بالا و پایین بیکاری در ایران: وضعیت قرمز در سیستان و بلوچستان - افق اقتصادی

بالا و پایین بیکاری در ایران: وضعیت قرمز در سیستان و بلوچستان - افق اقتصادی
سه شنبه, ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ / بعد از ظهر / | 2025-05-06
کد خبر: 390821 |
تاریخ انتشار : ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۰:۳۰ |
0 بازدید
۰
می پسندم
ارسال به دوستان
پ

به گزارش اکوایران، براساس داده‌های فصلی مرکز آمار از نرخ بیکاری استان‌ها، سیستان و بلوچستان در ۴ سال گذشته، در ۶ فصل بالاترین نرخ بیکاری را به خود اختصاص داده است. استان‌های هرمزگان، کرمانشاه، کردستان و آذربایجان غربی نیز هر کدام در این مدت در برخی فصول بالاترین نرخ بیکاری را به نام خود ثبت کرده‌اند. […]

بالا و پایین بیکاری در ایران: وضعیت قرمز در سیستان و بلوچستان

به گزارش اکوایران، براساس داده‌های فصلی مرکز آمار از نرخ بیکاری استان‌ها، سیستان و بلوچستان در ۴ سال گذشته، در ۶ فصل بالاترین نرخ بیکاری را به خود اختصاص داده است. استان‌های هرمزگان، کرمانشاه، کردستان و آذربایجان غربی نیز هر کدام در این مدت در برخی فصول بالاترین نرخ بیکاری را به نام خود ثبت کرده‌اند. این امر نشان دهنده آن است که در استان سیستان و بلوچستان قطعا وضعیت بازار کار نامساعد است و در سایر استان‌های مورد اشاره نیز اوضاع نامطلوب است.

از طرف دیگر استان‌های تهران و زنجان از سال ۱۴۰۰ تا به الان هر کدام در ۳ فصل پایین‌ترین نرخ بیکاری را داشته‌اند. همچنین همدان، مازندران، خراسان رضوی، سمنان، آذربایجان غربی، خراسان شمالی، قزوین و مرکزی نیز در برخی فصول پایین‌ترین نرخ بیکاری را به خود اختصاص داده‌اند.

نرخ بیکاری از نسبت تعداد جمعیت بیکار بالای ۱۵ سال به جمعیت فعال محاسبه می‌شود. برای تحلیل وضعیت بازار کار باید نرخ بیکاری همراه با نرخ مشارکت مورد بررسی قرار بگیرد. نرخ مشارکت نیز از نسبت جمعیت فعال در بازار کار که بالای ۱۵ سال دارند به کل جمعیت بالای ۱۵ سال کشور به دست می‌آید که بیانگر میزان مشارکت افراد در سن کار در بازار کار است. به این معنی که چه میزان از افراد بالای ۱۵ سال، شاغل بوده یا بدون شغل بوده اما در جستجوی کار هستند. از همین‌رو در این گزارش تنها گوشه‌ای از بازار کار از طریق شاخص نرخ بیکاری مورد بررسی قرار گرفته است.

کدام استان‌ها بالاترین و پایین‌ترین نرخ بیکاری را به خود اختصاص داده‌اند؟

بررسی‌ها نشان می‌دهد از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳ ، استان‌های مختلف بالاترین نرخ بیکاری را به خود اختصاص داده‌اند. به بیان دقیق‌تر در سال ۱۴۰۰ ، در سه فصل استان هرمزگان بالاترین نرخ بیکاری را داشته و در یک فصل نیز این عنوان به آذربایجان غربی رسیده است. در این چهار فصل نرخ بیکاری این استان‌ها بالاتر از ۱۵ درصد بوده است.

در سال ۱۴۰۱ ، در بهار استان کرمانشاه، در تابستان هرمزگان و در دو فصل انتهایی سال کردستان بالاترین نرخ بیکاری را تجربه کرده است. در سال ۱۴۰۲ در سه فصل از چهار فصل این سال استان سیستان و بلوچستان بالاترین نرخ بیکاری را داشته و در زمستان استان کرمانشاه عنوان بیشترین نرخ بیکاری در میان استان‌ها را به خود اختصاص داده است.

در سال گذشته نیز مانند ۱۴۰۲ ، سیستان و بلوچستان در سه فصل ابتدایی بالاترین نرخ بیکاری را داشته و در زمستان این مقام به کرمانشاه رسیده است. در زمستان چون شرایط برای مشاغلی مانند کولبری که نقش زیادی در معیشت مردم استان‌های کرمانشاه و کردستان دارد سخت‌تر می‌شود از همین‌رو نرخ بیکاری این استان‌ها در فصول سرد با افزایش مواجه می‌شود.

از طرف دیگر استان‌هایی که پایین‌ترین نرخ بیکاری را داشته‌اند در مقایسه با استان‌هایی که بالاترین نرخ بیکاری را داشته‌اند دارای تنوع بیشتری بوده‌اند. به بیان دقیق‌تر در سال ۱۴۰۰ ، همدان، مازندران، خراسان رضوی و در نهایت تهران هر کدام در یک فصل پایین‌ترین نرخ بیکاری را به خود اختصاص داده‌اند. در سال ۱۴۰۱ اما در دو فصل ابتدایی زنجان و در پاییز و زمستان به ترتیب خراسان رضوی و سمنان پایین‌ترین نرخ بیکاری را داشته‌اند.

در سال ۱۴۰۲ اما در بهار زنجان، در تابستان آذربایجان غربی و خراسان شمالی، در پاییز مازندران و در زمستان قزوین کمترین نرخ بیکاری را به خود اختصاص داده‌اند.

در نهایت نیز در سال گذشته، در دو فصل ابتدایی سال پایین‌ترین نرخ بیکاری به استان‌ مرکزی و در دو فصل آخر سال به استان تهران تعلق گرفته است.

گرافیست: سید مصطفی موسوی

 

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید