به گزارش اکوایران؛ سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در جدیدترین گزارش خود در مورد شاخص قیمت مواد غذایی که مربوط به ماه مارس است اعلام کرده است ؛ شاخص قیمت مواد غذایی فائو در ماه مارس نسبت به مقدار اصلاحشده فوریه تقریباً ثابت باقی ماند. این ثبات به دلیل کاهش قیمتهای غلات و شکر در […]
به گزارش اکوایران؛ سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در جدیدترین گزارش خود در مورد شاخص قیمت مواد غذایی که مربوط به ماه مارس است اعلام کرده است ؛ شاخص قیمت مواد غذایی فائو در ماه مارس نسبت به مقدار اصلاحشده فوریه تقریباً ثابت باقی ماند. این ثبات به دلیل کاهش قیمتهای غلات و شکر در سطح جهانی بود که با افزایش قابلتوجه قیمت روغنهای نباتی جبران شد.
این شاخص که تغییرات ماهانه قیمتهای مواد غذایی قابلمبادله جهانی را اندازهگیری میکند، در ماه مارس بهطور میانگین ۱۲۷.۱ امتیاز بود که ۶.۹ درصد بیشتر از سال گذشته است، اما همچنان ۲۰.۷ درصد پایینتر از اوج آن در مارس ۲۰۲۲ باقی مانده است.
کاهش قیمت غلات و شکر
شاخص قیمت غلات فائو در ماه مارس ۲.۶ درصد کاهش یافت و نسبت به مارس ۲۰۲۴ نیز ۱.۱ درصد کاهش یافته است . قیمتهای جهانی گندم نیز کاهش یافت زیرا نگرانیها در مورد شرایط محصولات در برخی از صادرکنندگان عمده نیمکره شمالی کاهش یافت، اگرچه نوسانات ارزی باعث تعدیل کاهشها شد. قیمت ذرت و سورگوم نیز نسبت به فوریه کاهش یافت. شاخص قیمت برنج جهانی فائو نیز ۱.۷ درصد کاهش یافت که عمدتاً به دلیل ضعف تقاضای وارداتی و عرضههای زیاد از سوی صادرکنندگان است.
افزایش قیمت روغنهای نباتی
در مقابل، شاخص قیمت روغنهای نباتی فائو در ماه مارس ۳.۷ درصد افزایش یافت و بهطور میانگین ۲۳.۹ درصد بیشتر از سطح مشابه سال گذشته بود. این افزایش به دلیل تقاضای بالای جهانی برای واردات بود که قیمتهای روغنهای پالم، سویا، کانولا و آفتابگردان را تحت تاثیر قرار داد.
افزایش قیمت گوشت و لبنیات
شاخص قیمت گوشت فائو در ماه مارس ۰.۹ درصد نسبت به فوریه و ۲.۷ درصد نسبت به سال قبل افزایش یافت که عمدتاً به دلیل افزایش قیمتهای یک نوع گوشت در اروپا بود. این افزایش پس از آن اتفاق افتاد که آلمان وضعیت عاری از بیماری تبدام را دوباره به دست آورد و یورو در برابر دلار آمریکا تقویت شد. قیمتهای گوشت مرغ جهانی در مارس نسبتاً ثابت باقی ماند، علیرغم چالشهای ادامهدار ناشی از شیوع گسترده آنفولانزای پرندگان در برخی کشورهای عمده تولیدکننده.
در همین حال، شاخص قیمت لبنیات فائو از فوریه تغییر نکرد و قیمتهای پایینتر پنیر بینالمللی با افزایش قیمتهای کره و پودر شیر جبران شد.
کاهش قیمت شکر به دلیل ضعف تقاضا
شاخص قیمت شکر فائو در ماه مارس ۱.۶ درصد کاهش یافت که عمدتاً به دلیل ضعف تقاضای جهانی برای این کالا بود. بارشهای اخیر در مناطق کلیدی کشت نیشکر در برزیل جنوبی به کاهش بیشتر قیمتها کمک کرد، هرچند نگرانیها در مورد چشمانداز تولید در هند و برزیل باعث محدود شدن کاهش قیمتها شد.
برآوردهای جدید تولید و تجارت غلات
برآورد تولید جهانی غلات در سال ۲۰۲۴ به ۲,۸۴۹ میلیون تن رسیده است که نشاندهنده کاهش ۰.۳ درصدی نسبت به سال گذشته است. این کاهش عمدتاً به دلیل کاهش تولید غلات در برخی از مناطق است، اما افزایش تولید گندم در استرالیا و قزاقستان باعث شده است که برآورد کلی بیشتر از پیشبینیهای قبلی باشد. پیشبینی تولید جهانی برنج برای سالهای ۲۰۲۴/۲۵ همچنان ۵۴۳.۳ میلیون تن است که نسبت به سال گذشته ۱.۶ درصد افزایش نشان میدهد، عمدتاً به دلیل افزایش سطح کاشت در برخی کشورها.
همچنین، پیشبینی فائو برای تولید جهانی گندم در سال ۲۰۲۵ بدون تغییر باقی مانده و به میزان ۷۹۵ میلیون تن برآورد شده است. این رقم برابر با پیشبینی تجدیدنظر شده برای سال ۲۰۲۴ است. تولید گندم در اتحادیه اروپا انتظار میرود تا ۱۲ درصد افزایش یابد، در حالی که در کشورهای دیگر مانند آرژانتین و ایالات متحده کاهش خواهد یافت.
فائو همچنین پیشبینی کرده است که استفاده جهانی از غلات در سال ۲۰۲۴/۲۵ به ۲,۸۶۸ میلیون تن برسد که این افزایش ۰.۹ درصدی را نسبت به سال گذشته نشان میدهد. این افزایش عمدتاً به دلیل ثبت رکورد جدید در استفاده از برنج است.
در بخش ذخایر جهانی غلات، فائو پیشبینی کرده است که تا پایان فصلهای ۲۰۲۵، این ذخایر با کاهش ۱.۵ درصدی به ۸۷۳.۳ میلیون تن خواهد رسید. این کاهش بیشتر به دلیل انقباض پیشبینیشده در ذخایر دانههای درشت است، در حالی که موجودی گندم و برنج افزایش خواهد یافت. همچنین، نسبت ذخایر جهانی غلات به مصرف در سال ۲۰۲۴/۲۵ به ۳۰.۱ درصد کاهش خواهد یافت که همچنان نشاندهنده سطح مطلوبی از ذخایر است.
در زمینه تجارت جهانی غلات، فائو پیشبینی کرده است که تجارت جهانی غلات در سال ۲۰۲۴/۲۵ به ۴۷۸.۹ میلیون تن کاهش خواهد یافت که نشاندهنده کاهش ۶.۷ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۳/۲۴ و پایینترین سطح از سال ۲۰۱۹/۲۰۲۰ است. کاهش خریدهای چین، به ویژه در زمینه غلات درشت و گندم، عامل اصلی این کاهش پیشبینیها بوده است.