به گزارش اکوایران، به تازگی نرخ رشد ماهانه تولید ناخالص داخلی مهر اعلام شده است. آمارها حاکی از آن است که بالا و پایین نرخ رشد در بخشهای مختلف اقتصادی و همچنین رشد کل از تیر تا مهر سال جاری زیاد بوده است. به طوری که روند شاخصها گاهی صعودی و گاهی نزولی بوده و […]
به گزارش اکوایران، به تازگی نرخ رشد ماهانه تولید ناخالص داخلی مهر اعلام شده است. آمارها حاکی از آن است که بالا و پایین نرخ رشد در بخشهای مختلف اقتصادی و همچنین رشد کل از تیر تا مهر سال جاری زیاد بوده است. به طوری که روند شاخصها گاهی صعودی و گاهی نزولی بوده و از روندی باثبات برخوردار نبوده است.
مرکز پژوهشهای مجلس در رویکردی جدید با استفاده از روشهای یادگیری عمیق و دادههای مختلف اقدام به برآورد رشد اقتصادی بخشهای مختلف میکند. این بخشها شامل نفت، کشاورزی، خدمات و صنایع و معادن میشود.
در میان بخشهای نفت، صنایع و معادن، کشاورزی و خدمات، دو بخش نفت و صنایع و معادن نوسانات بیشتری را تجربه کردهاند.
وضعیت کلی اقتصاد
به طور کلی آمارهای مرکز پژوهشهای مجلس حاکی از آن است که روند رشد ماهانه اقتصادی از تیر تا مهر با تلاطماتی همراه بوده است. به بیان دقیقتر رشد ماهانه کل اقتصاد در مهر امسال ۳.۱ درصد برآورد شده که به معنای بزرگتر شدن کیک اقتصاد به اندازه ۳.۱ درصد نسبت به ماه مشابه سال گذشته بوده و نسبت به رشد شهریور ۰.۵ واحد درصد افزایش یافته است.
از طرف دیگر رشد ماهانه کل اقتصاد در تیر ۲.۳ درصد برآورد شده درحالی که در مرداد این رقم افزایش یافته و به ۳.۵ درصد رسیده است. اما این روند صعودی ادامهدار نبوده و در ماه پایانی تابستان رشد اقتصادی کل در مقایسه با مرداد کاهش یافته و به ۲.۶ درصد رسیده است.
نوسان شدید رشد نفتی
آمارها نشان میدهد در حد فاصل تیر تا مهر امسال رشد ماهانه ارزش افزوده بخش نفت نوسان زیادی داشته است. به طوری که رشد این بخش در تیرماه ۹.۷ درصد برآورد شده که در مرداد کاهش داشته و به ۵.۹ درصد رسیده است. روندی صعودی رشد این بخش در شهریور ماه اتفاق افتاده و رشد آن معادل با ۱۵.۵ درصد تخمین زده شد. با این وجود دوباره سرعت رشد این متغیر کاهشی شده و در اولین ماه پاییز ۳.۷ درصد برآورد شد.
در واقع بالاترین رشد نفتی در بازه زمانی اشاره شده مربوط به شهریور و پایینترین در مهر اتفاق افتاده است.
علت این نوسانات بالا نامشخص است ولی باید گفت که مرکز پژوهشهای مجلس از آمارهای اوپک و آخرین دادههای در دسترس تولید نفت استفاده کرده است.
رشد بخشهای مختلف اقتصادی چگونه بوده است؟
رشد اقتصادی گروه صنایع و معادن در اولین ماه پاییز از سایر بخشها بالاتر بوده است. به طوری که رشد ماهانه این گروه در مهرماه ۳.۸ درصد برآورد شده است. این درحالی است که این گروه در تابستان رشدهای پایین یا منفی را تجربه کرده است. دلیل رشد بالای این گروه در پاییز مربوط به استفاده از ظرفیتهایی است که در تابستان به دلیل قطعی برق امکان استفاده از آنها فراهم نبوده است.
از طرف دیگر بخش خدمات در مهرماه سال جاری ۳.۱ درصد نسبت به ماه مشابه سال گذشته بزرگتر شده است. بالاترین میزان رشد این بخش در حد فاصل تیر تا مهر در مرداد امسال اتفاق افتاده که معادل ۴.۹ درصد برآورد شده است.
در نهایت نیز رشد ماهانه بخش کشاورزی در مهرماه سال جاری ۱.۵ درصد بوده که در مقایسه با شهریور با یک واحد درصد کاهش مواجه شده است. همچنین در تیر و مرداد رشد ماهانه کشاورزی به ترتیب ۲.۸ درصد و ۳ درصد برآورد شده است.