رشد ۱۴ درصدی صادرات ایران به روسیه؛ محصولات دامی و کشاورزی در صدر تجارت ۲ کشور - افق اقتصادی

رشد 14 درصدی صادرات ایران به روسیه؛ محصولات دامی و کشاورزی در صدر تجارت 2 کشور - افق اقتصادی
شنبه, ۲۹ دی ۱۴۰۳ / بعد از ظهر / | 2025-01-18
کد خبر: 346183 |
تاریخ انتشار : ۲۹ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۰ |
3 بازدید
۰
می پسندم
ارسال به دوستان
پ

به گزارش اکوایران، سید روح الله لطیفی، سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صنعت، معدن و تجارت، امروز -۲۹ دی- اعلام کرد که روند صادرات ایران به روسیه همچنان با رشد مناسبی همراه است. به گزارش مهر، در ۹ ماهه نخست سال جاری، ایران بیش از یک میلیون و ۹۵۶ هزار تن کالا به ارزش ۸۰۲ میلیون […]

رشد ۱۴ درصدی صادرات ایران به روسیه؛ محصولات دامی و کشاورزی در صدر تجارت ۲ کشور

به گزارش اکوایران، سید روح الله لطیفی، سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صنعت، معدن و تجارت، امروز -۲۹ دی- اعلام کرد که روند صادرات ایران به روسیه همچنان با رشد مناسبی همراه است.

به گزارش مهر، در ۹ ماهه نخست سال جاری، ایران بیش از یک میلیون و ۹۵۶ هزار تن کالا به ارزش ۸۰۲ میلیون و ۵۷۸ هزار و ۳۱۶ دلار به روسیه صادر کرده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، رشد ۱۴ درصدی را تجربه کرده است.

لطیفی افزود که بیش از ۵۰ درصد از تجارت ایران و روسیه از نظر وزنی و ۴۵.۵ درصد از نظر ارزش به محصولات دامی، کشاورزی و غذایی اختصاص دارد. این موضوع تأثیر زیادی بر روابط تجاری دو کشور، به ویژه در زمینه امنیت غذایی و اقتصاد کشاورزی دارد.

او توضیح داد که از ابتدای سال تا پایان آذرماه، ۵۷۰ هزار و ۱۳ تن کالا در زمینه محصولات دامی، شیلاتی، زراعی، گیاهی و غذایی به روسیه صادر شده که از لحاظ وزنی ۲۹.۱ درصد و از نظر ارزش ۵۰ درصد کل صادرات ایران به روسیه را تشکیل می‌دهد.

این میزان صادرات نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۲۳۱ هزار تن افزایش داشته که این افزایش حدود ۱۰۰ میلیون دلار ارزآوری بیشتر را به همراه داشته است.

عمده‌ترین کالاهای صادراتی ایران به روسیه

لطیفی در ادامه گفت که عمده‌ترین کالاهای صادراتی ایران به روسیه در ۹ ماهه سال جاری شامل فلفل گلخانه‌ای، میگو، پلی استیرن، الیاف نخ، سیمان سفید، پسته، نارنگی، کیوی، گوجه فرنگی، آب میوه، هلو، آلبالو، پلی استیرن معمولی، پلی اتیلن، صفحه پلیمری اتیلن، کشمش، اجزا و قطعات وسایل نقلیه، و کاهو کروی بوده است.

سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت همچنین به واردات از روسیه اشاره کرد و گفت که در ۹ ماهه سال جاری، بیش از یک میلیون و ۴۹۱ هزار تن کالا به ارزش یک میلیارد و ۹۵ میلیون و ۴۰۷ هزار دلار از روسیه به ایران وارد شده که ۷۸.۴ درصد وزن و ۴۳.۲ درصد ارزش آن به محصولات غذایی و نهاده‌های دامی و کشاورزی مربوط می‌شود.

لطیفی با اشاره به کاهش واردات از روسیه، توضیح داد که به دلیل رشد تولید نهاده‌ها در کشور، به ویژه در تولید گندم و جو و کاهش نیاز به واردات ذرت، واردات از روسیه نسبت به سال گذشته کاهش یافته است. به طور خاص، بیش از یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن گندم، ۷۲ هزار تن ذرت دامی و ۵۳ هزار تن جو کمتر وارد شده است.

