اکوایران: کسری بودجه و فراز و نشیب آن در اقتصاد ایران درحال ایفا یک نقش سمی است. مسعود روغنی زنجانی، رییس پیشین سازمان برنامه و بودجه، در گفتوگویی اختصاصی با اکوایران به تحلیل این وضعیت پرداخته و از عواقب وخیم آن خبر میدهد.
او میگوید که کسری بودجه نه تنها به افزایش نقدینگی منجر میشود، بلکه این نقدینگی خود به عدم تعادل در بازار پول دامن میزند.
زنجانی با تأکید بر ناترازیهای سیستم بانکی، افزایش قیمت پول، فاصله طبقاتی و تورم، به عنوان مهمترین آسیبهای ناشی از کسری بودجه اشاره میکند. او خاطرنشان میکند که در چنین شرایطی، نه تنها بودجه نمیتواند به تولید ناخالص ملی کمک کند، بلکه خود به رکود اقتصادی دامن میزند.
اما سوال اصلی اینجاست: آیا سیاستهای خارجی ما میتواند تغییری در این معادله ایجاد کند؟
خبر مرتبط
شبیهسازی اقتصاد ۴۰۳ با پایان جنگ؛ به نقطه آتشبس رسیدهایم
بودجه نبض اصلی تجهیز و تامین منابع در ساختار اقتصاد ایران است. بنابراین بدیهی است که اگر نتواند بهخوبی منابع را تجهیز و تخصیص کند، از کارایی لازم برخوردار نیست. این وضعیت در دهههای گذشته برای بودجه کشور وجود داشته است؛ یعنی بهدلیل ناترازی میان منابع و مصارف، امکان تجهیز و تخصیص منابع به صورت مناسب وجود نداشته و همین موضوع موجب شده تا لزوم اصلاح ساختار بودجه مطرح شود. با این وجود در هیچیک از دولتهای گذشته اصلاح ساختار بودجه در اولویت قرار نگرفته است.