به گزارش اکوایران، تا امروز ۲ جلسه کمیته مزد و یک نشست شورای عالی کار با موضوع دستمزد ۱۴۰۴ برگزار شده است؛ آغاز مذاکرات مزدی در شورای عالی کار به معنای ورود به یک میدان ناتراز و نابرابر است که در آن گروه کارگری در اقلیت قرار گرفته و خواستههایشان به کرسی نمینشیند. معمای معادلات دولت […]
به گزارش اکوایران، تا امروز ۲ جلسه کمیته مزد و یک نشست شورای عالی کار با موضوع دستمزد ۱۴۰۴ برگزار شده است؛ آغاز مذاکرات مزدی در شورای عالی کار به معنای ورود به یک میدان ناتراز و نابرابر است که در آن گروه کارگری در اقلیت قرار گرفته و خواستههایشان به کرسی نمینشیند.
معمای معادلات دولت چهاردهم برای دستمزد کارگران
سال قبل، نمایندگان کارگری شورای عالی کار به نشانه اعتراض جلسه را ترک کردند و مزد ۱۴۰۳ بدون امضای کارگران و با وجود مخالفت آنها با رایگیری به جای اجماع، به تصویب رسید و برای اجرا ابلاغ شد. آیا در دولت جدید معادلات به نفع کارگران تغییر میکند و دولت دیگر در سمت کارفرمایان نمیایستد؟
توقع زیادی نداریم!
احسان سهرابی فعال کارگری در ارتباط با انتظارات از مذاکرات مزدی به ایلنا گفت: ما کارگران هیچ توقعی خارج از چهارچوب قانون نداریم؛ همان مولفههایی که ماده ۴۱ قانون کار برای تعیین دستمزد مشخص کرده، باید رعایت شود، این توقع زیادی نیست.
وی افزود: ما انتظار داریم دولت به ظور مشخص به دو شاخص تورم و سبد معیشتِ ماده ۴۱ قانون کار احترام بگذارد و برای عمل به قانون به میز مذاکره بیاید. نمایندگان کارگری شورای عالی کار به هر حال نماینده تمام کارگران مشمول قانون کار در مذاکرات مزدی هستند. انتظار داریم رویه سال قبل که منجر به ترک جلسه از سوی نمایندگان کارگری شد، تکرار نشود؛ حرمت کارگران را نگه دارند و به شیوههای مذاکره برابر پایبند بمانند.
دولت به خواسته نمایندگان کارگری احترام بگذارد
سهرابی با بیان اینکه «اگر قصد دولت تلطیف شرایط و بهبود وضعیت بحرانی معاش کارگران است، بایستی به خواستههای نمایندگان کارگری احترام بگذارد» ادامه داد: باید در هر نوع تصمیمسازیِ مزدی، تابآوری جامعه هدف را در نظر داشته باشند. اصرار نداشته باشند حتماً دستمزد را کمتر از نرخ تورم رسمی افزایش دهند؛ دولت و کارفرمایان بدانند مذاکرات مزدی، پیروز و برنده ندارد؛ نباید فکر کنند با به محاق راندن نمایندگان کارگری، از مذاکره «پیروز» بیرون میآیند!
به گزارش اکوایران، پیش از این، محسن باقری رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شوراها و نماینده کارگران در کمیته دستمزد با بیان اینکه محاسبات دستمزد از نشست بعدی، آغاز میشود؛ افزود: قرار شد فعلاً هر دوشنبه نشستهای سهجانبه کمیته دستمزد برگزار شود؛ امیدواریم خیلی زود بتوانیم محاسبات سبد معیشت را بر اساس دادههای بهروز به سرانجام برسانیم و در این زمینه به توافق برسیم.
نحوه محاسبه سبد معیشت
محاسبات سبد معیشت که در مذاکرات دستمزد مورد استفاده قرار میگیرد، معمولاً با استناد به دادههای آماری دیماه یا بهمنماه هر سال انجام میشود؛ اما تا همین امروز هم مشخص است که فاصله سبد با دستمزد کارگران به طرز بیسابقهای افزایش یافته است.
دستمزد کارگران چقدر است؟
به نقل از ایلنا، نماینده کارگران در کمیته دستمزد و شورایعالی کار گفت: امروز دستمزد کارگران چیزی حدود یک سوم هزینههای حداقلی زندگی را پوشش میدهد البته اگر بخواهیم دقیقتر صحبت کنیم باید بگوییم دستمزد حدود یکسوم هزینههای ابتدایی و بسیار حداقلی زندگی را تامین میکند؛ جایی برای هزینههایی مانند رفاهیات، تفریح، آموزش باکیفیت، درمان کیفی یا مسافرت نیست.
نرخ سبد معیشت کارگران
باقری در ارتباط با نرخ سبد معیشت و افزایش این نرخ در ماههای ابتدایی امسال گفت: با دادههای آماری رسمیِ منتهی به مهرماه، میانگین کشوری سبد معیشت حداقلی خانوارهای کارگری، ۲۷ میلیون و ۶۴۰ هزار تومان است؛ این سبد با معیارهای تایید شده در شورایعالی کار و با استناد به همان فرمولهای رسمی محاسبه شده است. در واقع تا پایان مهر امسال، سبد معیشت حداقلی به ۲۷ میلون و ۶۴۰ هزار تومان رسیده است.
به گزارش اکوایران، پیش از این محمدرضا تاجیک، عضو کمیته دستمزد شورای عالی کار در گفتوگو با تسنیم تأکید کرد: تلاش تشکل های کارگری بر این است که به صورت منطقی و بهتر بتوانند تصمیماتی برای دستمزد سال آینده اتخاذ کنند. قدرت خرید کارگران در سال جاری بسیار کاهش یافت و کارگران برای تأمین هزینه های مسکن دچار مشکل زیادی هستند.