سیگنالی از بهره‌وری نیروی کار در زمستان ۱۴۰۳؛ نرخ اشتغال ناقص کم شد - افق اقتصادی

سیگنالی از بهره‌وری نیروی کار در زمستان 1403؛ نرخ اشتغال ناقص کم شد - افق اقتصادی
چهارشنبه, ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ / قبل از ظهر / | 2025-04-23
کد خبر: 384524 |
تاریخ انتشار : ۰۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۴:۳۰ |
10 بازدید
۰
1
ارسال به دوستان
پ

به گزارش اکوایران، اگر چه که نرخ بیکاری و نرخ مشارکت دو شاخص مهم و کلیدی در بازار کاراند اما سایر نماگرها مثل «اشتغال ناقص» نیز می‌توانند نمایانگر ابعاد تازه‌ای از این بازار پیچیده باشند. طبق تعریف مرکز آمار، افراد دارای اشتغال ناقص شامل تمام شاغلانی است که در هفته مرجع، حاضر در سرکار یا غایب […]

سیگنالی از بهره‌وری نیروی کار در زمستان ۱۴۰۳؛ نرخ اشتغال ناقص کم شد

به گزارش اکوایران، اگر چه که نرخ بیکاری و نرخ مشارکت دو شاخص مهم و کلیدی در بازار کاراند اما سایر نماگرها مثل «اشتغال ناقص» نیز می‌توانند نمایانگر ابعاد تازه‌ای از این بازار پیچیده باشند.

طبق تعریف مرکز آمار، افراد دارای اشتغال ناقص شامل تمام شاغلانی است که در هفته مرجع، حاضر در سرکار یا غایب موقت از محل کار بوده و به دلایل اقتصادی نظیر رکود کاری، پیدانکردن کار با ساعت بیشتر، قرارداشتن در فصل غیرکاری و … کمتر از ۴۴ ساعت در هفته کار کرده و خواهان و آمار برای انجام کار اضافی در هفته مرجع بوده‌اند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که نرخ اشتغال ناقص در کل کشور در زمستان ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه در سال ۱۴۰۲ کاهش یافته که متاثر از کم‌شدن اشتغال ناقص بین مردان بوده چرا که این نسبت برای زنان افزایشی بوده است.

شاغل اما ناقص

طبق باور تحلیلگران بازار کار، اشتغال ناقص نه تنها به کاهش درآمد افراد منجر می‌شود بلکه امنیت شغلی آنها را نیز به خطر می‌اندازد. این نوع از اشتغال وضعیت مناسبی را نشان نمی‌دهد زیرا افراد معمولا به دلیل فقر و عدم وجود شغلی متناسب با مهارت‌های خود مجبور به اشتغال در این نوع مشاغل می‌شوند.

داده‌های مرکز آمار نشان می‌دهد که نرخ اشتغال ناقص کل کشور از ۸.۶ درصد در زمستان ۱۴۰۲ به ۷.۷ درصد در زمستان ۱۴۰۳ کاهش یافته است. این کاهش عمدتا به دلیل کم‌شدن اشتغال ناقص بین مردان بوده است. این نرخ از ۹.۴ درصد به ۸.۴ درصد اُفت کرده است.

در مقابل، نرخ اشتغال ناقص زنان نه تنها کم نشده بلکه از ۴.۱ درصد تا ۴.۳ درصد افزایش یافته است.

اشتغال ناقص، در ظاهر نشان می‌دهد که چه سهمی از جمعیت شاغلان، کمتر از ۴۴ ساعت در هفته کار کرده‌اند و اصطلاحا نیمه‌بیکار حساب می‌شوند؛ این شاخص در باطن می‌تواند نشان‌دهنده بهره‌وری نیروی کار باشد. بنابراین، کاهش اشتغال ناقص می‌تواند نماگری از افزایش بهره‌وری نیروی کار باشد. در تحلیل این شاخص توجه به فصلی‌بودن برخی مشاغل نیز اهمیت دارد. برای نمونه در فصول سرد سال، پاییز و زمستان، در مناطق مرزی و سردسیر مثل کردستان و کرمانشاه، کار ساختمانی کاملاً متوقف شده یا دچار رکود شدید می‌شود، در چنین مواقعی کارگران ساختمانی سراغ مشاغل کاذب مثل دستفروشی، رانندگی یا حتی کولبری می‌روند.

بنابراین، به طور کلی در زمستان سال گذشته به نظر می‌رسد که بهره‌وری نیروی کار در کل کشور تا حدودی افزایش یافته که دلیل اصلی آن افزایش بهره‌وری مردان بوده است. این کاهش نرخ اشتغال ناقص ممکن است ناشی از فصلی‌بودن برخی مشاغل نیز باشد.

 

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید