به گزارش اکوایران، مرکز آمار اخیرا اطلاعاتی را در خصوص وضعیت فرهنگی و اجتماعی ایرانیان در سال ۱۴۰۲ منتشر کرده است. بر اساس این آمارها، نرخ بیکاری زنان دانشجو و فارغالتحصیل دانشگاهی در سال گذشته به طور کلی نسبت به سال ۱۴۰۱ کاهش یافته است اما همچنان به مراتب سطح بالاتری در مقایسه با نرخ […]
به گزارش اکوایران، مرکز آمار اخیرا اطلاعاتی را در خصوص وضعیت فرهنگی و اجتماعی ایرانیان در سال ۱۴۰۲ منتشر کرده است. بر اساس این آمارها، نرخ بیکاری زنان دانشجو و فارغالتحصیل دانشگاهی در سال گذشته به طور کلی نسبت به سال ۱۴۰۱ کاهش یافته است اما همچنان به مراتب سطح بالاتری در مقایسه با نرخ بیکاری کل کشور دارد.
همچنین، بررسیهای بیشتر حاکی از آن است که وضعیت بیکاری زنان دانشجو و فارغالتحصیل دانشگاهی در تمام مقاطع تحصیلی یکسان نیست. برای مثال، نرخ بیکاری زنان در مقاطع کاردانی و دکتری بالاتر رفته در حالی که این نسبت برای زنان دانشجو یا فارغالتحصیل مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد با کاهش روبرو بوده است.
نگاهی کوتاه به وضعیت بازار کار دانشگاهیان
دادههای مرکز آمار نشان میدهد که به طور کلی، نرخ بیکاری دانشجویان و فارغالتحصیلان دانشگاهی در سال گذشته ۱۱.۸ درصد بوده است. این نرخ نسبت به سال ۱۴۰۱ کمتر شده اما همچنان با نرخ بیکاری کل کشور در سال گذشته که حدودا ۸ درصد بوده، اختلاف زیادی دارد.
نرخ بیکاری، یکی از شاخصهای اصلی بازار کار است که نشان میدهد از هر ۱۰۰ نفری که به صورت فعال در بازار کار حضور دارد، چند درصد بیکاراند. تعریف بیکاری از نظر مرکز آمار نیز اهمیت دارد چرا که «شغلنداشتن» به تنهایی باعث بیکار شمردن افراد نمیشود. در واقع، تنها افرادی مشمول عنوان بیکار میشوند که شغل نداشته باشند اما متمایل به کار کردن باشند یا دنبال شغل بگردند. بنابراین، دلسردشدگان از بازار کار، بیکار شمرده نمیشوند.
خبر مرتبط
تصویری از بیکاری اهالی دانشگاه؛ سیگنال هشدار به «لیسانسهها»
اکوایران: تازهترین دادههای مرکز آمار نشان میدهد که در سال ۱۴۰۲، نرخ بیکاری دانشجویان و فارغالتحصیلان دانشگاه به طور کلی نسبت به سال ۱۴۰۱ کاهش یافته اما همچنان بسیار بالاتر از میانگین نرخ بیکاری کل کشور است.
وضعیت بیکاری زنان تحصیلکرده
نرخ بیکاری زنان دانشجو یا فارغالتحصیل دانشگاهی از ۲۱.۹ درصد به ۲۰.۵ درصد در سال گذشته کاهش یافته اما همچنان فاصله زیادی با میانگین نرخ بیکاری در کل جامعه دارد. به بیان دیگر، در سال گذشته از هر ۱۰۰ زن دانشجو یا فارغالتحصیل دانشگاهی فعال در بازار کار، ۲۰ زن بیکار بوده است. این وضعیت در مقاطع مختلف تحصیلی، متفاوت است.
برای مثال، بالاترین نرخ بیکاری زنان دانشجو و فارغالتحصیل دانشگاهی، ۲۳.۲ درصد و مربوط به مقطع کارشناسی است. البته، این نرخ نسبت به سال ۱۴۰۱ کاهش یافته است. نرخ بیکاری زنان در مقطع کارشناسی ارشد نیز نسبت به سال ۱۴۰۱ نزولی بوده است.
نکته جالب توجه این است که اگر چه نرخ بیکاری زنان دارای دکترا یا مدارک بالاتر نسبت به سایر مقاطع تحصیلی کمتر است اما این نرخ در مقایسه با سال ۱۴۰۱ افزایش یافته است. به بیان دقیقتر، نرخ بیکاری این گروه از زنان از ۳.۳ درصد به ۶.۳ درصد رسیده است. به همین ترتیب، نرخ بیکاری زنان دانشجو یا فارغالتحصیل مقطع کاردانی نیز بالا رفته و به بالای ۲۰ درصد رسیده است. برای درک بهتر از چرایی این رخداد، باید نرخ مشارکت این گروه از زنان نیز مورد بررسی قرار گیرد اما برداشتی که میتوان از نرخ بیکاری به تنهایی داشت حاکی از آن است که احتمالا فرصتهای شغلی کمتری برای زنان با تخصص خیلی بالا (دکتری) و تخصص پایین (کاردانی) ایجاد شده است.
خبر مرتبط
فراز و فرود ۱۹ساله بازار کار ایران
اکوایران: نرخ بیکاری در تابستان سال جاری به کمترین سطح خود در ۱۹ سال اخیر رسیده است.