تورم در بخش معدن؛ از کاهش سالانه تا صعود ماهانه - افق اقتصادی

تورم در بخش معدن؛ از کاهش سالانه تا صعود ماهانه - افق اقتصادی
یکشنبه, ۳۰ دی ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | 2025-01-19
کد خبر: 346319 |
تاریخ انتشار : ۳۰ دی ۱۴۰۳ - ۳:۳۰ |
0 بازدید
۰
می پسندم
ارسال به دوستان
پ

به گزارش اکوایران، بخش «معدن» یکی مهم‌ترین و اصلی‌ترین بخش‌‌های اقتصاد ایران است که محصولات تولیدی در این بخش به عنوان مواد اولیه یا سوخت در سایر بخش‌ها و صنایع استفاده می‌شود. به همین سبب، تغییرات قیمت تولید در این بخش می‌تواند بر قیمت کالای نهایی نه تنها بخش معدن، بلکه سایر صنایع نیز تاثیرگذار […]

تورم در بخش معدن؛ از کاهش سالانه تا صعود ماهانه

به گزارش اکوایران، بخش «معدن» یکی مهم‌ترین و اصلی‌ترین بخش‌‌های اقتصاد ایران است که محصولات تولیدی در این بخش به عنوان مواد اولیه یا سوخت در سایر بخش‌ها و صنایع استفاده می‌شود. به همین سبب، تغییرات قیمت تولید در این بخش می‌تواند بر قیمت کالای نهایی نه تنها بخش معدن، بلکه سایر صنایع نیز تاثیرگذار باشد. جدیدترین گزارش مرکز آمار حاکی از آن است که تورم تولیدکننده بخش معدن در آذر ماه در سطح ماهانه و نقطه به نقطه افزایش و در مقیاس سالانه کاهش یافته است. به‌طوری‌که، تورم سالانه از بهار ۱۴۰۲ به کمترین مقدار خود رسیده است. این گزارش به بررسی تورم تولیدکننده این بخش و اجزای آن در آذر ماه می‌پردازد.

دلیل اهمیت تورم تولیدکننده

تورم تولیدکننده شاخصی است که تغییرات قیمت کالا و خدماتی که تولیدکنندگان برای تولید استفاده می‌کنند را می‌سنجد. این شاخص می‌تواند شامل تغییرات هزینه‌های مواد اولیه و نیروی کار باشد که بر هزینه تولید تاثیر می‌گذارند. تورم تولیدکننده از این جهت اهمیت دارد که افزایش قیمت‌های تولید می‌تواند به مصرف‌کننده منتقل شود. به‌همین دلیل، از این شاخص برای پیش‌بینی تورم مصرف‌کننده نیز استفاده می‌شود و از آن به عنوان «تورم پیشران» نیز یاد می‌شود.

سرعت انتقال تورم تولیدکننده به مصرف‌کننده در بخش‌های مختلف متفاوت است. اگر در بخشی مانند خدمات و کشاورزی زنجیره تولید کوتاه باشد، افزایش هزینه‌های تولید با سرعت بیشتری به قیمت‌های بازار منتقل می‌شود. اما در بخش‌هایی مانند صنعت و معدن که زنجیره تولید محصولات طولانی‌تر و پیچیده‌تر است، ممکن است تغییرات قیمت تولید با تاخیری چند ماهه به بازار مصرف‌کننده برسد.

تورم ماهانه بخش معدن و اجزای آن در آذر ماه

بر اساس جدیدترین داده‌های مرکز آمار، تورم تولیدکننده بخش معدن در مقیاس ماهانه و نقطه‌ای افزایش و تورم سالانه آن کاهش یافته است. تورم ماهانه بخش معدن در آبان ماه ۰.۹ درصد بوده که در واقع هزینه تولید در این بخش در آبان ماه نسبت به مهر ماه ۰.۹ درصد افزایش داشته است. این افزایش قیمت در آذر ماه با سرعت بیشتری پیش رفته و تورم ۱.۶ درصدی را به ثبت رسانده است.

در بررسی تورم ماهانه اجزای بخش معدن نیز گروه‌های «کانه‌های فلزی» و «سایر معادن» افزایش و گروه «زغال سنگ» کاهش داشته است. البته گروه زغال سنگ در مهر و شهریور ماه تورم ماهانه زیر یک درصد را تجربه کرده بود که در مقایسه با آن دوره، تورم ماهانه این گروه افزایش یافته است. کمترین تورم ماهانه آذر ماه نیز متعلق به این گروه بوده است.

گروه کانه‌های فلزی نیز در شهریور ماه تورم ماهانه‌ای معادل ۷.۱ درصد داشته که در آذر ماه به ۱.۶ درصد رسیده است. تورم ماهانه گروه سایر معادن نیز در سه ماه فصل پاییز روندی افزایشی داشته است. همچنین، این گروه بیشترین تورم ماهانه را داشته است.

خبر مرتبط

کاهش التهاب قیمت‌ها در اول زنجیره تولید

اکوایران: تورم تولیدکننده ماهانه و سالانه معدن در مهر نسبت به شهریور کاهش یافته است. نرخ نقطه‌ای این شاخص نیز تقریبا نسبت به شهریور ثابت مانده است.

افزایش تورم نقطه به نقطه بخش معدن

همانطور که گفته شد، تورم نقطه به نقطه تولیدکننده بخش معدن نیز با افزایش روبرو بوده و از ۲۹.۸ درصد در آبان ماه به ۳۱.۹ درصد در آذر ماه رسیده است. به عبارت دیگر، قیمت نهاده‌های این بخش در آذر امسال نسبت به آذر سال گذشته حدود ۳۲ درصد افزایش یافته است.

تورم تولیدکننده نقطه‌ای اجزای بخش معدن همگی در آذر ماه نسبت به آبان افزایش یافته‌اند. بیشترین تورم نقطه به نقطه در آذر ماه از میان این اجزا، متعلق به گروه «سایر معادن» بوده که تورم نقطه‌ای معادل ۳۵.۴ درصد تجربه کرده است. کمترین تورم نقطه‌ای نیز توسط گروه «زغال سنگ» با ۲۶.۹ درصد به ثبت رسیده است.

تورم سالانه پس از مدت‌ها به کمترین مقدار خود رسید

تورم تولیدکننده سالانه بخش معدن و اجزای آن در آذر ماه همگی کاهش یافته‌اند. تورم کل بخش معدن از ۲۶.۳ درصد در آبان ماه به ۲۵ درصد در آذر ماه رسیده است. در واقع، قیمت نهاده‌ها در این بخش در ۱۲ ماه منتهی به آذر ماه امسال نسبت به دوره مشابه سال گذشته ۲۵ درصد افزایش یافته است. این شاخص از بهار ۱۴۰۲ تا کنون به کمترین مقدار خود رسیده است.

کمترین تورم سالانه از میان اجزای بخش معدن در آذر ماه، متعلق به گروه «زغال سنگ» با ۲۱.۹ درصد بوده است. از سوی دیگر، بیشترین تورم سالانه را گروه «سایر معادن» با ۳۶.۱ درصد در آذر ماه تجربه کرده است.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید