به گزارش اکوایران، شاید یکی از نمادینترین صحنههای ژاپن این باشد: کوه فوجی که به سمت آسمان آبی ژاپن بالا رفته و انعکاس قله پوشیده از برف آن که در دریاچه کناری این کوه نمایان میشود. به نوشته تلگراف، دریاچه کاواگوچی نیز در نزدیکی کوه فوجی قرار دارد و یک منطقه توریستی محبوب به شمار […]
به گزارش اکوایران، شاید یکی از نمادینترین صحنههای ژاپن این باشد: کوه فوجی که به سمت آسمان آبی ژاپن بالا رفته و انعکاس قله پوشیده از برف آن که در دریاچه کناری این کوه نمایان میشود.
به نوشته تلگراف، دریاچه کاواگوچی نیز در نزدیکی کوه فوجی قرار دارد و یک منطقه توریستی محبوب به شمار میرود. این دریاچه یک آهنربا برای دوستداران کوه فوجی تلقی میشود، اما اکنون جوامع محلی ژاپن که در نقاط توریستی این کشور زندگی میکنند با مشکل فزاینده مربوط به تعداد بسیار بالای گردشگران روبهرو شدهاند.
طی روزهای اخیر، شهر فوجیکاواگوچیکو که در کنار یک دریاچه قرار دارد، به نقطه بحران رسید و سرتیتر خبرهای نقاط مختلف جهان شد چراکه در یکی از محبوبترین نقاط گردشگری این شهر، یک حصار مشکی عظیم نصب شد که هدف آن، دور کردن توریستها از آنجا بود. این تصمیم پس از آن رخ داد که چندین شکایت از مردم محلی ثبت شد؛ از زبالههای گردشگران و پارک کردن غیرقانونیها آنها گرفته تا بالا رفتن برخی توریستها از سقف خانهها در جهت پیدا کردن یک نقطه مناسب برای عکاسی.
تصویر گردشگران در پشت میلههای فلزی در فوجیکاواگوچیکو. پرده مشکی این حصار قرار است در نیمه دوم می نصب شود
استفاده از یک مانع در یک نقطه توریستی شاید یک اقدام سختگیرانه به نظر بیاید، آن هم در کشوری که مردمانش به مهربانی و رفتار آرام شناخته میشوند اما این تنها نمونه این اقدامات در ژاپن نیست.
باز شدن مرزها پس از همهگیری کووید-۱۹ و ترکیب آن با پایین آمدن ارزش ین – پول ملی ژاپن – باعث حضور گسترده گردشگران خارجی در این کشور شد. همچنین برای نخستینبار، تعداد ماهانه ورود گردشگران خارجی به ژاپن در ماه مارس از مرز ۳ میلیون نفر عبور کرد. ژاپن با سیل بیسابقه گردشگران خارجی روبهرو شده و صبر مردم محلی که بهطور مستقیم تحت تأثیر این اتفاق قرار میگیرند، در حال کاهش است.
در نتیجه این اتفاق، چندین اقدام در سراسر ژاپن در حال انجام است تا این کشور بتواند چالشهای فزاینده و حساسیتهای فرهنگی مربوط به گردشگری بیرویه (overtourism) را برطرف کند.
برای مثال، مقامات منطقه کوه فوجی اخیرا برنامه جدیدی را اجرا کردهاند که به سبب آن، گردشگرانی که خواهان بالا رفتن از این کوه هستند، باید یک هزینه اجباری به میزان ۲ هزار ین پرداخت کنند. توریستها باید از ابتدای فصل کوهنوردی امسال که از ۱ جولای (۱۱ تیر) آغاز میشود، این هزینه را پرداخت کنند. همچنین تعداد روزانه افرادی که میتوانند از کوه فوجی بالا بروند به ۴ هزار نفر محدود شده است.
