به گزارش اکوایران، چکها یکی از ابزارهای مهم مبادلات مالی در اقتصاد کشور محسوب میشوند. بررسی تغییرات میزان چکهای وصولی و برگشتی، شاخصی از وضعیت سلامت اقتصادی و اعتبارسنجی در شبکه بانکی است. در آذر ۱۴۰۲، مبلغ چکهای برگشتی رشد ۹۵.۱ درصدی نسبت به سال قبل داشت، اما این رشد در آذر ۱۴۰۳ به ۵۴.۷ درصد کاهش […]
به گزارش اکوایران، چکها یکی از ابزارهای مهم مبادلات مالی در اقتصاد کشور محسوب میشوند. بررسی تغییرات میزان چکهای وصولی و برگشتی، شاخصی از وضعیت سلامت اقتصادی و اعتبارسنجی در شبکه بانکی است. در آذر ۱۴۰۲، مبلغ چکهای برگشتی رشد ۹۵.۱ درصدی نسبت به سال قبل داشت، اما این رشد در آذر ۱۴۰۳ به ۵۴.۷ درصد کاهش یافت. این کاهش قابل توجه نشان میدهد که از سرعت افزایش چکهای برگشتی نسبت به سال قبل کاسته شده است.
همچنین، رشد تعداد چکهای برگشتی نیز از ۲۷.۶ درصد در آذر سال قبل به ۲۲.۵ درصد در آذر سال جاری کاهش یافته است. طبق جدیدترین گزارش بانک مرکزی، در کل کشور بیش از ۷۸۰ هزار فقره چک برگشت خورده که ارزش آن به ۱۰۱ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان میرسد. بررسیها نشان میدهد که رشد ماهانه تعداد و مبلغ چکهای برگشتی نیز نزولی بوده است. طبق اعلام بانک مرکزی، در آذر ماه نسبت چکهای برگشتی به مبادلهشده از نظر تعداد و مبلغ به ترتیب ۹.۴ درصد و ۱۴ درصد بوده است؛ یعنی از هر ۱۰۰۰ چک مبادله شده در این ماه، ۹۴ چک برگشت خورده است.
مهمترین رخداد در حوزه چکهای برگشتی، منفی شدن رشد ماهانه تعداد و مبلغ این چکها در آذر ماه بوده است. به بیان دیگر، تعداد چکهای برگشتی ۹ درصد و ارزش آنها ۶ درصد نسبت به آبان ماه کمتر شده است.
در میان استانهای کشور، بالاترین حجم چک برگشتی مربوط به تهران بوده است. در واقع، در این استان ۲۲۱ هزار فقره چک به ارزش ۴۵ هزار میلیارد تومان برگشت داده شده که از نظر تعداد ۹.۲ درصد و از نظر ارزش ۱۳ درصد از کل چکهای برگشت خورده است.
همچنین، رایجترین دلیل برگشتخوردن چک در آذر ماه، «کسری یا فقدان موجودی» بوده است. به عبارت دیگر ۹۷.۵ درصد از تعداد چکهای برگشتی و ۹۶.۴ درصد از ارزش این چکها به دلیل کسری یا فقدان موجودی ایجاد شده است.
طبق گزارش بانک مرکزی، در کل کشور طی آذر امسال بالای ۷.۵ میلیون فقره چک وصول شده که ارزش کل آن به ۶۲۸ هزار میلیارد تومان میرسد. این تعداد و ارزش به ترتیب نسبت به ماه قبل ۱۲.۵ درصد و ۶.۲ درصد کمتر شده است. البته، رشد مبلغ چکهای وصول شده در آذر امسال نسبت به آذر سال قبل در سطح بالاتری از آذر ۱۴۰۲ قرار گرفته است.
بررسیها نشان میدهد که از کل چکهای مبادله شده در آخرین ماه پاییز، ۹۰.۶ درصد از نظر تعداد و ۸۶ درصد از نظر مبلغ وصول شده است. در میان استانها، تهران مانند همیشه میزبان بیشترین تعداد و ارزش چکهای وصولی بوده است. در واقع، ۹۰.۸ درصد از چکهای وصول شده در این ماه به تهران مربوط بوده است.