به گزارش اکوایران، مرکز آمار اخیرا اعلام کرد که تورم ماهانه فروردین ماه ۳.۹ درصد بوده است؛ رقمی که تورم ماهانه بالا و هشدارآمیز به نظر میرسد. بررسی جزئیات گزارش تورم این نهاد نشان میدهد که عمده فشار تورم از سوی اقلام خوراکی بوده است. مطالعه روند این شاخص نیز حکایت از آن دارد که […]
به گزارش اکوایران، مرکز آمار اخیرا اعلام کرد که تورم ماهانه فروردین ماه ۳.۹ درصد بوده است؛ رقمی که تورم ماهانه بالا و هشدارآمیز به نظر میرسد. بررسی جزئیات گزارش تورم این نهاد نشان میدهد که عمده فشار تورم از سوی اقلام خوراکی بوده است. مطالعه روند این شاخص نیز حکایت از آن دارد که سیر افزایش قیمت خوراکیها از زمستان سال گذشته آغاز شده و هنوز آرام نگرفته است.
جدیدترین گزارش این نهاد حاوی تغییرات قیمتی خوراکیهای منتخب در مناطق شهری است و قیمت اقلام خوراکی در فروردین ۱۴۰۴ را به خوبی منعکس کرده است. بر اساس جزئیات این گزارش، شدیدترین رشد قیمتی در بازه ماهانه مربوط به گروه میوهجات و بعد از آن حبوبات و خشکبار بوده است. در بازه نقطه به نقطه نیز بالاترین رشد قیمت به صیفیجات و حبوبات تعلق دارد. همچنین رشد نقطه به نقطه قیمت سیب زمینی ۲۰۰ درصد بوده است. به عبارت دیگر قیمت این کالای اساسی در فروردین امسال نسبت به ماه مشابه سال گذشته نزدیک به ۳ برابر شده است.
رشد دو رقمی قیمت میوهجات در فروردین ۱۴۰۴
طبق گزارش متوسط قیمتهای خوراکی مرکز آمار، بالاترین رشد قیمت ماهانه بین ۵۱ محصول خوراکی اصلی در فروردین ماه به پرتقال تعلق گرفته است. اگر چه پرتقال در همه فصول سال در فروشگاههای ایران موجود است اما میوهای زمستانه محسوب میشود و اوج دوران عرضه آن پاییز و زمستان است. با خروج از فصل عرضه این میوه، قیمت آن نیز حدود ۲۲ درصد نسبت به اسفند افزایش یافته است. در رتبه دوم اما سیب قرار گرفته که گرانی ۲۰ درصدی را شاهد بوده است. لیموترش نیز با رشد ۱۹ درصدی قیمت در جایگاه سوم قرار گرفته است. به نظر میرسد رشد قیمت این محصول به دلیل نوبرانه بودن آن در فروردین ماه باشد.
حبوباتی مثل لوبیا چیتی و لوبیا قرمز نیز تنها در طول یک ماه با رشد قیمتی بین ۷ تا ۱۰ درصد روبرو بودهاند. پیشتر گرانی قابلتوجه این حبوبات پرمصرف خبرساز شده بود. در مقابل، قیمت تخممرغ ماشینی ۶ درصد و قیمت یکی از پرمصرفترین صیفیجات سفره خانوار، یعنی پیاز، ۸ درصد نسبت به اسفند کاهش یافته است.
در مقیاس نقطه به نقطه اما سیبزمینی با گرانی چشمگیر ۱۹۳ درصدی روبرو بوده که به دلیل کاهش تولید این محصول اتفاق افتاده و از زمستان سال قبل خرید این صیفیجات پرمصرف را برای خانوارهای کمدرآمد دچار چالش کرده است. حبوباتی مانند لوبیاچیتی نیز نسبت به فروردین ۱۴۰۳ رشد قیمتی حداقل ۱۶۰ درصدی را شاهد بوده است. نکته قابلتامل در این گزارش مرکز آمار این است که قیمت هیچکدام از ۵۱ کالای خوراکی منتخب در مقایسه با فروردین ۱۴۰۳ کاهش نیافته و کمترین گرانی به ثبت رسیده در بازه نقطه به نقطه نیز حداقل ۹ درصد بوده است.