به گزارش اکوایران، به تازگی ترامپ مجددا موفق به پیروز شدن در انتخابات آمریکا شده و به صورت رسمی در یک بهمنماه امسال شروع به کار میکند. دور اول ترامپ برای اقتصاد ایران ناخوشایند بوده است. به طوری که در دوران او قیمتها به شدت افزایش یافته و رشد اقتصادی نیز با کاهش مواجه شده […]
به گزارش اکوایران، به تازگی ترامپ مجددا موفق به پیروز شدن در انتخابات آمریکا شده و به صورت رسمی در یک بهمنماه امسال شروع به کار میکند. دور اول ترامپ برای اقتصاد ایران ناخوشایند بوده است. به طوری که در دوران او قیمتها به شدت افزایش یافته و رشد اقتصادی نیز با کاهش مواجه شده است.
براساس آمارها نرخ بیکاری اقتصاد ایران در زمان ورود ترامپ به کاخ سفید ۱۲.۵ درصد و نرخ مشارکت ۴۲.۷ درصد بوده است. دو سال بعد نیز نرخ بیکاری به ۱۲.۲ درصد و نرخ مشارکت معادل ۴۳.۵ درصد بوده است. با اینحال پس از خروج آمریکا از برجام به علت فضای نااطمینانی ایجاد شده و ناامیدی در یافتن شغل نرخ مشارکت کاهش یافته اما نرخ بیکاری تغییر چندانی نکرده است.
انتظار نمیرود که وارد شدن دوباره ترامپ به کاخ سفید تاثیری روی نرخ بیکاری و مشارکت داشته باشد. با اینحال در صورت اتخاذ رویکردهای دور اول ترامپ و فشار بیشتر بر بخش حقیقی اقتصاد ایران احتمالا نرخ بیکاری و مشارکت نیز تحت تاثیر قرار گیرند.
خبر مرتبط
نبض تورم ایران در عصر ترامپ
اکوایران: بررسیها نشان میدهد، ورود ترامپ به کاخ سفید در دور اول بر روی تورم سالانه اثری نداشته است. اما تهدیدها و زمزمههای خروج از برجام و در نهایت خروج رسمی آمریکا منجر به افزایش شدید تورم شده است.
اثر برجامی روی متغیرهای بازار کار
توافق برجام در تیرماه سال ۹۴ پس از مذاکرات طولانی به امضا رسید. در نتیجه این اتفاق تحریمهای اقتصادی که علیه ایران اعمال شده بود برطرف شد. آمارهای بازار کار نشان میدهد نرخ بیکاری در زمان امضای برجام که تابستان ۹۴ بوده برابر با ۱۰.۹ درصد برآورد شده که در تابستان ۹۵ به ۱۲.۷ درصد رسیده است. در این مدت نرخ مشارکت نیز افزایش یافته و از ۴۲.۴ درصد به ۴۴.۱ درصد رسیده است.
بنابراین به نظر میرسد گشایشهای اقتصادی اثر مثبتی حداقل روی نرخ بیکاری نداشته است. اما به علت چشمانداز مثبتی که در آن زمان ایجاد شده، نرخ مشارکت افزایش یافته است.
ترامپ با بازار کار ایران چه کرد؟
ورود ترامپ به کاخ سفید در سال ۹۵، سوالهای زیادی در مورد سیاستهای دولت او در اذهان مردم و فعالان اقتصادی ایجاد کرد. مهمترین علت این امر ناشناخته بودن او بود. با اینحال اعداد و ارقام بازار کار نشان میدهد که متغیرهای نرخ مشارکت و نرخ بیکاری تاثیرپذیری پایینی از آمدن ترامپ داشتهاند. در واقع برخلاف انتظارات شوک خاصی به بازار کار وارد نشده است. به طوری که مراسم تحلیف ترامپ در زمستان سال ۹۵ برگزار و ریاست جمهوری او آغاز شد. نرخ بیکاری در بهار سال ۹۶ معادل ۱۲.۶ درصد اعلام شده که در بهار ۹۷ به ۱۲.۱ درصد رسیده است. نرخ مشارکت نیز در این مدت از ۴۴.۵ درصد به ۴۵.۲ درصد افزایش یافته است. در واقع برخلاف انتظار نرخ بیکاری کاهش و نرخ مشارکت افزایش یافته که به معنای بهبود اوضاع در بازار کار است.
خروج از برجام و حال و هوای نرخ بیکاری و مشارکت
آمریکا در اردیبهشت ۹۷ با تصمیم دونالد ترامپ از توافق هستهای خارج شد و تحریمهای آمریکا مجدد بر اقتصاد ایران سایه افکند. پس از این اتفاق نرخ بیکاری تا پایان سال تغییر خاصی را تجربه نکرد. به طوری که در بهار سال ۹۷ نرخ بیکاری ۱۲.۱ درصد بوده که در زمستان همین سال ۱۲.۲ درصد برآورد شده بود. نرخ مشارکت اما حاکی از وضعیتی دیگر است. این نرخ در فاصله ابتدا تا انتهای سال ۹۷ کاهش یافت و از ۴۵.۲ درصد در بهار ۹۷ به ۴۳.۵ درصد در زمستان این سال رسیده است. چرا که خروج ترامپ از برجام چشمانداز منفی ایجاد کرده و موجب شده تا افراد امید چندانی به پیدا کردن شغل نداشته باشند و از بازار کار خارج شوند. این امر به کاهش در نرخ مشارکت منجر شده است.