تحریم عامل عقب افتادگی ایران در تنوع سازی اقتصادی - افق اقتصادی

تحریم عامل عقب افتادگی ایران در تنوع سازی اقتصادی - افق اقتصادی
جمعه, ۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ / قبل از ظهر / | 2025-04-25
کد خبر: 385359 |
تاریخ انتشار : ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۴:۳۰ |
1 بازدید
۰
1
ارسال به دوستان
پ

به گزارش اکوایران، اتاق تهران در گزارشی به شاخصی با نام تنوع اقتصادی اشاره کرده که برای ۱۱۵ کشور جهان مورد محاسبه قرار گرفته است. براین اساس امتیاز ایران در سال ۲۰۲۳ برابر با ۹۲.۷ بوده که در رتبه ۹۰ دنیا قرار گرفته است. از همین‌رو ایران از کشورهایی مانند قطر و عربستان در این […]

تحریم عامل عقب افتادگی ایران در تنوع سازی اقتصادی

به گزارش اکوایران، اتاق تهران در گزارشی به شاخصی با نام تنوع اقتصادی اشاره کرده که برای ۱۱۵ کشور جهان مورد محاسبه قرار گرفته است. براین اساس امتیاز ایران در سال ۲۰۲۳ برابر با ۹۲.۷ بوده که در رتبه ۹۰ دنیا قرار گرفته است. از همین‌رو ایران از کشورهایی مانند قطر و عربستان در این شاخص عقب افتاده است. این‌ها درحالی است که در سال ۲۰۰۰ وضعیت کشور در شاخص تنوع اقتصادی بهتر از عربستان و قطر بوده است. عربستان و قطر به مانند ایران عمده رشد اقتصادی خود را مدیون منابع طبیعی بوده‌اند اما با این‌وجود در این سال‌ها تلاش کرده‌اند که وابستگی اقتصاد خود را به نفت و درآمدهای آن کاهش دهند.

یکی از دلایل عقب ماندگی ایران از عربستان و قطر در شاخص تنوع اقتصادی می‌تواند به تحریم‌ها مرتبط باشد. در واقع با وجود تحریم و فضای پر از نااطمینانی نمی‌توان انتظار داشت که فعالیت تولیدی و فناورانه در اقتصاد رونق بگیرد.

خبر مرتبط

سایه سنگین نفت بر رشد اقتصادی

اکوایران: بررسی آمارهای ۹ ماهه از رشد اقتصادی سال ۱۴۰۳ نسبت به ۱۳۹۹ نشان می‌دهد که بخش نفت وزن زیادی در ایجاد رشد اقتصاد این دوره داشته است.

مختصری در مورد تنوع اقتصادی

شاخص تنوع اقتصادی یک ابزار کمی است که به ارزیابی و اندازه‌گیری تنوع اقتصادی کشورهای مختلف می‌پردازد. در واقع در اینجا منظور از تنوع اقتصادی ، تولید کالاهای گوناگون از صنایع مختلف و صادر کردن آن‌ها است.

گزارش شاخص تنوع اقتصادی جهانی ۲۰۲۵ که در خلال اجلاس جهانی دولت‌ها در دبی منتشر شد، تحلیلی جامع از تنوع اقتصادی در ۱۱۵ کشور طی یک دوره ۲۳ ساله ارائه داده و بینش های مهمی در خصوص چگونگی دستیابی به رشد و انعطاف پذیری پایدار از طریق کاهش آسیب پذیری در برابر اختلالات اقتصادی و ژئوپلیتیکی فراهم می آورد. این شاخص برای نخستین بار در سال ۲۰۲۲ منتشر شد و به طور مداوم در حال توسعه و گسترش است. شاخص تنوع اقتصادی بر اساس محاسبه امتیاز سه زیرشاخص اصلی درآمد دولت، تولید و تجارت محاسبه شده، امکان ارزیابی دقیق وضعیت و روند تکامل تنوع اقتصادی کشورهای مختلف را فراهم کرده است و کمک می کند سیاست های اقتصادی خود را بهبود بخشند.

نمره ایران در تنوع اقتصادی چند است؟

براساس شاخص تنوع اقتصادی ، امتیاز ایران در تنوع اقتصادی در سال ۲۰۰۰ برابر با ۸۸.۶ بوده که با طی روند صعودی در طول ۲۳ سال، به حدود ۹۲.۷ در سال ۲۰۲۳ رسیده است. میانگین امتیاز ایران در زیرشاخص‌های اصلی تنوع اقتصادی طی سال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۳ به این صورت بوده که امتیاز درآمد دولت معادل ۹۶.۹ ، زیر شاخص تجارت ۹۸.۱ و زیرشاخص تولید ۸۸.۵ بوده است.

در میان کشورهای مورد بررسی امتیاز عربستان صعودی در این شاخص قابل توجه بوده است. به طوری که از امتیاز ۸۵.۳ در سال ۲۰۰۰ به ۹۳.۹ در سال ۲۰۲۳ رسیده است.

نکته قابل توجه دیگر این است که آمار و اطلاعات مربوط به شاخص تنوع اقتصادی در سال ۲۰۰۰ امتیاز ایران را نسبت به کشورهایی مانند قزاقستان، قطر و عربستان در وضعیت بهتری نشان می‌دهد، این درحالی است که در سال ۲۰۲۳ ایران نسبت به کشورهای مورد بررسی پایین‌ترین امتیاز را به خود اختصاص داده است که حاکی از افزایش آسیب‌پذیری ایران در مقایسه با سایر کشورهاست. گزارش اتاق تهران نشان می‌دهد ۲۵.۷ درصد از حجم اقتصاد ایران ناشی از درآمد منابع طبیعی است. همچنین سهم صادرات سوخت از کل صادرات کالایی معادل ۷۲.۵ درصد بوده است. در نتیجه اقتصاد کشور به شدت وابسته به منابع نفت بوده و از همین‌رو آسیب‌پذیری زیادی در برابر شوک‌های اقتصادی و تحریم از خود نشان می‌دهد.

گزارش‌ها تأکید دارند که رسیدن به تنوع اقتصادی پایدار و موفق، مستلزم پذیرش فناوری‌های نوین، دیجیتالی کردن فرآیندها، حرکت به سمت اقتصاد خدمات‌محور، تمرکز بر تولید با ارزش افزوده بالا و سرمایه‌گذاری هدفمند در منابع انسانی و زیرساخت‌های کلیدی است. این رویکردها می‌توانند اقتصادهای وابسته به منابع طبیعی و خام را در برابر شوک‌های خارجی مقاوم‌تر کرده و زمینه‌ساز ساختار اقتصادی متنوع و باثبات‌تری باشند. بنابراین اقتصاد ایران در صورت رهاسازی از بند تحریم‌ها می‌بایست در همین جهت حرکت کند.

 

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید