بازیگران اقتصاد در آذر گران‌تر تولید کردند؛ آخرین قاب پاییزی از هزینه تولیدکنندگان - افق اقتصادی

بازیگران اقتصاد در آذر گران‌تر تولید کردند؛ آخرین قاب پاییزی از هزینه تولیدکنندگان - افق اقتصادی
چهارشنبه, ۱۹ دی ۱۴۰۳ / بعد از ظهر / | 2025-01-08
کد خبر: 341620 |
تاریخ انتشار : ۱۹ دی ۱۴۰۳ - ۳:۳۳ |
3 بازدید
۰
1
ارسال به دوستان
پ

به گزارش اکوایران، پرونده تورم تولیدکنندگان در پاییز امسال با جدیدترین گزارش بانک مرکزی بسته شد. این نهاد رسمی آمار مربوط به تورم تولیدکننده در آبان را تنها به طور تلویحی در یکی از اخبار اعلام کرده بود و جزئیات این شاخص از شهریور ماه غیر قابل دسترس بود. در جدیدترین به روز رسانی درگاه […]

بازیگران اقتصاد در آذر گران‌تر تولید کردند؛ آخرین قاب پاییزی از هزینه تولیدکنندگان

به گزارش اکوایران، پرونده تورم تولیدکنندگان در پاییز امسال با جدیدترین گزارش بانک مرکزی بسته شد. این نهاد رسمی آمار مربوط به تورم تولیدکننده در آبان را تنها به طور تلویحی در یکی از اخبار اعلام کرده بود و جزئیات این شاخص از شهریور ماه غیر قابل دسترس بود. در جدیدترین به روز رسانی درگاه اینترنتی بانک مرکزی، آمار تورم تولیدکننده از شهریور تا آذر ۱۴۰۳ در دسترس قرار گرفته است. بر اساس این اطلاعات، تورم تولیدکننده ماهانه و نقطه به نقطه آذر نسبت به آبان افزایش یافته است. در مقابل، تورم تولید بلندمدت کاهشی بوده و از کانال ۲۷ درصد خارج شده است. بالاترین سطح تورم تولید ماهانه نیز به «فعالیت‌های اداری و پشتیبانی» و «آموزش» اختصاص یافته است.

آخرین تصویر از تورم تولیدکنندگان در پاییز ۱۴۰۳

برخلاف تصور عموم، تورم تنها مربوط به بازار مصرف کننده نمی‌شود. در واقع، تورم هم برای مصرف‌کنندگان و هم برای تولیدکنندگان محاسبه می‌شود. تورم مصرف‌کننده همان نرخی است که هر ماهه توسط مرکز آمار اعلام می‌شود و نشان می‌دهد که قیمت یک سبد مشخص از کالا و خدمات برای خانوارها در زمان خرید چه تغییری نسبت به گذشته کرده است. 

تورم تولید کننده اما به تغییرات قیمت در مبدا تولید و پشت درب‌های کارخانه اشاره دارد. در واقع، این شاخص نشان می‌دهد که کالا و خدمات به محض تولید و قبل از آن که به بازار برسند و تورم مصرف‌کننده به آن اصابت کند، چند درصد تغییر کرده است. از همین روی، می‌تواند نماگری از تغییر هزینه‌های تولید هم باشد.

جدیدترین گزارش بانک مرکزی نشان می‌دهد که تورم تولیدکننده ماهانه در آذر ۱۴۰۳ به ۲.۸ درصد رسیده در حالی که در آبان ۲.۴ درصد بوده است. بنابراین، تورم تولیدکننده نسبت به ماه قبل افزایش یافته و قیمت کالا و خدمات ایجاد شده در آذر به محض تولید ۲.۸ درصد افزایش یافته است. 

تورم تولید کننده را می‌توان به صورت نقطه به نقطه نیز محاسبه کرد. در این حالت، تغییر هزینه تولید در هر ماه نسبت به همان ماه در سال قبل سنجیده می‌شود. این نرخ از ۲۵.۳ درصد در آبان ماه به ۲۵.۹ درصد در آذر ماه افزایش یافته است. بنابراین هزینه تولید نسبت به مدت مشابه در سال قبل نیز افزایش یافته و سرعت این افزایش نیز بالاتر رفته است. در مقابل، تورم سالانه تولید روند نزولی به خود گرفته و با خروج از کانال ۲۷ درصد اکنون به ایستگاه ۲۶.۷ درصدی رسیده است.

تورم بالا در تولید خدمات آموزشی

بررسی‌های جزئی‌تر نشان می‌دهد که از میان گروه‌های اصلی، بالاترین تورم تولیدکننده ماهانه به «فعالیت‌های اداری و پشتیبانی» اصابت کرده است. این نرخ در آذر ماه ۸.۶ درصد برآورد شده است. در رتبه دوم نیز «آموزش» قرار گرفته است. به بیان دیگر، هزینه تولید خدمات آموزشی در آذر ۷.۳ درصد نسبت به آبان افزایش یافته است. در مقابل، کمترین تورم تولیدکننده ماهانه به «اطلاعات و ارتباطات» و «بهداشت و مددکاری اجتماعی» اختصاص یافته است. تورم ماهانه این دو گروه در کنار «حمل‌ونقل و انبارداری» کمتر از یک درصد برآورد شده است.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید