به گزارش اکوایران، بخش «معدن» یکی مهمترین و اصلیترین بخشهای اقتصاد ایران است که محصولات تولیدی در این بخش به عنوان مواد اولیه یا سوخت در سایر بخشها و صنایع استفاده میشود. به همین سبب، تغییرات قیمت تولید در این بخش میتواند بر قیمت کالای نهایی نه تنها بخش معدن، بلکه سایر صنایع نیز تاثیرگذار […]
به گزارش اکوایران، بخش «معدن» یکی مهمترین و اصلیترین بخشهای اقتصاد ایران است که محصولات تولیدی در این بخش به عنوان مواد اولیه یا سوخت در سایر بخشها و صنایع استفاده میشود. به همین سبب، تغییرات قیمت تولید در این بخش میتواند بر قیمت کالای نهایی نه تنها بخش معدن، بلکه سایر صنایع نیز تاثیرگذار باشد. جدیدترین گزارش مرکز آمار حاکی از آن است که تورم تولیدکننده بخش معدن در دیماه در سطح ماهانه، نقطه به نقطه و سالانه افزایش یافته است. اینها درحالی است که در ماه گذشته تورم تولیدکننده سالانه معدن به پایینترین مقدار خود از بهار سال ۱۴۰۲ رسیده بود.
دلیل اهمیت تورم تولیدکننده
تورم تولیدکننده شاخصی است که تغییرات قیمت کالا و خدماتی که تولیدکنندگان برای تولید استفاده میکنند را میسنجد. این شاخص میتواند شامل تغییرات هزینههای مواد اولیه و نیروی کار باشد که بر هزینه تولید تاثیر میگذارند. تورم تولیدکننده از این جهت اهمیت دارد که افزایش قیمتهای تولید میتواند به مصرفکننده منتقل شود. بههمین دلیل، از این شاخص برای پیشبینی تورم مصرفکننده نیز استفاده میشود و از آن به عنوان «تورم پیشران» نیز یاد میشود.
سرعت انتقال تورم تولیدکننده به مصرفکننده در بخشهای مختلف متفاوت است. اگر در بخشی مانند خدمات و کشاورزی زنجیره تولید کوتاه باشد، افزایش هزینههای تولید با سرعت بیشتری به قیمتهای بازار منتقل میشود. اما در بخشهایی مانند صنعت و معدن که زنجیره تولید محصولات طولانیتر و پیچیدهتر است، ممکن است تغییرات قیمت تولید با تاخیری چند ماهه به بازار مصرفکننده برسد.
اعداد و ارقام تورم معدن در دی۱۴۰۳
براساس جدیدترین دادههای مرکز آمار، تورم تولیدکننده بخش معدن در مقیاس ماهانه، نقطه به نقطه و سالانه صعودی بوده است. تورم ماهانه بخش معدن در آذرماه ۱.۶ درصد بوده که در دیماه به ۱.۸ درصد افزایش پیدا کرده است. تورم نقطه به نقطه این بخش در این مدت از ۳۱.۹ درصد به ۳۳ درصد رشد داشته است. همچنین تورم سالانه معدن که در آذرماه برابر با ۲۵ درصد محاسبه شده در دیماه به ۲۵.۷ درصد رسیده است.
تورم تولیدکننده ماهانه تمام اجزای بخش معدن نیز در دیماه امسال نسبت به آذرماه صعودی بوده است. به عبارت دیگر تورم تولید زغال سنگ از ۱.۵ درصد در آذرماه به ۲.۹ درصد در دیماه سال جاری رسیده است. تورم سایر معادن نیز در همین بازه زمانی افزایشی ثبت شده و با ۱.۱ واحد درصد افزایش به ۲.۹ درصد رسیده است.
با اینوجود تورم تولیدکننده کانههای فلزی در دیماه در مقایسه با آذرماه ثابت مانده و برابر ۱.۶ درصد محاسبه شده است.