به گزارش اکوایران، مرکز پژوهشهای مجلس در تازهترین گزارش خود وضعیت درآمدهای مالیاتی در لایحه بودجه ۱۴۰۴ را مورد بررسی قرار داده است. بر اساس یافتههای این مرکز، اگر ارقام مالیاتی ذکر شده در لایحه بودجه ۱۴۰۴ عملی شود، رشد عملکرد مالیاتی در این سال نسبت به سال ۱۴۰۳ حدود ۶۱ درصد خواهد بود. لازم […]
به گزارش اکوایران، مرکز پژوهشهای مجلس در تازهترین گزارش خود وضعیت درآمدهای مالیاتی در لایحه بودجه ۱۴۰۴ را مورد بررسی قرار داده است. بر اساس یافتههای این مرکز، اگر ارقام مالیاتی ذکر شده در لایحه بودجه ۱۴۰۴ عملی شود، رشد عملکرد مالیاتی در این سال نسبت به سال ۱۴۰۳ حدود ۶۱ درصد خواهد بود. لازم به ذکر است که این مرکز، عملکرد مالیاتی در سال جاری را پیشبینی کرده و معیار عملکرد مالیاتی در این سال را ارزیابی خود قرار داده است.
به طور کلی مالیات به عنوان یکی از مهمترین درآمدهای دولت شناخته میشود. با افزایش عملکرد مالیاتی دولتها در هر سال، وابستگی دولت به استقراض از بانک مرکزی برای پوشش هزینههای عمرانی کاهش پیدا میکند. در نتیجه فشار از روی نقدینگی برداشته شده و از حرارت تورم در کشور کاسته میشود.
رشد عملکرد مالیاتی میتواند نشان دهد دولت تا چه حد توانسته در امر مالیاتستانی موفق عمل کند. البته باید به این نکته دقت داشت که بخشی از افزایش عملکرد مالیاتی دولت به دلیل تورم بوده است. لذا این متغیر مهم را باید در تغییرات این رشد لحاظ کرد.
افت عملکرد مالیاتی دولت در سال ۱۴۰۳
آمارهای مرکز پژوهشهای مجلس نشان میدهد رشد عملکرد مالیاتی در سال ۱۴۰۴ در مقایسه با سال جاری به سطح ۶۱ درصد خواهد رسید. با این فرض که دولت بتواند تمام بودجهای را که برای مالیاتستانی در نظرگرفته، محقق کند. این مرکز عملکرد مالیاتی در سال جاری را معادل ۱۲۹۴ هزار میلیارد تومان پیشبینی کرده است. در نتیجه این پیشبینی نرخ رشد عملکرد مالیاتی در سال جاری نسبت به سال ۱۴۰۲ معادل ۴۵ درصد خواهد بود. اگر نرخ تورم را در این افزایش نادیده بگیریم به طور کلی میتوان گفت عملکرد مالیات ستانی در سال جاری نسبت به سال ۱۴۰۲ تغییر چشمگیری نداشته است.
همچنین این متغیرها نشان میدهد بیشترین میزان رشد عملکرد مالیاتی مربوط به سال ۱۴۰۲ بوده که نرخ رشد آن به ۷۱ درصد رسیده است. کمترین رشد عملکرد نیز به سال ۱۳۹۹ تعلق داشته که نسبت به سال ۹۸، حدود ۳۲ درصد بوده است.