به گزارش اکوایران، بازار کار ایران در سالهای اخیر چالشهای مختلفی را پیشروی خود دیده که یکی از مهمترین آنها، بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهی بوده است. گزارش جدید مرکز آمار نشان میدهد که نرخ بیکاری در کل کشور کاهش یافته اما چون در کنار آن نرخ مشارکت نیز نزولی شده، میتوان گفت که بخشی از کاهش […]
به گزارش اکوایران، بازار کار ایران در سالهای اخیر چالشهای مختلفی را پیشروی خود دیده که یکی از مهمترین آنها، بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهی بوده است.
گزارش جدید مرکز آمار نشان میدهد که نرخ بیکاری در کل کشور کاهش یافته اما چون در کنار آن نرخ مشارکت نیز نزولی شده، میتوان گفت که بخشی از کاهش نرخ بیکاری به دلیل خروج افراد جویای شغل از جمعیت فعال بوده است. به عبارت دیگر، بخشی از کاهش نرخ بیکاری به دلیل دلسردی کارجویان از یافتن شغل بوده و این بیکاران به طور کلی از محاسبات خارج شدهاند. البته، به دلیل نوع آمارهای در دسترس نمیتوان محاسبه کرد که دقیقا چقدر از کاهش نرخ بیکاری به دلیل کار پیدا کردن کارجویان و چقدر از آن ناشی از دلسردی از بازار کار بوده است.
در این میان، نرخ بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهی نیز کم شده اما نرخ مشارکت آنها از سوی مرکز آمار اعلام نشده است، لذا نمیتوان علت دقیق کاهش نرخ بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهی را مشخص کرد.
دانشگاهرفتههای ایرانی در بازار کار
طبق گزارش مرکز آمار، نرخ بیکاری فارغالتحصیلان آموزش عالی دانشگاهی از ۱۱.۶ درصد در زمستان ۱۴۰۲ به ۱۰.۷ درصد در زمستان ۱۴۰۳ کاهش پیدا کرده است. به عبارت دیگر، در زمستان سال قبل از هر ۱۰۰۰ نفری که با این ویژگیها در بازار کار حضور داشته، ۱۰۷ نفر بیکار بوده است. بر این اساس، جمعیت این گروه از بیکاران در زمستان ۷۹۵ هزار و ۵۱۳ نفر بوده که حدودا ۸۹ هزار نفر کمتر از مدت مشابه در سال ۱۴۰۲ است.
اما این نرخ برای مردان و زنان یکسان نبوده؛ نرخ بیکاری مردان فارغالتحصیل دانشگاهی از ۷.۷ درصد به ۷.۶ درصد رسیده و تقریبا ثابت مانده در حالی که نرخ بیکاری زنان با ویژگی مشابه از ۲۰.۲ درصد به ۱۷.۷ درصد اُفت کرده است.
بنابراین، کاهش نرخ بیکاری زنان فارغالتحصیل دانشگاه شدیدتر از مردان مشابه بوده اما همچنان نرخ بیکاری این زنان به شکل قابلتوجهی بالاتر از مردان است.