به گزارش اکوایران، روند نرخ بیکاری در پاییز سال جاری هم در مناطق شهری و هم روستایی در مقایسه با پاییز سال گذشته کاهشی بوده به طوری که در نقاط شهری نرخ بیکاری، پایینتر از ۸ درصد برآورد شده که کمترین میزان است. با این وجود در مناطق روستایی این اتفاق رخ نداده و رقم نرخ […]
به گزارش اکوایران، روند نرخ بیکاری در پاییز سال جاری هم در مناطق شهری و هم روستایی در مقایسه با پاییز سال گذشته کاهشی بوده به طوری که در نقاط شهری نرخ بیکاری، پایینتر از ۸ درصد برآورد شده که کمترین میزان است. با این وجود در مناطق روستایی این اتفاق رخ نداده و رقم نرخ بیکاری نزدیک به ۵ درصد محاسبه شده است.
بررسیها نشان میدهد در پاییز امسال نرخ بیکاری نقاط شهری در مقایسه با پاییز سال گذشته کاهش یافته است. البته در این بین نرخ مشارکت هم کاهش یافته است و بنابراین نمیتوان با قطعیت گفت که بازار کار مناطق شهری اتفاقات مثبتی را تجربه کرده یا خیر.
در روستا نیز نرخ بیکاری در فصل برگ ریزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته نزولی بوده اما نرخ مشارکت نیز کاهش یافته است.
وقتی از نرخ بیکاری صحبت میشود منظور نسبت افراد بیکار به کل جمعیت فعال است. از مجموع افراد صاحب شغل و جویای شغل، جمعیت فعال در بازار کار بدست میآید. همچنین نرخ مشارکت نیز از نسبت جمعیت فعال به کل جمعیت بالای ۱۵ سال جامعه محاسبه میشود.
چرا نرخ بیکاری مناطق شهری از روستا بالاتر است؟
نرخ بیکاری در مناطق شهری معمولا بالاتر از مناطق روستایی است. چهار علت برای توضیح این اتفاق میتوان در نظر گرفت.
در شهرها جمعیت بیشتری زندگی میکنند و تعداد افرادی که به دنبال شغل هستند بیشتر است. این امر باعث افزایش رقابت برای فرصتهای شغلی موجود شده و نرخ بیکاری را بالاتر میبرد. دومین علت تغییر ساختارهای اقتصادی است. در مناطق شهری اقتصاد بیشتر مبتنی بر صنعت و خدمات است، درحالی که مناطق روستایی معمولا به کشاورزی و دامداری وابستهاند. با تغییرات در ساختارهای اقتصادی ( مانند اتوماسیون یا رکود در بخشهای صنعتی )، فرصتهای شغلی شهری ممکن است کاهش یابد. سومین دلیل به ویژگی شغلهای روستایی مربوط میشود. در روستاها بسیاری از افراد به مشاغل خانوادگی مانند کشاورزی، دامداری یا کسبوکارهای کوچک مشغول هستند که کمتر تحت تاثیر رکود اقتصادی یا تحولات بازار کار قرار میگیرد. حتی اگر این مشاغل درآمد کمتری داشته باشند، باعث میشوند نرخ بیکاری در روستاها کمتر دیده شود.
در آخر نیز مهاجرت از روستا به شهرها به ویژه برای یافتن شغل بهتر، منجر به افزایش عرضه نیروی کار در شهرها میشود. این افزایش عرضه میتواند باعث بالاتر رفتن نرخ بیکاری در مناطق شهری شود.
وضعیت نرخ بیکاری مناطق شهری و روستایی
نرخ بیکاری نقاط شهری در پاییز امسال ۷.۸ درصد برآورد شده که در مقایسه با پاییز سال گذشته روندی کاهشی داشته است. نرخ بیکاری این مناطق در پاییز ۱۴۰۲، ۸.۲ درصد محاسبه شده است.
البته در این مدت نرخ مشارکت شهری نیز از ۴۱.۱ درصد به ۴۰.۸ درصد رسیده و از همینرو مشخص نیست وضعیت بازار کار بهبود یافته یا بدتر شده است. وقتی نرخ مشارکت ۴۰.۸ درصد است یعنی از هر ۱۰۰ نفر جمعیت بالای ۱۵ سال ، نزدیک به ۴۱ نفر یا صاحب شغل بوده یا جویای شغل بودهاند و فعال محسوب میشوند.
پاییز امسال در مناطق روستایی از هر ۱۰۰ نفر جمعیت فعال ، نزدیک به ۵ نفر بیکار بودهاند. به بیان دقیقتر نرخ بیکاری معادل ۵.۲ درصد محاسبه شده است. این درحالی است که نرخ بیکاری در مدت مشابه سال گذشته ۵.۷ درصد برآورد شده که نشان از روندی کاهشی در نرخ بیکاری در این مناطق است. با این وجود در همین مدت نرخ مشارکت نقاط روستایی نیز کاهش یافته و از ۴۲.۸ درصد به ۴۲.۶ درصد رسیده است. بنابراین به مانند مناطق شهری مشخص نیست وضعیت بازار کار در روستاها روندی مساعد یا نامساعد داشته است.