به گزارش اکوایران؛ محدودیت اعمال شده در واردات برنج که در دولت سیزدهم و به منظور جلوگیری از دپو برنج در برنجکاریها و شالیکاریها گرفت شد، عمده دلیلی است که موجب شد تا قیمت برنج ایرانی قد بکشد و از مرز ۲۵۰ هزار تومان فراتر برود. براساس دستورالعملی که دولت سیزدهم مصوب کرده بود واردکنندگان […]
به گزارش اکوایران؛ محدودیت اعمال شده در واردات برنج که در دولت سیزدهم و به منظور جلوگیری از دپو برنج در برنجکاریها و شالیکاریها گرفت شد، عمده دلیلی است که موجب شد تا قیمت برنج ایرانی قد بکشد و از مرز ۲۵۰ هزار تومان فراتر برود. براساس دستورالعملی که دولت سیزدهم مصوب کرده بود واردکنندگان ملزم شدن در قبال برنج وارداتی اقدام به خرید برنج از کشاورزان کنند، تا به این طریق روند عرضه در بازار کمی شتاب گیرد، اما به مرور خرید برنج ایرانی کاهشی و برنج ایرانی دوباره دپو شد.
وجود رفع ممنوعیت واردات برنج، به دلیل محدودیتهای قبلی، بخش خصوصی تمایلی به واردات نشان نداد و اولین محموله برنج وارداتی توسط شرکت بازرگانی دولتی به بندر امام خمینی رسید.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان خوزستان با اعلام خبر ورود نخستین کشتی حامل برنج در سال ۱۴۰۴ به بندر امام خمینی (ره) خبر داد و گفت: این کشتی در اسکله شماره ۲۶ این بندر پهلو گرفت.
خبر مرتبط
چرایی افزایش قیمت برنج ایرانی در بازار / قیمتها از کیلویی ۲۵۰ هزار تومان گذشت
اکوایران: قیمت برنج ایرانی از مرز کیلویی ۲۵۰ هزار تومان فراتر رفت و به آستانه ۳۰۰ هزار تومان رسید. افزایش قیمتی، که این کالای اساسی را بیش از پیش از دسترس سبد خرید بسیاری از ایرانیان دور کرد.
به گزارش مرکز اطلاعرسانی شرکت بازرگانی دولتی امید جهاننژادیان افزود: محموله این کشتی با ۲۷ هزار و ۵۰۰ تن برنج به سفارش شرکت بازرگانی دولتی ایران و به منظور تأمین نیاز بازار داخلی و تنظیم بازار، خریداری و از طریق بندر امام (ره) وارد کشور شده است.
مدیرکل غله استان خوزستان با اعلام اینکه محموله این کشتی در انبارهای ذخیرهسازی استاندارد کالاهای اساسی تخلیه خواهد شد و فرآیند حمل آن با هماهنگی کامل انجام میشود، افزود: ورود این کشتی به بندر امام (ره)، آغاز عملیاتی تامین و توزیع پایدار برنج در سال جدید محسوب میشود که با هدف حمایت از مصرفکنندگان و مدیریت بازار انجام گرفته است.