چه کالاهایی سهم بیشتری در سبد واردات ایران از روسیه قرار دارند؟

او در پایان به عمده‌ترین کالاهای وارداتی از روسیه اشاره کرد و گفت که در ۹ ماهه سال جاری، مهم‌ترین کالاهای وارداتی شامل طلای خام به ارزش بیش از ۲۸۱ میلیون دلار، گندم معمولی به ارزش ۱۲۴.۴ میلیون دلار، انواع چوب و تخته به ارزش ۱۴۸.۵ میلیون دلار، روغن آفتابگردان به ارزش ۱۱۵.۳ میلیون دلار، ذرت دامی به ارزش ۱۱۰ میلیون دلار، و جو به ارزش ۵۹.۴ میلیون دلار بوده‌اند.

امضای معاهده جامع مشترک و حذف سوئیفت

در کنار گسترش روزافزون همکاری‌های اقتصادی میان ایران و روسیه، یکی از موانع اساسی که همواره در مسیر مبادلات تجاری دو کشور وجود داشت، مشکلات بانکی و فقدان پیمان‌های پولی مشترک بود. این مسأله به ویژه در زمینه انتقال وجوه و انجام مبادلات مالی به‌طور شفاف و سریع، برای تجار و سرمایه‌گذاران دردسرساز بود. 

به گزارش ایرنا، معاهده جامع مشترک میان دو کشور در شرایطی به امضا رسید که یکی از چالش‌های عمده تجار و سرمایه‌گذاران، مشکلات بانکی و نبود پیمان‌های پولی مشترک بود. حذف سوئیفت از مبادلات مالی و اتصال پیام‌رسان‌های بانکی ایران و روسیه (سپام و SPFS) از مهم‌ترین اقدامات در این راستا است که امکان انتقال پیام‌های مالی بین بانک‌ها را بدون نیاز به سیستم‌های تحت کنترل غرب فراهم می‌کند.

علاوه بر این، توافق بر استفاده از ارزهای ملی (ریال و روبل) در تجارت دو کشور و راه‌اندازی بازار ارز تجاری برای تسهیل تبادلات مالی، گام مهمی در راستای دلارزدایی محسوب می‌شود. این اقدامات نه تنها هزینه‌ها و ریسک‌های ناشی از وابستگی به ارزهای خارجی را کاهش می‌دهد، بلکه تجارت بین دو کشور را پویاتر و رقابت‌پذیرتر می‌کند.

اتصال شبکه‌های پرداخت کارتی ایران (شتاب) و روسیه (میر) نیز از دیگر اقدامات کلیدی این همکاری است. این پروژه به شهروندان ایرانی و روسی امکان می‌دهد از خدمات بانکی و پرداخت‌های کارتی در خاک یکدیگر استفاده کنند و زمینه توسعه گردشگری و تجارت را نیز فراهم سازد.

این اقدامات در راستای تحقق هدف‌گذاری تجارت ۳۰ میلیارد دلاری میان دو کشور و در چارچوب تلاش‌های گسترده‌تر برای تقویت همکاری‌های اقتصادی در قالب گروه بریکس انجام شده است.

برنامه‌هایی مانند راه‌اندازی ارز واحد بریکس و جایگزینی سیستم پرداخت بریکس‌پی به‌جای سوئیفت نیز نشان‌دهنده عزم جدی ایران و روسیه برای تقویت جایگاه اقتصادی خود و کاهش نفوذ دلار در تجارت بین‌المللی است.

خبر مرتبط

توافق راهبردی ایران و روسیه؛ هم‌گرایی اقتصادی و دفاعی با معاهده جدید

اکوایران: معاهده مشارکت جامع راهبردی ایران و روسیه، که به‌تازگی در کرملین به امضای رؤسای‌جمهور دو کشور رسید، نقطه عطفی در روابط دو کشور محسوب می‌شود. این توافق با هدف تقویت همکاری‌های دوجانبه، تسهیل مبادلات اقتصادی، حذف وابستگی به دلار و استفاده از ارزهای ملی، گامی مهم در راستای توسعه روابط اقتصادی، امنیتی و دفاعی میان دو کشور است.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید