به گزارش اکوایران، مرکز آمار ایران در تازهترین گزارش خود وضعیت تورم سالانه در فروردین ۱۴۰۴ را مشخص کرده است. این آمار نشان میدهد تورم فروردین برای سومین ماه پیاپی نرخ بالایی را به خود اختصاص داده است. افزایش تورم در ۳ ماه گذشته را میتوان بیشتر به علت افزایش نرخ ارز دانست. با توجه به […]
به گزارش اکوایران، مرکز آمار ایران در تازهترین گزارش خود وضعیت تورم سالانه در فروردین ۱۴۰۴ را مشخص کرده است. این آمار نشان میدهد تورم فروردین برای سومین ماه پیاپی نرخ بالایی را به خود اختصاص داده است. افزایش تورم در ۳ ماه گذشته را میتوان بیشتر به علت افزایش نرخ ارز دانست. با توجه به اینکه مذاکرات مثبتی میان میان ایران و آمریکا در حال انجام است و نرخ دلار کاهش قابل توجهی را تجربه میکند، انتظار میرود چنانچه این جو مثبت حفظ شود آتش تورم فروکش کند.
اما اگر مذاکرات روند مثبتی را طی نکند و انتظارات تورمی بار دیگر افزایش یابد و روند تورم ماهانه در سه ماه اخیر تکرار شود، میتوان انتظار داشت تورم سالانه به ۵۰ درصد برسد. به عبارت دیگر چنانچه قیمتها با سرعتی که در سه ماه گذشته داشته تا انتهای سال افزایش یابد، در انتهای ۱۴۰۴ به تورم های ۵۰ درصدی خواهیم رسید.
تورم سالانه به درصد افزایش سطح عمومی قیمت کالاها و خدمات در طول یک سال اشاره دارد و یکی از مهمترین شاخصهای اقتصادی برای سنجش قدرت خرید مردم و وضعیت معیشتی خانوارهاست. این شاخص نشان میدهد که در مقایسه با سال قبل، هزینه زندگی تا چه اندازه تغییر کرده است. تورم بالا میتواند منجر به کاهش قدرت خرید، افزایش نابرابری اقتصادی و بیثباتی شود. در مقابل، تورم کنترلشده معمولاً نشانهای از فعالیت اقتصادی سالم است. بانک مرکزی با ابزارهایی مانند نرخ بهره و کنترل نقدینگی تلاش میکند تا تورم را در سطح هدفگذاریشده نگه دارد. البته در ایران، انتظارات تورمی منفی نیز نقش پررنگی در جهتدهی به بازارها داشته و در نهایت خود را به صورت تورم در اقتصاد بروز میدهد لذا کنترل ایجاد ثبات و انتظارات تورمی مثبت میتواند وضعیت تورم سالانه در اقتصاد را بهبود بخشد.
تورم سالانه به کدام سو میرود؟
همانطور که عنوان شد مرکز آمار ایران آخرین وضعیت تورم را اعلام کرده است. بر این اساس تورم ماهانه در فروردین امسال به ۳.۹ درصد و تورم سالانه به ۳۳.۲ درصد رسیده است. از آنجایی که از بهمنماه امسال تا کنون تورم ماهانه ارقامی بالای ۳ درصد و حتی ۴ درصد را به ثبت رسانده میتوان گفت وضعیت تورم وارد محدوده خطر شده است.(میانگین تورم ۳ ماه گذشته حدود ۳.۷ درصد براورد شده است)
وضعیت تورم در ادامه مسیر به عوامل متعددی وابسته است که میتوان یکی از آنها دیپلماسی خارجی دانست. از آنجایی که از بهمن ماه سال گذشته نرخ دلار در اقتصاد ایران افزایش پیدا کرد، این اتفاق اثر خود را در نرخ تورم در سه ماه اخیر نشان داد. اکنون با شروع مذاکرات خارجی، میتوان گفت التهاب نرخ ارز کاهش پیدا کرده به همین دلیل نرخ تورم سالانه در ادامه مسیر ۱۴۰۴ روند کاهشی را طی خواهد کرد.
اما در صورتیکه چالشهای اقتصاد ایران ادامه پیدا کند و انتظارات تورمی منفی به اقتصاد ایران تزریق شود، میتوان انتظار داشت وضعیت تورم ماهانه در سه ماهه اخیر تکرار شده و تورم سالانه تا مرز ۵۰ درصد نیز افزایش پیدا کند.