به گزارش اکوایران؛ ابراهیم شیخ، در جمع تولیدکنندگان صنعت لوازم خانگی ایران به این نکته اشاره کرد که در صورت حصول توافق در مذاکرات، احتمال باز شدن بازارها و ورود شرکتهای خارجی به وجود خواهد آمد؛ از سوی دیگر، در صورت عدم توافق، مشکلات ارزی تشدید شده و این صنعت تحت فشار قرار خواهد گرفت. […]
به گزارش اکوایران؛ ابراهیم شیخ، در جمع تولیدکنندگان صنعت لوازم خانگی ایران به این نکته اشاره کرد که در صورت حصول توافق در مذاکرات، احتمال باز شدن بازارها و ورود شرکتهای خارجی به وجود خواهد آمد؛ از سوی دیگر، در صورت عدم توافق، مشکلات ارزی تشدید شده و این صنعت تحت فشار قرار خواهد گرفت. مواردی که میتواند تکانههای شدیدی را برای این بخش به همراه خواهد داشت.
پیشنهاد وضع عوارض گمرکی برای لوازم خانگی
علاوه بر موضع مذاکرات هستهای و اثر آن بر صنعت لوازم خانگی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از ارائه پیشنهادی برای وضع عوارض گمرکی بر این کالاها خبر داد.
ممنوعیت واردات لوازم خانگی به ایران به طور رسمی از سال ۱۳۹۷ و در پی بحران ارزی و تحریمهای آمریکا آغاز شد. هدف از این ممنوعیت، حمایت از تولید داخلی و جلوگیری از خروج ارز عنوان شد. با این حال، این سیاست همواره موافقان و مخالفانی داشته و بحثهایی پیرامون رفع این ممنوعیت در سالهای اخیر مطرح شده است. بحثهایی که این روزها شکل جدی به خود گرفته و ظاهرا متولیان این بخش سعی دارند تا ممنوعیت اعمال شده برای این اقلام را همانند خودرو با در نظر گرفتن عوارض گمرکی خاص آزاد کنند.
در این خصوص معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، در جمع تولیدکنندگان صنعت لوازم خانگی پیشنهاد وضع عوارض گمرکی بر واردات لوازم خانگی مشابه واردات خودرو را مطرح کرد تا هم از قاچاق جلوگیری شود و هم درآمدهای حاصل صرف توسعه این صنعت شود.
پیشنهادی که میتواند نشان دهنده رفع ممنوعیت واردات لوازم خانگی در آینده نزدیک باشد. معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در این نشست همچنین از طراحی بسته حمایتی برای تقویت صادرات لوازم خانگی خبر داد و اعلام کرد درحال برنامهریزی برای تسهیل تخصیص ارز و کاهش هزینههای صادراتی هستیم.
تشکیل کارگروه ویژهای با حضور نمایندگان تولیدکنندگان برای حل مشکلات این صنعت از دیگر مواردی است که ابراهیم شیخ به آن اشاره کرد.
مشکل تخصیص ارز از طریق سامانههای دولتی یکی دیگر از مواردی است که معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت به آن اشاره کرد و در این خصوص افزود: این اختلالات در حال بررسی و پیگیری برای رفع است.
شیخ همچنین از توافقات اولیه با بانکها برای بهبود دسترسی تولیدکنندگان به منابع مالی خبر داد و ابراز امیدواری کرد که این توافقات طی سال جاری اجرایی شود.
وی درباره سهمیههای ارزی نیز تاکید کرد: تخصیص ارز بر اساس عملکرد شرکتها در تبدیل ارز به تولید واقعی انجام خواهد شد.
ارزش صنعت لوازم خانگی
محمد وصالی، مدیرکل دفتر تخصصی لوازم خانگی وزارت صنعت، گفت: ارزش صنعت لوازم خانگی کشور حدود ۶.۵ میلیارد دلار برآورد میشود.
به گفته وی،۶۰ درصد تولیدات این صنعت داخلیسازی شده است و ظرفیت اسمی تولید بر اساس پروانههای صادره به ۹۸ میلیون دستگاه در سال میرسد، اما به دلیل ضریب بهرهبرداری پایین، تنها ۲۰ درصد این ظرفیت فعال است.
وصالی همچنین از رشد ۱۰ درصدی تولید در سال گذشته خبر داد و اعلام کرد: صادرات لوازم خانگی نسبت به سال ۱۴۰۲، رشد ۲۱ درصدی داشته و واردات نیز رشدی پنج درصدی داشته است.
مشکلات تأمین ارز و انرژی
نسرین اوجاقی، دبیر انجمن صنایع لوازم خانگی ایران، در این نشست به مشکلات جدی تامین ارز از طریق سامانههای رسمی اشاره کرد که موجب اختلال در روند تولید شده است.
وی همچنین با بیان اینکه ماشینآلات مورد استفاده در این صنعت عمدتا فرسودهاند، خواستار تسهیلات ارزی برای نوسازی تجهیزات شد.
وی همچنین به مساله عدم دسترسی به تسهیلات بانکی برای توسعه فعالیتهای تولیدی اشاره کرد و اظهار داشت: بانکها در عمل تسهیلات جدیدی به تولیدکنندگان لوازم خانگی اختصاص نمیدهند.
از دیگر چالشهای مطرح شده، بالا بودن قیمت مواد اولیه در بورس کالا نسبت به نمونههای وارداتی بود که به گفته دبیر انجمن، فشار مضاعفی بر هزینههای تولید وارد کرده است.