به گزارش اکوایران، در جدیدترین گزارش بانک مرکزی از عملیات بازار باز منتهی به ۱۷ دی ماه، حجم اعتبارات درخواستی ثبت شده بیش از ۳۰۰ هزار میلیارد تومان بوده است. این بیشترین حجم اعتباری است که بانکها درخواست کردهاند. پیش از این، بیشترین حجم سفارشات در ۵ آذر ثبت شده بود. بانک مرکزی با حدود […]
به گزارش اکوایران، در جدیدترین گزارش بانک مرکزی از عملیات بازار باز منتهی به ۱۷ دی ماه، حجم اعتبارات درخواستی ثبت شده بیش از ۳۰۰ هزار میلیارد تومان بوده است. این بیشترین حجم اعتباری است که بانکها درخواست کردهاند. پیش از این، بیشترین حجم سفارشات در ۵ آذر ثبت شده بود. بانک مرکزی با حدود ۷۲ درصد از این سفارشات موافقت کرده که نشاندهنده تداوم سختگیری بانک مرکزی در اعتباردهی به بانکها است. همچنین، میانگین حجم اعتبارگیری قاعدهمند روزانه نیز بیشتر از هفتههای گذشته بوده است.
حجم درخواستها از مرز ۳۰۰ همت عبور کرد
همانطور که اشخاص برای گرفتن وام به بانکها مراجعه میکنند، بانکها نیز جهت تامین مالی و دریافت اعتبار خود به بانک مرکزی مراجعه میکنند. این عملیات تحت عنوان بازار باز شکل میگیرد. بانکها با گرو گذاشتن اوراق نزد بانک مرکزی، اعتبار مورد نیاز خود را اعلام میکنند. بانک مرکزی تعیین میکند که چه مقدار از این نیاز مالی را پاسخ میدهد و بانکها در چه سررسید و با چه نرخ سودی باید اوراق خود را بازخرید کنند.
در جدیدترین گزارش بانک مرکزی از عملیات بازار باز منتهی به ۱۷ دی ماه، ۳۰۷ هزار و ۶۸۰ میلیارد تومان اعتبار توسط ۲۲ بانک درخواست شده است. این بیشترین حجم اعتباراتی است که بانکها از ابتدای سال از بانک مرکزی درخواست کردهاند. پیش از این، بیشترین اعتبارات درخواست شده ۲۹۹ هزار میلیارد تومان بود که در عملیات بازار باز منتهی به ۵ آذر ثبت شده است.
در هفته منتهی به ۱۷ دی، بانک مرکزی با ۲۲۲ هزار میلیارد تومان از سفارشات موافقت کرده است. همچنین، نسبت قبولی به کل درخواستها به ۷۲.۱۵ درصد رسیده است. در اکثر حراجیهای گذشته نسبت قبولی درخواستها در کانال ۷۰ درصد بوده است. این نشان میدهد بانک مرکزی همچنان موضع سختگیرانه خود را در مورد اعتباردهی به بانکها حفظ کرده است.
متخصصان معتقدند این سختگیری بانک مرکزی از سیاست پولی انقباضی آن نشأت میگیرد. بانکها در صورتی که نتوانند نیازهای مالی خود را بهطور کامل از بانک مرکزی تامین کنند، به شبکه بانکی مراجعه میکنند. با توجه به اینکه نرخ بهره بین بانکی در هفتههای گذشته بهطور مداوم در حال رکورد زدن بوده، هزینه دریافت نقدینگی برای بانکها افزایش مییابد. بههمین دلیل، بانکها نرخ بهره تسهیلات خود را افزایش داده و تمایل مردم برای دریافت وام کاهش مییابد.
خبر مرتبط
مقاومت نرخ بهره بین بانکی در نقطه اوج؛ رکورد تاریخی ثابت ماند
اکوایران: جدیدترین آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد نرخ بهره بین بانکی این هفته نیز در رکورد تاریخی خود ثابت مانده است. این موضوع میتواند حاکی از کسری نقدینگی بانکها و سیاستهای بانک مرکزی برای مهار رشد نقدینگی باشد.
در حراج این هفته سررسید اعتبارها ۷ روزه بودند که بانکهای اعتبار گیرنده باید طی یک هفته بدهی خود را تسویه کنند. این تسویه به صورت بازخرید اوراق گرو گذاشته شده نزد بانک مرکزی با نرخ سود سالانه ۲۳ درصد است. این عملیات گرو گذاشتن اوراق و بازخرید آن از بانک مرکزی با نام ریپو نیز شناخته میشود.
از آنجایی که در حراج هفتههای گذشته اعتباراتی با سررسیدهای بلند مدتتر منتشر شده بود، تا این هفته اوراقهای گرو گذاشته شده به ارزش ۲۱۷ هزار و ۹۵۰ میلیارد تومان بعلاوه سود آن توسط بانکها بازخرید شده است. از طرفی، ارزش مانده اعتبارات سررسید نشده این هفته و هفتههای قبل به ۲۲۲ هزار میلیارد تومان رسیده است. مانند چندین هفته گذشته حجم توافق سررسید نشده با حجم درخواست پذیرفته شده توسط بانک مرکزی برابر بوده است. این نشان میدهد وضعیت بازار باز سر به سر شده و توافقات بازخرید نشده در واقع همان توافقاتی هستند که در هفته جاری با آنها موافقت شده است.
تحرکات در بازار باز افزایش یافت
یکی دیگر از راههای بانک مرکزی برای مدیریت نیاز مالی بانکها بازار قاعدهمند یا شبانه است. نرخ بهره در این بازار ۲۴ درصد است و بانکها موظفند با گرو گذاشتن اوراق، طی ۲۴ الی ۴۸ ساعت اوراق را با نرخ سود تعیین شده بازخرید کنند.
بانک مرکزی در چند گزارش بازار باز خود قالب آمار اعتبارگیری قاعدهمند خود را تغییر داده و میزان اعتبارات را به صورت روزانه اعلام میکند. در صورتیکه، در گزارشهای قبلی به صورت هفتگی و تجمیع شده اعلام میشد.
در هفته منتهی به ۱۷ دی ماه، روزانه تقریبا بین ۲۲ الی ۴۵ همت اعتبارگیری قاعدهمند صورت گرفته است. بهطوریکه، در روز ۱۱ام دی، ۵ بانک به اندازه ۲۲ هزار و ۳۹۰ میلیارد تومان اعتبار قاعدهمند دریافت کرده و حدود ۲۲ هزار و ۸۶۰ میلیارد تومان در پایان این روز سررسید شده است. به همین ترتیب، در آخرین روز هفته بازار باز، یعنی در ۱۷ دی ماه، ۴۴.۹۴ همت توسط ۹ بانک اعتبارگیری انجام شده و ۳۲ همت نیز سررسید شده است.