به گزارش اکوایران؛ بر اساس ارزیابی بانک جهانی در سال ۲۰۲۳ از شاخص عملکرد لجستیکی (LPI)، ایران با امتیاز کلی ۲.۳ از میانگین جهانی ۳ عقب مانده و در میان ۱۲۹ کشور، جایگاه ۱۲۳ را به خود اختصاص داده است. این آمار بیانگر عملکردی پایینتر از حد متوسط جهانی در حوزه لجستیک است. طبق بررسی اتاق […]
به گزارش اکوایران؛ بر اساس ارزیابی بانک جهانی در سال ۲۰۲۳ از شاخص عملکرد لجستیکی (LPI)، ایران با امتیاز کلی ۲.۳ از میانگین جهانی ۳ عقب مانده و در میان ۱۲۹ کشور، جایگاه ۱۲۳ را به خود اختصاص داده است. این آمار بیانگر عملکردی پایینتر از حد متوسط جهانی در حوزه لجستیک است.
طبق بررسی اتاق بازرگانی در این ارزیابی، هر کشور بر مبنای شش بعد کلیدی نمرهای بین یک تا پنج دریافت کرده است که عدد ۵ نشاندهنده بهترین وضعیت است. در میان این ابعاد، ایران در شاخص «بهموقع بودن ارسالها» بالاترین امتیاز خود را با عدد ۲.۷ کسب کرده است؛ موضوعی که نشان میدهد تحویل کالاها در زمان مقرر نسبتاً قابلقبول صورت میگیرد.
در مقابل، ضعیفترین عملکرد مربوط به «شایستگی و کیفیت خدمات لجستیکی» است که با امتیاز ۲.۱، ضعف جدی اپراتورهای حملونقل و خدمات پشتیبانی را نشان میدهد. سایر زیرشاخصها نیز در همین حدود بودهاند؛ امتیاز ۲.۲ در «ترخیص گمرکی»، ۲.۴ در «زیرساختهای حملونقل»، ۲.۴ در «حملونقل بینالمللی» و ۲.۴ در «ردیابی و پیگیری محمولهها».
کارشناسان معتقدند این نتایج نشان میدهد که برای بهبود موقعیت ایران در تجارت جهانی، ارتقای زیرساختها، بهبود کیفیت خدمات لجستیکی و تسهیل فرآیندهای گمرکی ضروری است.
مقایسه شاخص عملکرد لجستیکی ایران با کشورهای منطقه نیز نشاندهنده فاصله چشمگیر ایران با رقباست. امارات متحده عربی با امتیاز ۴، قطر با ۳.۵، عربستان سعودی و ترکیه با ۳.۴ و عمان با ۳.۳ در وضعیت بسیار مطلوبی قرار دارند. حتی کشورهایی مانند قزاقستان (۲.۷)، روسیه (۲.۶)، ازبکستان (۲.۶) و ارمنستان (۲.۵) نیز نسبت به ایران عملکرد بهتری داشتهاند.
در میان کشورهای با وضعیت مشابه ایران، میتوان به عراق (۲.۴) و قرقیزستان (۲.۳) اشاره کرد. به تعبیر بهتر ، ایران با امتیاز ۲.۳ در جمع ۱۰ کشور آخر لجستیکی جهان یا به تعبیر دیگر ایران پایینتر از ۱۲۰ کشور در کیفیت خدمات لجستیک است. نکته دیگری است که آمارها نشان میدهد؛ اینکه عملکرد لجستیکی ایران پایینتر از ۱۲ کشور منطقه است. اختلاف ۷۰ رتبهای ایران با امارات در شاخص لجستیکی دارد.
در جریان بررسی کشورهای منطقه افغانستان با امتیاز ۱.۹ پایینترین جایگاه را در خاورمیانه دارد. تحلیلگران تأکید دارند که برای کاهش این شکاف، ایران نیازمند اقدامات سریع و سرمایهگذاریهای استراتژیک در حوزه لجستیک و تسهیل تجارت است.