رکوردهای تورم در خرداد ۱۴۰۳ ؛ میوه و خشکبار در صدر چهار ساله - افق اقتصادی

رکوردهای تورم در خرداد 1403 ؛ میوه و خشکبار در صدر چهار ساله - افق اقتصادی
شنبه, ۳۱ شهریور ۱۴۰۳ / بعد از ظهر / | 2024-09-21
کد خبر: 264641 |
تاریخ انتشار : ۰۶ تیر ۱۴۰۳ - ۱۲:۳۳ |
59 بازدید
۰
می پسندم
ارسال به دوستان
پ

به گزارش اکوایران، مرکز آمار  داده های تورم خرداد را منتشر کرد. طبق این آمار تورم آخرین ماه بهاری کشور بالاتر از ۲ در صد به ثبت رسیده که به عقیده برخی کارشناسان محدوده خطر برای تورم محسوب می شود. چهارمین سطح بالای تورم ماهانه در کشور  طبق داده های مرکز آمار ایران تورم ماهانه […]

رکوردهای تورم در خرداد ۱۴۰۳ ؛ میوه و خشکبار در صدر چهار ساله

به گزارش اکوایران، مرکز آمار  داده های تورم خرداد را منتشر کرد. طبق این آمار تورم آخرین ماه بهاری کشور بالاتر از ۲ در صد به ثبت رسیده که به عقیده برخی کارشناسان محدوده خطر برای تورم محسوب می شود.

چهارمین سطح بالای تورم ماهانه در کشور 

طبق داده های مرکز آمار ایران تورم ماهانه خرداد برابر با ۲.۸ درصد به ثبت رسیده است. در اسفند پارسال تورم ماهانه برابر با ۲ درصد بوده و در ماه‌های سپری شده در سال جاری نیز تاکنون این شاخص بالاتر از ۲.۵ درصد به دست آمده است. 

روند رو به رشد تورم ماهانه در بهار امسال موجب شده تا تورم نقطه به نقطه در کشور نیز مسیری صعودی را طی کند.  به طور کلی تورم نقطه به نقطه دلالت بر رشد شاخص قیمت مصرف کننده در هر مقطع در مقایسه با موقعیت مشابه خود در سال گذشته دارد.

در همین رابطه طبق آخرین اعلام مرکز آمار ایران، تورم نقطه به نقطه در خرداد ماه امسال برابر با ۳۱.۹ درصد بوده که تقریبا ۰.۹ واحد درصد بیشتر از ماه قبل بوده است.

پس از آن که کنترل تورم سبب شده بود تا این شاخص از سطح ۵۵ درصد در فروردین ۱۴۰۲ به کانال ۳۰ درصد در نخستین ماه امسال برسد اما این کاهش دوامی نیاورده و گویا مسیر صعودی مجددی را اتخاذ کرده است. 

اما برخی دیگر از کارشناسان، شاخص مهم در خصوص تورم را ارزیابی سالانه قیمت‌ها می‌دانند. در این مورد میانگین شاخص قیمت مصرف‌کننده در دوازده ماه منتهی به هر ماه با موقعیت مشابه خود در سال گذشته مقایسه می شود. درهمین رابطه تورم سالانه خردادماه امسال برابر با ۳۶.۱ درصد بوده که نسبت به ماه قبل حدودا ۰.۹ واحد در صد کمتر شده است. این کمترین سطح تورم سالانه از ابتدای بهمن ۱۴۰۰ تاکنون بوده است. 

اما بررسی گروه های کالایی در این مقطع زمانی نشان میدهد وضعیت ماهانه تورم در بخش خوراکی قابل توجه بوده است.

رکوردزنی تورم میوه و خشکبار در خرداد ۱۴۰۲

به طور کلی تورم به ارزیابی رشد قیمت کالاها و خدمات در دوازده گروه کالایی می‌پردازد. در همین خصوص داده‌های مرکز آمار ایران نشان می دهد در سومین ماه بهاری امسال ، تورم ماهانه در برخی گروه‌های خوراکی تقریبا رکورددار رشد قیمت‌ها در این مقطع زمانی بوده اند.

طبق آمار خردادماه تورم ماهانه در بخش خوراکی ها برابر با ۴.۳ درصد بوده است. در این بخش عمدتا تورم ماهانه بالاتر از کل به ثبت رسیده است. در همین خصوص تورم ماهانه میوه و خشکبار برابر با ۱۶.۷۴ درصد بوده که بالاترین سطح را در میان تمام گروه های کالایی مورد بررسی داشته است. گاهی رشد ماهانه قیمتها می تواند بیانگر اثرات فصلی در عرضه و تقاضای این محصولات باشد. موضوعی که به نحوی رشد قیمت ها در برخی مقاطع زمانی را توضیح می دهد. اما در مورد میوه و خشکبار این موضوع کمی تفاوت دارد.

بررسی داده های مرکز آمار ایران نشان میدهد تورم ماهانه ثبت شده در این کالا تقریبا بالاترین سطح را در بازه ۴ ساله داشته است. به عبارت دیگر این بالاترین سطح تورم ماهانه این گروه از فروردین ماه ۱۳۹۹ تاکنون بوده است.

در ادامه مشاهده می شود تورم سایر بخش ها نظیر شکر، چای، گوشت قرمز و دخانیات نیز بالاتر از سطح تورم ماهانه کل به ثبت رسیده و دارنده رکوردهای بعدی گروه های کالایی در این مقطع زمانی بوده اند.

رکوردزنی تورم نقطه به نقطه در ۴ بخش

بررسی تورم نقطه به نقطه نشان می دهد در چهار بخش کالایی در خردادماه سطح این شاخص تقریبا در مرز بالایی قرار داشته است. بخش مسکن که عمده وزن شاخص قیمت مصرف کننده را در بردارنده تورمی بالای ۴۰ درصد بوده است. بررسی روند این شاخص نشان می دهد باوجود نوسان تورم در این گروه کالایی اما همچنان تورم مسکن مسیر صعودی خود را ادامه داده است. بخش آموزش و خدمات نیز مانند بخش مسکن اکنون در کانال بالایی قرار دارد.

اما به طور کلی تورم نقطه به نقطه  کل در کشور با توجه به رویدادهای مختلف در کشور مسیر متفاوتی را تجربه کرده است. در ابتدا در سال ۱۳۹۷ این شاخص از مرز ۵۰ درصد بالاتر رفته که عمده آن مربوط به اتفاقات خروج آمریکا از برجام بوده است. در ادامه کرونا و حذف ارز تریجیحی در کشور منجر به رکوردهای دیگر در تورمی  شد. اکنون در حالی که این شاخص همزمان با کنترل رشد نقدینگی از مرز ۵۵ درصد پایین تر آمده و در ابتدای امسال به کانال ۳۰ درصد رسیده اما دوباره با تورم ماهانه ۲ درصدی در ماه های اخیر، مسیری صعودی را آغاز کرده است

 

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید