به گزارش اکوایران، بخشنامه گمرک جمهوری اسلامی ایران موضوع سود بازرگانی انواع لاستیک سواری با شماره ۱۴۰۴/۱۵۲۵۵۵ در تاریخ ۱۴۰۴/۰۲/۰۸ توسط مدیرکل دفتر واردات گمرک جمهوری اسلامی ایران ابلاغ شد. گمرک جمهوری اسلامی ایران سود بازرگانی واردات انواع لاستیک سواری را ۱۶ درصد و حقوق گمرکی را ۴ درصد اعلام کرد. این تصمیم به معنای […]
به گزارش اکوایران، بخشنامه گمرک جمهوری اسلامی ایران موضوع سود بازرگانی انواع لاستیک سواری با شماره ۱۴۰۴/۱۵۲۵۵۵ در تاریخ ۱۴۰۴/۰۲/۰۸ توسط مدیرکل دفتر واردات گمرک جمهوری اسلامی ایران ابلاغ شد.
گمرک جمهوری اسلامی ایران سود بازرگانی واردات انواع لاستیک سواری را ۱۶ درصد و حقوق گمرکی را ۴ درصد اعلام کرد. این تصمیم به معنای افزایش کل تعرفه واردات لاستیکها به ۲۰ درصد است. این بخشنامه توسط مدیرکل دفتر واردات گمرک ایران ابلاغ شده و نشاندهنده تغییر در سیاستهای وارداتی است که میتواند تأثیر مستقیمی بر قیمت نهایی لاستیکها در بازار داخلی داشته باشد.
افزایش قیمت لاستیک
افزایش قیمت لاستیکها در ایران ریشه در چندین عامل دارد.
انجمن صنفی صنعت تایر در آذر ۱۴۰۳ اعلام کرد که حذف ارز نیمایی باعث افزایش هزینههای تولید و واردات شده است، که این امر به افزایش قیمتها منجر شده است.
به گزارش همشهری، یکی دیگر از عوامل افزایش قیمت لاستیک کاهش حجم تولید و عرضه لاستیکها، بهویژه برای مدلهای پرمصرف مانند پژو، سمند و پراید، باعث افزایش قیمتها در بازار آزاد شده است. در برخی موارد، قیمت لاستیکها به نزدیک ۴ میلیون تومان برای هر عدد رسیده است.
علاوه بر لاستیکهای وارداتی، قیمت لاستیکهای تولید داخل نیز افزایش قابلتوجهی داشته است. بر اساس گزارش همراه مکانیک، در اردیبهشت ۱۴۰۴، قیمت لاستیکهای تولید داخل با نرخ دولتی بیش از ۲۰ درصد افزایش یافت. برای نمونه، قیمت یک جفت لاستیک کویر تایر سایز ۱۶۵/۶۵ R۱۳ از ۱.۵۱۰.۰۰۰ تومان در اسفند ۱۴۰۲ به ۲.۲۵۰.۰۰۰ تومان در اردیبهشت ۱۴۰۴ رسیده است.