هزینه تولیدات صنعتی در ۱۴۰۳؛ تثبیت تورم پیشران در کانال ۲۸ درصد - افق اقتصادی

هزینه تولیدات صنعتی در 1403؛ تثبیت تورم پیشران در کانال 28 درصد - افق اقتصادی
پنجشنبه, ۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ / بعد از ظهر / | 2025-04-24
کد خبر: 385385 |
تاریخ انتشار : ۰۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۰:۳۲ |
0 بازدید
۰
می پسندم
ارسال به دوستان
پ

به گزارش اکوایران، تورم تولیدکننده یکی از شاخص‌های کلیدی در تحلیل‌های اقتصادی است که تغییرات سطح عمومی قیمت‌ کالاها و خدمات عرضه‌شده از سوی تولیدکنندگان را، پشت درب کارخانه و در مبدا تولید، اندازه‌گیری می‌کند. این شاخص، پیش‌نگر تورم مصرف‌کننده به شمار می‌رود و نقش مهمی در پیش‌بینی روندهای آتی اقتصاد ایفا می‌کند. به همین دلیل […]

هزینه تولیدات صنعتی در ۱۴۰۳؛ تثبیت تورم پیشران در کانال ۲۸ درصد

به گزارش اکوایران، تورم تولیدکننده یکی از شاخص‌های کلیدی در تحلیل‌های اقتصادی است که تغییرات سطح عمومی قیمت‌ کالاها و خدمات عرضه‌شده از سوی تولیدکنندگان را، پشت درب کارخانه و در مبدا تولید، اندازه‌گیری می‌کند. این شاخص، پیش‌نگر تورم مصرف‌کننده به شمار می‌رود و نقش مهمی در پیش‌بینی روندهای آتی اقتصاد ایفا می‌کند. به همین دلیل به آن تورم پیشران یا پیشنگر تورم مصرف‌کننده نیز گفته می‌‌شود. برای مثال، اگر قیمت مواد اولیه در بخش صنعت افزایش یابد، این تغییر معمولاً با فاصله زمانی به قیمت کالاهای مصرفی نیز منتقل می‌شود. شاخص تورم تولیدکننده برای بخش‌های مختلفی چون صنعت، معدن، کشاورزی و خدمات به‌صورت جداگانه محاسبه می‌شود و مبنایی برای تصمیم‌گیری‌های اقتصادی و سیاست‌گذاری کلان فراهم می‌آورد.

قاب یک ساله از وضعیت تورم تورم‌کنندگان

طبق گزارش جدید مرکز آمار، تورم تولیدکننده گروه صنعت در اسفند سال قبل در بازه یک ماهه کاهشی بوده اما در بازه میان‌مدت و بلندمدت افزایشی بوده است.

گروه صنعت یکی از بزرگ‌ترین بخش‌های اقتصاد را تشکیل می‌دهد و طیف وسیعی از کالا و خدمات در آن تولید می‌شود. عمده این تولیدات نیز به عنوان ماده‌اولیه یا واسطه‌ای در تولید سایر محصولات به کار می‌روند به همین دلیل تغییر هزینه تولید آن‌ها اثر قابل‌توجهی روی قیمت نهایی محصول می‌گذارد.

 تورم تولیدکننده ماهانه این گروه از ۸.۴ درصد در بهمن سال قبل به ۲.۸ درصد در اسفند ماه کاهش یافته است. این رقم نشان می‌دهد که در ماه پایانی سال، هزینه تولید نزدیک به ۳ درصد در مقایسه با بهمن ماه بیشتر شده است.

برای نشان‌دادن تورم میان‌مدت می‌توان از تورم نقطه به نقطه استفاده کرد. این شاخص نشان می‌دهد که هزینه تولید کالا و خدمات در هر ماه چقدر نسبت به همان ماه در سال قبل تغییر کرده است. این شاخص از ۴۶.۵ درصد در بهمن به ۴۸.۲ درصد در اسفند ماه صعود کرده است. یعنی، در انتهای سال گذشته هزینه تولید نسبت به مدت مشابه در سال ۱۴۰۲ حدود ۴۸ درصد بالاتر بوده است.

برای سنجش وضعیت بلندمدت  هزینه تولید در گروه صنعت می‌توان از تورم سالانه استفاده کرد. تورم پیشران سالانه از میانگین تغییر هزینه تولید در ۱۲ ماه منتهی به ماه مورد نظر نسبت به همین مقدار در مدت مشابه سال قبل به دست می‌آید. این نسبت در بهمن ماه ۲۶.۶ درصد بوده اما در اسفند به ۲۸.۶ درصد رسیده است. این نشان می‌دهد که بلندمدت، هزینه تولیدات صنعتی در ایران تقریبا ۲۸ درصد افزایش یافته است.

 

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید