به گزارش اکوایران، نزدیک به ۵۱ درصد از استانهای ایران در سال گذشته از لحاظ نرخ بیکاری زنان و نرخ بیکاری مردان وضعیت بهتری را در مقایسه با استانهای دیگر تجربه میکنند. به بیان سادهتر در این استانها نرخ بیکاری زنان نسبت به سایر استانها پایینتر است. علاوه بر این نرخ بیکاری مردان نیز در […]
به گزارش اکوایران، نزدیک به ۵۱ درصد از استانهای ایران در سال گذشته از لحاظ نرخ بیکاری زنان و نرخ بیکاری مردان وضعیت بهتری را در مقایسه با استانهای دیگر تجربه میکنند. به بیان سادهتر در این استانها نرخ بیکاری زنان نسبت به سایر استانها پایینتر است. علاوه بر این نرخ بیکاری مردان نیز در استانهای موردنظر کمتر از دیگر استانها در سال ۱۴۰۲ بوده است. چهار استان کشور نیز بدترین وضعیت را نسبت به سایر استانها داشته و نسبتا نرخ بیکاری بالاتری را هم در زنان و هم در مردان تجربه کردهاند. همچنین در این میان بررسیها نشان میدهد در تمام استانهای کشور به جز یک استان نرخ بیکاری زنان از مردان بالاتر بوده است. استان آذربایجان غربی تنها استانی است که نرخ بیکاری زنان پایینتر از نرخ بیکاری مردان مورد محاسبه قرار گرفته است. بالاتر بودن نرخ بیکاری زنان از مردان نشان دهنده مشکلات ساختاری و تبعیض در بازار کار ایران است.
الگوهای مختلف استانها در نرخ بیکاری زنان و مردان
اگر استانها را براساس نرخ بیکاری زنان و مردان به ۴ گروه تقسیم کنیم، در برخی استانها نرخ بیکاری زنان و مردان هر دو نسبتا پایین یا نسبتا بالا و یا نرخ بیکاری یک گروه بالا و گروه دیگر پایین است.
نرخ بیکاری از نسبت افراد بیکار به کل جمعیت فعال محاسبه میشود. جمعیت فعال به کسانی گفته میشود که یا صاحب شغل هستند و یا بیکار محسوب شده و در جستجوی یافتن شغل هستند.
وضعیت مطلوب بیکاری زنان و مردان در ۱۶ استان
بررسیها نشان میدهد در سال گذشته استانهایی که نرخ بیکاری پایینتر از ۷.۵ درصد در مردان و نرخ بیکاری پایینتر از ۱۷.۵ درصد در زنان دارند نسبت به استانهای دیگر در بازار کار وضعیت بهتری را تجربه کردهاند.
استانهایی مانند تهران، فارس و البرز در این دستهبندی قرار گرفتهاند. در تهران نرخ بیکاری مردان ۵.۶ درصد و نرخ بیکاری زنان معادل ۱۲ درصد است.
استان آذربایجان غربی نیز در سال گذشته وضعیت بهتری نسبت به سایر استانها در نرخ بیکاری زنان و مردان داشته است. همچنین این استان تنها استانی است که در سال گذشته نرخ بیکاری زنان پایینتر از مردان بوده است. به طوری که در این استان نرخ بیکاری زنان ۶.۵ درصد و نرخ بیکاری مردان ۶.۸ درصد بوده است. باید گفت که این استان کمترین نرخ بیکاری زنان را نیز در سال گذشته تجربه کرده است.
از سوی دیگر برخی استانها در شاخصهای بیکاری زنان و مردان وضعیت نسبتا بدتری را تجربه کردهاند. خوزستان، لرستان، کرمانشاه و چهارمحال و بختیاری چهار استانی هستند که بدترین وضعیت بیکاری زنان و مردان را در سال گذشته داشتهاند. به طور مثال در خوزستان نرخ بیکاری زنان ۲۷ درصد و نرخ بیکاری مردان ۸.۴ درصد بوده است.
شرایط متفاوت برخی استانها در شاخصهای بیکاری زنان و مردان
برخی استانهای کشور از لحاظ شاخصهای بیکاری مربوط به زنان و مردان وضعیتی عکس یکدیگر داشتهاند. به طوری که در بعضی استانها نرخ بیکاری زنان نسبت به سایر استانها پایینتر ولی نرخ بیکاری مردان بالاتر بوده است. در مقابل استانهایی نیز بودهاند که در مقایسه با سایر استانها نرخ بیکاری زنان بالاتر ولی نرخ بیکاری مردان پایینتر بوده است.
به طور مثال در سال گذشته در کرمان نرخ بیکاری زنان معادل ۲۷.۷ درصد بوده که بالاترین نرخ بیکاری در میان استانهای کشور است. این درحالی است که نرخ بیکاری مردان در این استان برابر ۵.۴ درصد ثبت شده است. همچنین در این گروه استان یزد نیز قرار داشته که نرخ بیکاری زنان نسبتا بالا بوده اما پایینترین نرخ بیکاری مربوط به مردان را به ثبت رسانده و معادل ۳.۲ درصد محاسبه شده است.
در سوی مقابل استان سیستان و بلوچستان قرار دارد که بالاترین نرخ بیکاری مردان را داشته و این شاخص ۱۱.۳ درصد در سال گذشته اعلام شده است. با اینحال در این استان نرخ بیکاری زنان نسبتا پایینتر از استانهای دیگر بوده و برابر ۱۶.۳ درصد برآورد شده است.