به گزارش اکوایران، تورم یکی از شاخصترین متغیرها و کلیدیترین عامل در کوچکتر شدن سفره مردم است. این متغیر که میزان نقدینگی، تولید و شوکهای جانب عرضه در اقتصاد نشات میگیرد میتواند رفاه خانوادهها را در یک اقتصاد تحت تاثیر قرار دهد. طبق آخرین آمارهایی که از تورم مصرفکننده در خرداد ماه سال جاری اعلام […]
به گزارش اکوایران، تورم یکی از شاخصترین متغیرها و کلیدیترین عامل در کوچکتر شدن سفره مردم است. این متغیر که میزان نقدینگی، تولید و شوکهای جانب عرضه در اقتصاد نشات میگیرد میتواند رفاه خانوادهها را در یک اقتصاد تحت تاثیر قرار دهد.
طبق آخرین آمارهایی که از تورم مصرفکننده در خرداد ماه سال جاری اعلام شد میتوان فهمید سبد مصرفی خانوار از ابتدای فروردین ماه امسال تا انتهای خرداد ماه بیش از ۸ درصد افزایش قیمت داشته است. به همین جهت در این گزارش به بررسی نرخ تورم خانوارها در بهار سالهای ۹۱ تا ۱۴۰۳ پرداختیم تا روند افزایش قیمت در سال جاری را با سالهای دیگر مقایسه کنیم.
تورم بهار ۱۴۰۳ در نقطه ۸.۴ درصدی
مرکز آمار ایران که مهمترین متولی انتشار آمارهای اقتصادی از جمله تورم در کشور است در آخرین گزارش خود شاخص قیمت مصرفکننده در خرداد ماه امسال را اعلام کرد. بر این اساس اگر شاخص قیمت خردادماه امسال را نسبت به شاخص قیمت در اسفند سال گذشته رشد بگیریم به نرخ تورم در بهار سال جاری میرسیم.
طبق این آمارها نرخ تورم در بهار سال جاری معادل ۸.۴ درصد بوده است. برای درک بهتر این نرخ بهتر است آن را با روند نرخ تورم بهار در سالهای گذشته مقایسه کنیم. روند نرخ تورم بهاری از سال ۹۱ تا ۱۴۰۳ نشان میدهد تورم بهار سال ۹۱ معادل ۴.۳ درصد بوده که با افزایش به ۷.۶ درصد درصد در سال ۹۲ رسیده است.
پس از آن تا سال ۱۳۹۵ نرخ تورم بهاری روند کاهشی به خود گرفته و به ۱.۴ درصد کاهش مییابد. به عبارتی نرخ تورم بهار سال ۹۵ نسبت به سال ۹۲ بیش از ۶ واحد درصد کاهش داشته و کمترین سطح در ۱۳ سال گذشته بوده است. به این نکته باید اشاره کرد که این کاهش در نرخ تورم همزمان با ایجاد مذاکرات بین ایران و آمریکا و توافق برجام میان این دو کشور بوده است.
پس از آن نرخ تورم بهاری وارد یک روند صعودی شده که این روند صعودی با حضور ترامپ در کاخ سفید و خروج از برجام همزمانی دارد. بر این اساس نرخ تورم بهار در سال ۹۷ به یک باره بیش از دو برابر شده و به ۴.۳ درصد رسیده است. این روند افزایشی در نرخ تورم ادامه یافت تا جاییکه در سال ۱۴۰۱ به اوج ۱۳ ساله خود رسید.
نرخ تورم در سال ۱۴۰۱ رکورد زد و در سطح ۱۷.۴ درصد ایستاد. دلیل این اتفاق را نیز میتوان حذف ارز ترجیحی در اقتصاد دانست که باعث یک شوک قیمتی به سبد خرید مردم شده است.
پس از آن در بهار سال ۱۴۰۲ نرخ تورم معادل ۸.۷ درصد بود که همچنان نسبت تمامی سالهای دهه ۹۰ بیشتر بوده است. در انتها بر اساس آخرین دادههای اعلام شده نرخ تورم در فصل بهار ۱۴۰۳ با ۰.۳ واحد درصد کاهش در سطح ۸.۴ درصد ایستاد. بررسی این تورم نشان میدهد با وجود ادامه روند کاهشی در تورم این فصل، نرخ تورم در بهار ۱۴۰۳ بالاتر از نرخ تورم بهار در تمامی سالهای دهه ۹۰ بوده است.