تورم خوراکی‌های اساسی از شاخص مرکز آمار جلو زد - افق اقتصادی

تورم خوراکی‌های اساسی از شاخص مرکز آمار جلو زد - افق اقتصادی
یکشنبه, ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ / بعد از ظهر / | 2025-05-04
کد خبر: 389440 |
تاریخ انتشار : ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۲:۳۱ |
0 بازدید
۰
می پسندم
ارسال به دوستان
پ

به گزارش اکوایران، مرکز آمار ایران در تازه‌ترین آمارهای خود وضعیت تورم خوراکی‌ها و قیمت کالاهای خوراکی را اعلام کرده است. اکوایران با توجه به آمارهای رسمی این نهاد، اقدام به ایجاد سبد حداقل معیشت خانوار کرده و تورم کالاهای حداقلی مربوط به معیشت خانوار را با تورم ماهانه خوراکی‌ها مقایسه کرده است. این مقایسه […]

تورم خوراکی‌های اساسی از شاخص مرکز آمار جلو زد

به گزارش اکوایران، مرکز آمار ایران در تازه‌ترین آمارهای خود وضعیت تورم خوراکی‌ها و قیمت کالاهای خوراکی را اعلام کرده است. اکوایران با توجه به آمارهای رسمی این نهاد، اقدام به ایجاد سبد حداقل معیشت خانوار کرده و تورم کالاهای حداقلی مربوط به معیشت خانوار را با تورم ماهانه خوراکی‌ها مقایسه کرده است.

این مقایسه در فروردین ۱۴۰۴ نشان می‌دهد که سبد حداق معیشت خانوار تورم ماهانه بیشتری را نسبت به تورم ماهانه رسمی در خوراکی‌ها تجربه کرده است. این آمار نشان می‌دهد مردم احساس تورم بیشتری نسبت به آمارهای رسمی داشته و برای برطرف کردن نیازهای ابتدایی خود هزینه بیشتری را متحمل شده‌اند.

سبد حداقل معیشت خانوار اکوایران

سبد پیشنهادی اکوایران مشتمل بر ۱۳ گروه کالایی است که با هدف پوشش نیازهای تغذیه‌ای با حداقل هزینه طراحی شده است. برای کاهش هزینه‌ها، اقلام اقتصادی‌تر و پرمصرف‌تر همچون برنج وارداتی و حبوباتی مانند عدس و لپه در اولویت قرار گرفته‌اند. گرچه این سبد می‌تواند با اقلام مغذی‌تر تکمیل شود، اما در راستای حفظ حداقلی بودن هزینه‌ها، چنین توسعه‌ای مدنظر قرار نگرفته است. بنابراین سبد اکوایران به لحاظ اقلام جزئی تفاوت‌هایی با سبد انستیتو تغذیه دارد. برای مثال، در سبد انستیتو گروه لبنیات و مقدار مصرف مطلوب آن ذکر شده در حالی که اکوایران لبنیات را به «شیر»، «ماست»، «پنیر» و «کره» تقسیم کرده و حجم مورد نیاز برای مصرف ماهانه لبنیات را بین این ۴ مورد به شکل مساوی تقسیم کرده است.

تفاوت این سبد با «سبد شاخص قیمت مصرف‌کننده» مرکز آمار در دو بعد است: تمرکز بر تأمین حداقل نیازهای غذایی فردی و تفاوت در روند نوسانات قیمتی نسبت به تورم عمومی. این ویژگی‌ها، سبد غذایی اکوایران را به معیاری مستقل برای سنجش فشار اقتصادی بر تغذیه خانوارها تبدیل می‌کند.

حداقل معیشت خانوار ۵ درصد گران شد

آخرین آمارهای مرکز آمار ایران و سبد حداقل معیشت خانوار اکوایران نشان می‌دهد تورم ماهانه کالاهای خوراکی در فروردین ماه امسال معادل ۳.۹ درصد بوده است. به عبارتی داده‌های مرکز آمار ایران نشان میدهد قیمت کل کالاهای خوراکی در این ماه نسبت به اسفند ۱۴۰۳حدود ۳.۹ درصد افزایش پیدا کرده است. اما برای حداقل کالاهای خوراکی معیشت خانوار چه اتفاقی افتاده است؟

سبد حداقل معیشت اکوایران نشان می‌دهد قیمت کالاهای خوراکی ابتدایی معیشت خانوار حدود ۵ درصد افزایش پیدا کرده است.

مقایسه این دو نرخ به خوبی گویای فشار حداقل معیشت بر خانوارها است. به بیان دیگر، درست است که تورم ماهانه کل کالاهای خوراکی حدود ۳.۹ درصد افزایش پیدا کرده اما سبد حداقلی معیشت خانوار که شامل خوراکی‌های ضروری بوده ۵ درصد گران شده است.

 

 

 

 

 

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید