به گزارش اکوایران، در حالی که انتظار میرفت جمعیت پشتنوبتی دو نهاد بهزیستی و کمیته امداد، یعنی همان کسانی که شاید ماههاست در انتظار تائید پروندههای خود هستند سرانجام تحت پوشش قرار بگیرند؛ امروز علیرضا انجلاسی، معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان بهزیستی کشور از قطع مستمری ۱۳ هزار نفر از مددجویان خبر داد. انجلاسی در این […]
به گزارش اکوایران، در حالی که انتظار میرفت جمعیت پشتنوبتی دو نهاد بهزیستی و کمیته امداد، یعنی همان کسانی که شاید ماههاست در انتظار تائید پروندههای خود هستند سرانجام تحت پوشش قرار بگیرند؛ امروز علیرضا انجلاسی، معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان بهزیستی کشور از قطع مستمری ۱۳ هزار نفر از مددجویان خبر داد.
انجلاسی در این رابطه گفت: در مرداد ماه نیز مطابق پرداختی تیر ماه، آمار مددجویان تقدیم سازمان هدفمندی شد اما تخصیص صادره از سوی سازمان برنامه و بودجه تکافوی پرداخت مستمری را نمیکرد؛ بر همین اساس تعداد مستمری بگیران بر اساس تخصیص صادره از سوی سازمان برنامه و بودجه و نقدینگی سازمان هدفمندی تنظیم و اعلام شد.
مروتی، فعال حقوق معلولان نیز درباره عدم پرداخت مستمری ۱۳ هزار نفر از مدد جویان سازمان بهزیستی گفت: با وجود برگزاری جلسه مشترک میان مسئولان ارشد سازمان برنامه و بودجه، دیوان محاسبات، سازمان هدفمندسازی یارانهها و بهزیستی برای حل این مشکل، همچنان ۱۳ هزار نفر از مددجویان بدون اطلاع از قطع مستمری خود، با بحران معیشتی مواجه شدهاند؛ این موضوع نه تنها معیشت این خانوارها را به خطر انداخته، بلکه موجب ایجاد اضطراب و نگرانی عمیقی در میان تمامی مددجویان و خانوادههایشان شده است.
بر این اساس، خانوارهای یک نفره ماهیانه یک میلیون تومان، ۲ نفره یک میلیون و ۴۲۰ هزار تومان، ۳ نفره ۲ میلیون تومان، چهار نفره ۲ میلیون و ۵۵۰ هزار تومان و خانواده پنج نفره و بالاتر ۳ میلیون و ۱۵۰ هزار تومان دریافت خواهند کرد.
میزان مستمری مددجویان در ۸ سال اخیر
بررسیها نشان میدهد که در سالها اخیر مستمری مددجویان روندی صعودی طی کرده است. سال ۹۵، خانوار یکنفره از سوی نهادهای حمایتی ماهانه حدود ۵۳ هزار تومان مستمری دریافت میکرد که حالا به یک میلیون تومان در ماه رسیده است. در سال ۱۴۰۱ مستمری مددجویان (برای خانوارهای یکنفره) از ۴۲۰ هزار تومان به ۷۶۴ هزار تومان در سال ۱۴۰۲ رسید که افزایش حدود ۵۸ درصدی را ثبت کرد.
در سال ۱۴۰۱، میزان مستمری خانوارهای مددجو با ۲۰ درصد افزایش، بهترتیب یکنفره ۴۲۰ هزار تومان، دونفره ۶۰۰ هزار تومان، سهنفره ۸۴۰ هزار تومان، چهار نفره یکمیلیون و ۸۰ هزار تومان و ۵ نفر و ۵ نفر به بالا یکمیلیون و ۳۲۰ هزار تومان بود. در سال گذشته(۱۴۰۲) نیز برای خانوارهای یکنفره ۷۶۴ هزار تومان، دونفره یک میلیون و ۹۲ هزار تومان، سهنفره یک میلیون و ۵۲۸ هزار تومان، ۴ نفره یک میلیون و ۹۶۵ هزار تومان و ۵ نفره و ۵ به بالا ۲ میلیون و ۴۰۲ هزار تومان اعلام شد.
همچنین در سال جاری، برای خانوارهای یک نفره در ماه یک میلیون تومان، دو نفره یک میلیون و ۴۲۰ هزار تومان، سه نفره ۲ میلیون تومان، چهار نفره دو میلیون و ۹۵۰ هزار تومان و ۵ به بالا ۳ میلیون و ۱۵۰ هزار تومان برای سال ۱۴۰۳ در نظر گرفته شده است.
اما آیا این میزان مستمری میتواند جوابگوی نیازهای مددجویان برای زندگی باشد؟ یک حساب سرانگشتی نشان میدهد که این میزان مستمری، قطرهای است در دریای هزینههای سرشکن زندگی در ایران.
تیر ماه سمیه گلپور، رئیس کانون عالی انجمن های صنفی کارگری کشور به خبرگزاری «تسنیم» گفت که در حال حاضر ۷۰ درصد درآمد کارگران صرف اجارهبها و مسکن میشود؛ یعنی اگر دستمزد ۱۴۰۳ را درنظر بگیریم که حدود ۱۱ میلیون تومان دریافتی است؛ هفت میلیون و ۷۰۰ هزار تومان به طور میانگین صرف هزینه اجارهبها میشود.
از سوی دیگر، از سال ۱۴۰۰ تا همین چند روز گذشته که برنامه هفتم توسعه ابلاغ شد، ۲۰ الی ۴۰ درصد حداقل دستمزد، مبنای مستمری قرار گرفته است. این ارقام و سهم هزینه مسکن از دریافتی کارگران با مستمری یک تا سه میلیونی مددجویان نشان میدهد که پرداختی مستمری کمک چندانی به مخارج مددجویان نمیکند.
برای سال جاری، آمار مشخصی از تعداد مددجویان تحت پوشش دو نهاد حمایتی و وضعیت پشتنوبتیها اعلام نشده است. اعلام این آمار میتواند به ما نشان دهد که اقتصاد کشور و فقر چند نفر را به سمت این نهادها کشانده است.
آنطور که مرکز پژوهشها اعلام کرده، نرخ فقر متوسط کشور از سال ۱۳۹۶ به بعد افزایش چشمگیری را ثبت کرد و از حدود ۲۰ درصد به ۳۰.۴ درصد در سال ۱۴۰۰ رسید. نگاهی به تغییر جمعیت تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد نشان میدهد که در همین بازه زمانی، تعداد آنها حدود ۴۵ درصد افزایش داشته است. یعنی در همان سالهایی که خط فقر در حال افزایش بود، تعداد بیشتری تحت حمایت این دو نهاد قرار گرفتند.
خبر مرتبط
سیر صعودی جمعیت مددجویان بهزیستی و کمیته امداد؛ افزایش ۶۳ درصدی طی ۸ سال
بررسی آمارهای رسمی نشان میدهد که جمعیت افراد تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد در سالهای اخیر روندی صعودی را طی کرد؛ به طوریکه جمعیت خانوارهای تحت پوشش این دو نهاد در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۳۹۵، حدود ۶۳ درصد افزایش داشته است.