تغییر مسیر متغیر تورم‌ساز در نیمه دوم ۱۴۰۳ - افق اقتصادی

تغییر مسیر متغیر تورم‌ساز در نیمه دوم 1403 - افق اقتصادی
چهارشنبه, ۲۶ دی ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | 2025-01-15
کد خبر: 344172 |
تاریخ انتشار : ۲۶ دی ۱۴۰۳ - ۳:۳۳ |
5 بازدید
۰
1
ارسال به دوستان
پ

به گزارش اکوایران، بر اساس آخرین آمارهای بانک مرکزی از متغیرهای پولی، در سال ۱۴۰۳، سهم پول از نقدینگی یک روند صعودی را تا انتهای تابستان طی کرده است. سهم پول از فروردین ماه تا شهریور ماه صعودی بوده و در ۲ ماه ابتدایی پاییز روند نزولی به خود گرفته است. کاهش سهم پول از […]

تغییر مسیر متغیر تورم‌ساز در نیمه دوم ۱۴۰۳

به گزارش اکوایران، بر اساس آخرین آمارهای بانک مرکزی از متغیرهای پولی، در سال ۱۴۰۳، سهم پول از نقدینگی یک روند صعودی را تا انتهای تابستان طی کرده است. سهم پول از فروردین ماه تا شهریور ماه صعودی بوده و در ۲ ماه ابتدایی پاییز روند نزولی به خود گرفته است.

کاهش سهم پول از نقدینگی در دو ماه ابتدایی پاییز این انتظار را ایجاد می‌کند که نااطمینانی در بازارهای مختلف کاهش پیدا کند چرا که سیالیت پول در این مدت کاهش یافته است.

در اقتصاد ایران، بخش قابل‌توجهی از نقدینگی به شبه‌پول اختصاص دارد که نشان‌دهنده اهمیت سپرده‌های بلندمدت در نظام بانکی است. اما تغییرات در سهم پول و شبه‌پول، می‌تواند تأثیرات جدی بر اقتصاد بگذارد. افزایش ناگهانی سهم پول از نقدینگی ممکن است منجر به افزایش تورم شود، در حالی که افزایش سهم شبه‌پول می‌تواند منابع بیشتری را برای سرمایه‌گذاری بلندمدت در اختیار اقتصاد قرار دهد.

تحلیل سهم این دو بخش از نقدینگی، به سیاست‌گذاران کمک می‌کند تا با مدیریت بهتر نقدینگی و سیاست‌های پولی مناسب، از اثرات منفی تورم جلوگیری کرده و رشد اقتصادی را تسهیل کنند.

پول و شبه پول در اقتصاد

نقدینگی، یکی از مهم‌ترین مفاهیم اقتصادی، شامل مجموع پول و شبه‌پول در اقتصاد است و تأثیر مستقیمی بر تورم، سرمایه‌گذاری و رشد اقتصادی دارد. پول شامل اسکناس، مسکوکات در گردش و سپرده‌های دیداری (مانند حساب‌های جاری) است که به‌سرعت در معاملات اقتصادی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از سوی دیگر، شبه‌پول شامل سپرده‌های مدت‌دار و سایر ابزارهای مالی است که نقدشوندگی پایین‌تری دارند اما سهم قابل‌توجهی از نقدینگی را تشکیل می‌دهند.

سهم پول و شبه‌پول از نقدینگی، بازتاب‌دهنده رفتار اقتصادی مردم و ساختار نظام مالی کشور است. افزایش سهم پول از نقدینگی معمولاً نشان‌دهنده تمایل بیشتر افراد به نگهداری دارایی‌های نقد برای انجام معاملات است، که می‌تواند با افزایش فعالیت‌های اقتصادی یا انتظار تورم همراه باشد. در مقابل، افزایش سهم شبه‌پول اغلب به معنی ترجیح مردم برای سپرده‌گذاری بلندمدت و کاهش سرعت گردش پول است که معمولاً با ثبات نسبی اقتصادی و اعتماد به آینده همراه است.

وضعیت بهبود در متغیرهای پولی آبان‌ماه

 همانطور که گفته شد بانک مرکزی در آخرین آمار خود از متغیرهای پولی، وضعیت این متغیرها را تا آبان ماه ۱۴۰۳ به روز کرده است. طبق این آمار سهم پول از نقدینگی در سال جاری یک روند صعودی و سپس نزولی را به خود دیده است.

آمارهای پولی بانک مرکزی حاکی از آن است که سهم پول از نقدینگی در فروردین ماه سال جاری معادل ۲۴.۱ درصد بوده که به مرور افزایش یافته است. تا جاییکه سهم پول از نقدینگی در شهریور ماه امسال به بیشترین سطح خود در سال جاری یعنی ۲۴.۶ درصد رسیده است.

آمارها گویای آن است که سهم پول در پاییز امسال تغییر جهت داده است. به طوریکه در مهر ماه به ۲۴.۵ درصد و در آبان ماه به سطح ۲۴ درصد کاهش یافته است. بر اساس این آمار در آبان ماه سال جاری ۲۴ درصد از نقدینگی را پول تشکیل داده و سهم سپرده‌های بلندمدت ۷۶ درصد بوده است.

این آمار به نوعی وضعیت بهبود در متغیرهای پولی پاییز امسال را نشان می‌دهد. انتظار بر این است که با کاهش سهم پول از نقدینگی در پاییز امسال، بازارهای مختلف وضعیت ثباتی را تجربه کند و نااطمینانی در بازارها کاهش یابد.

 

 

 

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید