تداوم سختگیری بانک مرکزی در این هفته از بازار باز - افق اقتصادی

تداوم سختگیری بانک مرکزی در این هفته از بازار باز - افق اقتصادی
شنبه, ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ / بعد از ظهر / | 2025-05-10
کد خبر: 336651 |
تاریخ انتشار : ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۱ |
48 بازدید
۰
2
ارسال به دوستان
پ

به گزارش اکوایران، در جدیدترین گزارش بانک مرکزی از عملیات بازار باز منتهی به ۳ دی ماه، حجم اعتبارات درخواستی ثبت شده بیش از ۲۸۰ هزار میلیارد تومان بوده است. بانک مرکزی با حدود ۷۶ درصد این سفارشات موافقت کرده است. این نشان می‌دهد سختگیری بانک مرکزی در اعتباردهی به بانک‌ها همچنان پابرجاست. همچنین، حجم […]

تداوم سختگیری بانک مرکزی در این هفته از بازار باز

به گزارش اکوایران، در جدیدترین گزارش بانک مرکزی از عملیات بازار باز منتهی به ۳ دی ماه، حجم اعتبارات درخواستی ثبت شده بیش از ۲۸۰ هزار میلیارد تومان بوده است. بانک مرکزی با حدود ۷۶ درصد این سفارشات موافقت کرده است. این نشان می‌دهد سختگیری بانک مرکزی در اعتباردهی به بانک‌ها همچنان پابرجاست. همچنین، حجم اعتبارگیری قاعده‌مند روزانه نیز بین ۱۲ تا ۲۰ همت نوسان داشته است.

نسبت قبولی به کل درخواست‌ها در کانال ۷۰ درصد

همانطور که اشخاص برای گرفتن وام به بانک‌ها مراجعه می‌کنند، بانک‌ها نیز جهت تامین مالی و دریافت اعتبار خود به بانک مرکزی مراجعه می‌کنند. این عملیات تحت عنوان بازار باز شکل می‌گیرد. بانک‌ها با گرو گذاشتن اوراق نزد بانک مرکزی، اعتبار مورد نیاز خود را اعلام می‌کنند. بانک مرکزی تعیین می‌کند که چه مقدار از این نیاز مالی را پاسخ می‌دهد و بانک‌ها در چه سررسید و با چه نرخ سودی باید اوراق خود را بازخرید کنند.

در جدیدترین گزارش بانک مرکزی از عملیات بازار باز منتهی به ۳ دی ماه، ۲۸۴ هزار و ۳۶۰ میلیارد تومان اعتبار توسط ۲۰ بانک درخواست شده است. بانک مرکزی با ۲۱۷ هزار میلیارد تومان از این سفارشات موافقت کرده که نسبت قبولی به کل درخواست‌ها به ۷۶.۳ درصد رسیدهاست. از هفته منتهی به ۲۸ آبان تا کنون نسبت قبولی درخواست‌ها در اکثر عملیات‌ها بین کانال ۷۰ تا ۸۵ درصد در نوسان بوده است. این نشان می‌دهد بانک مرکزی سختگیری خود را در عملیات بازار باز بیشتر کرده و به راحتی با همه درخواست‌های اعتبارگیری بانک‌ها برخورد نمی‌کند.

در حراج این هفته سررسید اعتبارها ۷ روزه بودند که بانک‌های اعتبار گیرنده باید طی یک هفته بدهی خود را تسویه کنند. این تسویه به صورت بازخرید اوراق گرو گذاشته شده نزد بانک مرکزی با نرخ سود سالانه ۲۳ درصد است. این عملیات گرو گذاشتن اوراق و بازخرید آن از بانک مرکزی با نام ریپو نیز شناخته می‌شود.

از آنجایی که در حراج هفته‌های گذشته اعتباراتی با سررسیدهای بلند مدت‌تر منتشر شده بود، تا این هفته اوراق‌های گرو گذاشته شده به ارزش ۲۲۲ هزار و ۹۷۰ میلیارد تومان بعلاوه سود آن توسط بانک‌ها بازخرید شده است. از طرفی، ارزش مانده اعتبارات سررسید نشده این هفته و هفته‌های قبل به ۲۱۷ هزار میلیارد تومان رسیده است. مانند چندین هفته گذشته حجم توافق سررسید نشده با حجم درخواست پذیرفته شده توسط بانک مرکزی برابر بوده است. این نشان می‌دهد وضعیت بازار باز سر به سر شده و توافقات بازخرید نشده در واقع همان توافقاتی هستند که در هفته جاری با آنها موافقت شده است.

افزایش اعتبارگیری قاعده‌مند در آخرین روز بازار

یکی دیگر از راه‌های بانک مرکزی برای مدیریت نیاز مالی بانک‌ها بازار قاعده‌مند است. نرخ بهره در این بازار مطابق با سقف دالان نرخ سود،‌ یعنی ۲۴ درصد است و بانک‌ها موظفند با گرو گذاشتن اوراق، طی ۲۴ الی ۴۸ ساعت اوراق را با نرخ سود تعیین شده بازخرید کنند.

بانک مرکزی در چند گزارش اخیر بازار باز خود قالب آمار اعتبارگیری قاعده‌مند خود را تغییر داده و مییزان اعتبارات را به صورت روزانه اعلام می‌کند. در صورتی‌که، در گزارش‌های قبلی به صورت هفتگی و تجمیع شده اعلام می‌شد.

در هفته منتهی به ۳ دی ماه، روزانه تقریبا بین ۱۲ الی ۲۰ همت اعتبارگیری قاعده‌مند صورت گرفته است. به‌طوری‌که، در روز ۲۷ام آذر، ۴ بانک به اندازه ۱۲ هزار و ۸۳۰ میلیارد تومان اعتبار قاعده‌مند دریافت کرده و حدود ۱۲ هزار و ۸۶۰ میلیارد تومان در پایان این روز سررسید شده است. به همین ترتیب، در آخرین روز هفته بازار باز، یعنی در ۳ دی ماه، ۲۰.۵۵ همت توسط ۷ بانک اعتبارگیری انجام شده و ۱۲.۸۵ همت نیز سررسید شده است.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید