داده‌های اوپک، جهت تخمین رشد بخش خدمات از داده‌های تراکنش بین بانکی و جهت محاسبه رشد بخش صنایع و معادن از داده‌های شرکت‌های صنعتی بورسی استفاده می‌شود.

اختلاف روند رشد به روایت ۲ نهاد پژوهشی

رشد اقتصادی ماهانه مربوط به بهمن سال گذشته از نظر مرکز پژوهش‌‌‌های مجلس برابر با ۰.۹ درصد برآورد شده که در اسفندماه به ۳.۶ درصد افزایش یافته است. در واقع از نگاه این نهاد رشد اقتصادی در این مدت صعودی بوده است.

این‌ها درحالی است که رشد اقتصادی از نظر پژوهشکده پولی و بانکی در سه ماهه منتهی به اسفند در مقایسه با سه ماهه منتهی به بهمن کاهش پیدا کرده است. در واقع رشد اقتصادی سه ماهه منتهی به بهمن سال گذشته برابر با ۲.۲ درصد بوده که در سه ماهه منتهی به اسفندماه به ۰.۵ درصد رسیده است.

با این‌وجود دو نهاد پژوهشی در رشد اقتصادی مربوط به بخش نفت اشتراک نظر داشته‌اند. به طوری که مرکز پژوهش‌های مجلس رشد بخش نفت در اسفندماه ۱۴۰۳ را منفی ۳.۸ درصد و پژوهشکده پولی نیز رشد این بخش را در سه ماهه منتهی به اسفند سال گذشته منفی ۲.۷ درصد برآورد کرده است. این اشتراک نظر در مورد برآورد رشد بخش نفت نشان می‌دهد به احتمال زیاد وضعیت این صنعت مناسب نبوده و تحریم‌ها سختگیرانه‌تر علیه فروش نفت ایران اعمال شده اند.

از طرف دیگر، این دو نهاد پژوهشی رشد گروه صنایع و معادن در اسفند را نسبت به بهمن‌ماه صعودی برآورد کرده‌اند.

 

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید