به گزارش اکوایران بر اساس گفتههای داود منظور رئیس سازمان برنامه و بودجه، رشد اقتصادی در سال ۱۴۰۲ حدود ۵.۷ درصد برآورد شده است. بر این اساس حجم حقیقی اقتصاد ایران در سال گذشته(به سال پایه ۹۰) به ۸۶۶ هزار میلیارد تومان رسیده است. رشد اقتصادی در سال ۱۴۰۱ حدود ۵ درصد بوده که نشان […]
به گزارش اکوایران بر اساس گفتههای داود منظور رئیس سازمان برنامه و بودجه، رشد اقتصادی در سال ۱۴۰۲ حدود ۵.۷ درصد برآورد شده است. بر این اساس حجم حقیقی اقتصاد ایران در سال گذشته(به سال پایه ۹۰) به ۸۶۶ هزار میلیارد تومان رسیده است. رشد اقتصادی در سال ۱۴۰۱ حدود ۵ درصد بوده که نشان می دهد در سال گذشته رشد اقتصادی کمی بالاتر رفته است.
با وجود اینکه رشد اقتصادی سالانه در ۱۴۰۲ نسبت به ۱۴۰۱ افزایش یافته، اما رشد اقتصادی در زمستان روندی کاملا نزولی داشته است. محاسبات نشان می دهد ارزش افزوده اقتصادی صورت گرفته در زمستان سال گذشته ۲۱۳ هزار میلیارد تومان بوده،بنابراین میتوان گفت رشد اقتصادی در زمستان ۱۴۰۲ حدود ۲.۸ درصد رقم خورده است.
رشد اقتصادی در کف دو ساله
پس از خروج امریکا از برجام رشد اقتصادی ایران از تابستان ۹۷ منفی شد، این روند منفی تا بهار ۹۹ نیز ادامهدار بود. از تابستان ۹۹ پس از دو سال رشد اقتصادی منفی و رکود، رشد مثبت شد. زمانی که یک اقتصاد ۸ فصل پی در پی رشد اقتصادی منفی را تجربه می کند، با کوچک ترین تکانهای در اقتصاد، رشد مثبت خواهد شد. از همین رو مثبت شدن رشد اقتصادی در سال ۹۹ امری طبیعی تلقی می شود.
از تابستان ۹۹ تا زمستان ۱۴۰۲ رشد اقتصادی مثبت بوده، اما بررسی ها نشان می دهد رشد اقتصادی به خصوص در سال گذشته روندی کاملا نزولی داشته است. بر اساس آمار ها رشد اقتصادی در بهار و تابستان سال گذشته به ترتیب ۷.۹ و ۷ درصد به ثبت رسیده است. این رقم برای پاییز به ۵.۱ درصد میرسد. در زمستان نیز روند کاهشی رشد ادامه یافته و رشد اقتصادی ۲.۸ درصد براورد شده است. این رقم پایین ترین عدد رشد اقتصادی در ۸ فصل گذشته محسوب می شود.
به نظر می رسد در ۳ سال گذشته به مرور ظرفیت های خالی اقتصاد ایران که در نتیجه رشد منفی سال های ۹۷ و ۹۸ به وجود آمده بود، پر شده و تداوم رشد اقتصادی در آینده نیاز به ایجاد ظرفیت های جدید در اقتصاد ایران دارد.
با توجه به وضعیت انباشت سرمایه، بهرهوری و تکنولوژی در کشور به نظر میرسد تداوم رشد اقتصادی در آینده امری دشوار باشد.