به گزارش اکوایران، رحمتاله اکرمی، سرپرست وزارت امور اقتصادی و دارایی دستورالعمل تنظیم قراردادها و فرایندهای سامانه جامع وثایق و صدور شناسه یکتا را ابلاغ کرد. این دستورالعمل که در تاریخ ۱۴۰۴/۰۲/۱۰ صادر شده، در راستای اجرای قانون تأمین مالی تولید و زیر ساختها مصوب سال ۱۴۰۲ مجلس شورای اسلامی تدوین شده است. به گزارش شادا، این […]
به گزارش اکوایران، رحمتاله اکرمی، سرپرست وزارت امور اقتصادی و دارایی دستورالعمل تنظیم قراردادها و فرایندهای سامانه جامع وثایق و صدور شناسه یکتا را ابلاغ کرد. این دستورالعمل که در تاریخ ۱۴۰۴/۰۲/۱۰ صادر شده، در راستای اجرای قانون تأمین مالی تولید و زیر ساختها مصوب سال ۱۴۰۲ مجلس شورای اسلامی تدوین شده است.
به گزارش شادا، این دستورالعمل، به تصویب شورای ملی تأمین مالی رسیده و شامل مواردی همچون تعاریف کلیدی، فرایندهای توثیق، ایجاد و راهاندازی سامانه جامع وثایق، ثبت اطلاعات وثایق، اجرا و آزادسازی وثایق و سایر مقررات مرتبط با وثایق و داراییهای قابل توثیق است.
بر اساس این دستورالعمل، سامانه جامع وثایق توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی طراحی و راهاندازی خواهد شد و امکاناتی نظیر پیادهسازی فرایندهای توثیق، احراز هویت کاربران، استفاده از امضای دیجیتال و صدور شناسه یکتا برای داراییهای توثیق شده را فراهم میآورد.
تکالیف نهادهای مرتبط
دستورالعمل ابلاغ شده، تکالیف و وظایف نهادهای مختلف از جمله نهادهای وثیقهپذیر، نهادهای امین دارایی، نهادهای دارنده اطلاعات دارایی و نهادهای ناظر را مشخص کرده است. همچنین، وزارت صنعت، معدن و تجارت مکلف شده است تا ظرف مدت ۳ ماه شرایط و زیرساختهای لازم برای ایجاد امکان امضای دیجیتال در سامانه را فراهم کند.
دستورالعمل حاضر، نحوه ارزشگذاری داراییهای قابل توثیق را نیز تعیین کرده و مواردی از قبیل سپردههای بانکی، سهام و اوراق بهادار، فلزات گرانبها و داراییهای نامشهود را شامل میشود.
انتظار میرود با اجرای کامل این دستورالعمل، فرایند توثیق داراییها تسهیل شده و شفافیت و امنیت بیشتری در معاملات مربوط به وثایق ایجاد شود.
ساختار و عملکرد سامانه
سامانه جامع وثایق الکترونیک یک زیرساخت دیجیتال نوین است که به افراد و کسبوکارها امکان میدهد از داراییهای متنوعی به عنوان وثیقه برای دریافت وامها، تسهیلات بانکی، و حتی وثایق دادگاهی استفاده کنند. این سیستم با هدف تسهیل دسترسی به منابع مالی و کاهش وابستگی به وثایق سنتی مانند املاک طراحی شده است. در ادامه، جزئیات بیشتری درباره این سامانه و تحولات اخیر ارائه میشود.
به گزارش سامانهها، سامانه جامع وثایق توسط سامانه وثیقهگذاری الکترونیک ستاره سمات (Electronic Collateral System Star Samat) اجرا میشود. این سیستم امکان وثیقهگذاری انواع داراییها را فراهم میکند، از جمله:
سهام
گواهیهای طلا و سکه
خودرو
اوراق مشارکت
گواهیهای سپرده
صندوقهای بازنشستگی بیمه عمر
گواهیهای کسر از حقوق
کارتهای شبکهای (SIM)
هدف اصلی این سامانه، گسترش دسترسی به تسهیلات بانکی و کاهش نیاز به وثایق ملکی است، که میتواند برای بسیاری از افراد و کسبوکارها که داراییهای غیرملکی دارند، مفید باشد.