به گزارش اکوایران، در جدیدترین گزارش بانک مرکزی از عملیات بازار باز منتهی به ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ ، حجم سفارشات بانکها به نزدیک ۳۸۰ هزار میلیارد تومان رسیده که بانک مرکزی با ۲۷۰ هزار میلیارد تومان از این درخواستها موافقت کرده است. در واقع سکاندار پولی کشور ۷۱ درصد از سفارشات ارسالی بانکها را مورد […]
به گزارش اکوایران، در جدیدترین گزارش بانک مرکزی از عملیات بازار باز منتهی به ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ ، حجم سفارشات بانکها به نزدیک ۳۸۰ هزار میلیارد تومان رسیده که بانک مرکزی با ۲۷۰ هزار میلیارد تومان از این درخواستها موافقت کرده است. در واقع سکاندار پولی کشور ۷۱ درصد از سفارشات ارسالی بانکها را مورد پذیرش قرار داده که در مقایسه با هفته گذشته یک واحد درصد کاهش داشته است.
در هفته منتهی به ۱۵ اردیبهشت میزان سفارشات بانکها نسبت به هفته گذشته افزایش یافته، با اینحال بانک مرکزی به مانند هفته گذشته با ۲۷۰ هزار میلیارد تومان از این درخواست موافقت کرده است. اینها درحالی است که سقف پذیرش سفارشات بانکها توسط بانک مرکزی تا قبل از شروع اردیبهشتماه معادل ۲۹۰ هزار میلیارد تومان بوده است.
همچنین از آنجایی که سفارشات ارسال شده بانکها به بانک مرکزی همچنان بالاتر از ۳۷۰ هزار میلیارد تومان باقی مانده و اعتبارگیری روزانه در بازار قاعدهمند به بالاتر از ۷۰ هزار میلیارد تومان رسیده، بنابراین این امر نشان از شدیدتر شدن وضعیت دشوار نقدینگی و اعتبار در بانکها دارد. از همینرو به باور برخی میتوان انتظار داشت نرخ بهره بین بانکی ثابت مانده و یا حتی افزایش یابد. براساس آخرین گزارشها از نرخ بهره بین بانکی این شاخص در عدد ۲۳.۹۸ درصد ثابت باقی مانده است. سقف نرخ بهره بین بانکی رقم ۲۴ درصد است.
افزایش جدی حجم اعتبارگیری قاعدهمند و فعالیت بازار باز میتواند نشاندهنده تنگنای مالی و کمبود نقدینگی بانکها باشد.
در حراج این هفته اعتبارات ارائه شده سررسید ۷ روزه داشتند و این یعنی بانکهایی که این اعتبارها را دریافت کردهاند، موظفاند در مدت یک هفته بدهی خود را با بانک مرکزی تسویه کنند.
چند و چون اعتبارگیری بانکها از بانک مرکزی
همانطور که اشخاص برای گرفتن وام به بانکها مراجعه میکنند، بانکها نیز جهت تامین مالی و دریافت اعتبار خود به بانک مرکزی مراجعه میکنند. این عملیات تحت عنوان بازار باز شکل میگیرد. بانکها با گرو گذاشتن اوراق نزد بانک مرکزی، اعتبار مورد نیاز خود را اعلام میکنند. بانک مرکزی تعیین میکند که چه مقدار از این نیاز مالی را پاسخ دهد و بانکها در چه سررسید و با چه نرخ سودی باید اوراق خود را بازخرید کنند.
اگر بانک مرکزی به درخواست بانکها جهت تامین اعتبار مورد نیاز پاسخ منفی دهد، بانکها برای اعتبارگیری به بازار شبانه مراجعه خواهند کرد.
پنجمین ریپوی بانکی در سال ۱۴۰۴
براساس گزارش بانک مرکزی از پنجمین حراج سال جاری، حدود ۳۷۹ هزار میلیارد تومان توسط ۲۱ بانک درخواست شده که بانک مرکزی با ۲۷۰ هزار میلیارد تومان از آنها موافقت کرده است. در این حراج سررسید اعتبارها ۷ روزه بوده که از همینرو بانکهای اعتبار گیرنده باید طی یک هفته بدهی خود را تسویه کنند. این تسویه به صورت بازخرید اوراق گرو گذاشته شده نزد بانک مرکزی با نرخ سود سالانه ۲۳ درصد است. این عملیات گرو گذاشتن اوراق و بازخرید آن از بانک مرکزی با نام ریپو نیز شناخته میشود.
از طرف دیگر تا هفته مورد اشاره، ۲۷۱.۱۸ هزار میلیارد تومان از اعتبارات قبلی بانکها سررسید شده و همچنین ارزش مانده توافق بازخرید سررسید نشده معادل ۲۷۰ هزار میلیارد تومان بوده است.
اعتبارات تبادل شده در بازار شبانه
از راههای دیگر بانک مرکزی برای مدیریت نیاز مالی بانکها بازار قاعدهمند یا شبانه است. نرخ بهره در این بازار ۲۴ درصد است و بانکها موظفند با گرو گذاشتن اوراق، طی ۲۴ الی ۴۸ ساعت اوراق را با نرخ سود تعیین شده بازخرید کنند.
در هفته منتهی به ۱۵ اردیبهشت سال جاری، ارزش اعتبارات دریافتی بانکها از بانک مرکزی ، روزانه بین ۷۰ تا ۸۰ همت بوده و حتی در روز آخر به بالاتر از ۸۰ هزار میلیارد تومان نیز رسیده است. این افزایش شدید اعتبارگیری در بازار قاعدهمند نسبت به هفته گذشته یعنی بانکها با کمبود شدید نقدینگی دست و پنجه نرم میکنند.
از طرف دیگر ارزش توافق سررسید شده در بازار قاعدهمند در هفته منتهی به ۱۵ اردیبهشت بین ۷۰ تا ۹۰ همت بوده و حتی به بالاتر از ۹۰ همت نیز رسیده است.