چرا مناطق آزاد به آزادی نرسیدند؟ - افق اقتصادی

چرا مناطق آزاد به آزادی نرسیدند؟ - افق اقتصادی
پنجشنبه, ۶ دی ۱۴۰۳ / بعد از ظهر / | 2024-12-26
کد خبر: 329780 |
تاریخ انتشار : ۲۲ آذر ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۲ |
27 بازدید
۰
2
ارسال به دوستان
پ

کیش، قشم، اروند، انزلی، چابهار و … ۸ منطقه آزاد کشور را تشکیل می‌دهند که قانون چگونگی اداره آنها در شهریور سال ۱۳۷۲ در مجلس تصویب شده.

چرا مناطق آزاد به آزادی نرسیدند؟

بسیاری از کشور‌هایی که محیط‌های بسته تجاری دارند، از مناطق آزاد برای پردازش صادرات به عنوان پلی برای آزادسازی تجاری استفاده می‌کنند اما در ایران این تجربه موفقت آمیز نبوده است.

در این سال‌ها انتقادهای بسیاری به نحوه اداره این مناطق و به هدف نرسیدن انگیزه‌های راه‌اندازی آنها وارد شده.

محمد قاسمی عضو هیات مدیره شورای همکاری و هماهنگی فعالان اقتصادی مناطق آزاد، معتقد است که در خصوص دلایل این موضوع مجموعه عوامل مختلفی را می‌توان برشمرد که برخی از آنها در سطح کلان هستند و برخی در سطح محلی – منطقه‌ای.

به گفته قاسمی اگر محدودیت‌هایی که تحریم‌ها و نوسانات ارزی و… ایجاد کرده‌اند کنار گذاشته شود، به صورت مشخص تعامل با اقتصاد جهانی لوازمی نیاز دارد که متاسفانه پاشنه آشیل ما در بحث پردازش صادرات هم هستند، نکته این است که ما نتوانستیم با اقتصاد جهانی پیوند درستی برقرار کنیم.

او در ادامه به مواد قانونی اشاره می‌کند که در قانون راه‌اندازی مناطق آزاد به آنها اشاره شده اما با گذشت چند دهه از راه‌اندازی مناطق آزاد، همچنان عملیاتی نشده‌اند، همچون راه‌اندازی آفشور بانک‌ها.

قاسمی توضیح می‌دهد که در ماده ۱۸ قانون اداره مناطق آزاد، بحث بانک‌های آفشور مطرح شده که یکی از ضروریات و یکی از الزامات پیوند با اقتصاد جهانی است اما امروز که بیش از ۳۰ سال از تاسیس مناطق آزاد می‌گذرد، از ماده ۱۸ قانون اداری مناطق آزاد که مشخصا تمرکز روی بانک‌های آفشور یا فراساحل دارد اثری جز نام و نشان نیست.

یکی از ایراداتی که به مناطق آزاد گرفته می‌شود، توجه به توسعه کمی این مناطق بدون در نظر گرفتن زیرساخت‌هاست، عضو هیات مدیره شورای همکاری و هماهنگی فعالان اقتصادی مناطق آزاد در این باره توضیح می‌دهد که توسعه کمی مناطق آزاد به ویژگی‌ها و مزیت‌های این مناطق بازمی‌گردد. وقتی یک جغرافیایی برش بخورد و تبدیل به منطقه آزاد شود، از رهگذر مناطق آزاد شدن، یک سری مزیت‌ها متوجه آن بخش می‌شود، همچون معافیت‌های مالیاتی یا تسهیل‌گری در بحث مبادلات تجاری. همین مزیت‌ها هم عاملی می‌شود برای اینکه به طور مثال نمایندگان مجلس خواستار این باشند که برای بخش خود اقدامی انجام دهند تا از این مزیت‌ها بهره‌مند شود.

 

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید