به گزارش اکوایران، آمارهای بانک مرکزی در جدیدترین نسخهی منتشر شده از «نماگرهای اقتصادی» نشان میدهد که صادرات نفت خام، گاز و فرآوردههای آنها در ایران در کل سال ۱۴۰۲ نسبت به کل سال ۱۴۰۱ افزایش یافته است. البته، روند صادرات این محصولات در کل سال به یک شکل نبوده و حجم صادرات در برخی فصلها […]
به گزارش اکوایران، آمارهای بانک مرکزی در جدیدترین نسخهی منتشر شده از «نماگرهای اقتصادی» نشان میدهد که صادرات نفت خام، گاز و فرآوردههای آنها در ایران در کل سال ۱۴۰۲ نسبت به کل سال ۱۴۰۱ افزایش یافته است. البته، روند صادرات این محصولات در کل سال به یک شکل نبوده و حجم صادرات در برخی فصلها نسبت به مدت مشابه خود در سال ۱۴۰۱ با کاهش روبرو بوده است. به نظر میرسد ماههای آخر از سال گذشته، تاثیر بیشتری در این روند کلی صعودی داشته است.
حجم صادرات نفت خام و فرآوردههای مرتبط در سال ۱۴۰۲
بانک مرکزی تقریبا در انتهای هر فصل گزارشی تحت عنوان «نماگرهای اقتصادی» منتشر میکند که در آن آمارهای مربوط به بخشهای مختلف اقتصاد در یک فصل گذشته را اعلام میکند. این نهاد اخیرا گزارش «نماگرهای اقتصادی در سه ماهه چهارم سال ۱۴۰۲» را منتشر کرده است. این گزارش، وضعیت شاخصهای اقتصادی در زمستان سال قبل را مشخص کرده است.
بر اساس این گزارش، ایران در کل سال گذشته در مجموع ۵۶ میلیارد و ۷۹۶ میلیون دلار نفت خام، فرآورده نفتی، گاز طبیعی، مایعات و میعانات گازی صادر کرده است. این ارقام مربوط به صادراتی است که توسط شرکت ملی نفت، شرکت ملی گاز، شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، شرکتهای پتروشیمی و سایر شرکتهای مرتبط و به صورت گمرکی و غیرگمرکی انجام شده است.
بررسیها نشان میدهد که در سال ۱۴۰۱، حجم صادرات این محصولات ۵۵ میلیارد و ۴۱۰ میلیون دلار بوده است. بنابراین، ارزش صادرات این محصولات در کل سال گذشته ۲.۵ درصد نسبت به سال ۱۴۰۱ رشد کرده است.
البته، از شواهد آماری پیداست که وضعیت صادرات این محصولات در طول سال یکسان نبوده است. برای مثال، ارزش صادرات محصولات نامبرده در بهار سال گذشته ۱۳.۶ میلیارد دلار بوده در حالی که این رقم در مدت مشابه در سال ۱۴۰۱ برابر با ۱۴.۳ میلیارد دلار بوده است. بنابراین، ارزش صادرات نفت خام و سایر محصولات مرتبط در سه ماهه ابتدایی سال گذشته نسبت به مدت مشابه در یک سال قبل از آن ۵ درصد کاهش یافته است.
رخداد مشابهی در شش ماهه ابتدایی سال تکرار شده و حجم صادرات این محصولات در بهار و تابستان سال گذشته تقریبا ۴ درصد کمتر از بهار و تابستان سال ۱۴۰۱ بوده است.
به نظر میرسد که افزایش حجم صادرات در سه ماهه انتهایی سال، یعنی در فصل زمستان، باعث شده تا به طور کلی حجم صادرات نفت خام و سایر محصولات نامبرده در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ افزایش یابد.