یک نقطه دیگر که با چالش گردشگری بیرویه روبهروست، شهر کیوتو – پایتخت باستانی ژاپن – است. مقامات این شهر در ماههای اخیر اقداماتی برای حل مشکل تعداد قابل توجه گردشگران در خیابانهای تاریخی این شهر انجام دادهاند.
یکی از قابل توجهترین اقدامات اخیر در این شهر به بسته شدن بخشی از محله گیون – منطقه تاریخی گیشاها – مربوط میشود. علت این اتفاق به رفتار نامناسب شماری از گردشگران در این منطقه با مردم محلی بهویژه گیشاها مربوط میشود.
به دنبال رفتار نامناسب توریستها در منطقه تاریخی گیشاها، ورود آنها به این منطقه ممنوع شده است
جمعیت بسیار زیاد در اتوبوسهای محلی شهر کیوتو نیز یک مشکل دیگر است. مقامات محلی در ماه مارس اعلام کردند که اتوبوسهای ویژهای برای گردشگران در نظر خواهند گرفت تا این مشکل برطرف شود.
سارا آیکو، مدیر و بنیانگذار شرکت «کیوریتد کیوتو» (Curated Kyoto)، یک شرکت مدیریت سفرهای لوکس مستقر در کیوتو، میگوید: «وقتی توریستها در زندگی روزمره شهروندان اختلال ایجاد میکنند و در نقاط آرامی مانند معابد و زیارتگاهها به شکل گسترده حاضر میشوند، این وضعیت برای مردم ژاپن خوشایند نیست و منجر به تنش میشود.»
او همچنین میگوید: «البته این شرایط برای گردشگران نیز خوشایند نیست. من میخواهم بازدیدکنندگان بهترین نقاط کیوتو را تجربه کنند. به غیر از مناطق محبوب توریستی، هنوز هم نقاط شگفتانگیز و آرام بسیاری در این شهر وجود دارد که توریستها میتوانند از آنها بازدید کنند، اما مشکل به نبود زیرساخت مناسب و قوانین مرتبط با تعداد گردشگران مربوط میشود.»
شهر نیسکو در شمالیترین جزیره ژاپن به نام هوکایدو، یک نقطه محبوب برای علاقهمندان به ورزشهای زمستانی است که در ماههای سرد سال با رونق قابل توجهی همراه میشود؛ اما به علت تعداد بسیار بالای گردشگران، این شهر دچار مشکلاتی شده است.
برای غلبه بر این مشکل، بازدیدکنندگان باید از ماه نوامبر به بعد، تا ۲ هزار ین به ازای هر شب اقامت خود بپردازند. از ماه نوابر، فصل اسکی و اسنوبرد آغاز میشود و مقامات نیسکو امیدوارند این اقدام بتواند تعداد بازدیدکنندگان را کاهش دهد.
در جنوب ژاپن و استان هیروشیما، مقامات شهر هاتسوکاایچی اخیرا طرح دریافت هزینه ورودی به میزان ۱۰۰ ین را آغاز کردهاند تا بتوانند از معبد ایتسوکوشیما که در فهرست یونسکو قرار گرفته، محافظت کنند.
معبد ایتسوکوشیما در جنوب ژاپن، یک مقصد گردشگری محبوب است
دولت ژاپن به دنبال کاهش تأثیرات گردشگری بیرویه با اجرای پروژهای است که هدف آن، دور کردن توریستها از مثلث طلایی گردشگری این کشور یعنی توکیو، کیوتو و اوساکا است.
این کشور در عوض در حال ایجاد برنامهای موسوم به «۱۱ مدل» است تا به گردشگران کمک کند به نقاطی در سراسر این کشور بروند که کمتر شناخته شده است، از جمله اکتشاف فرهنگ سامورایی در هوکوریکو؛ طبیعتگردی در ناسو و توچیگی؛ آتشفشانهای کاگوشیما و پارکهای ملی هوکایدوی شرقی.
برای گردشگرانی که بهشدت مشتاق بازدید از ژاپن هستند اما میخواهند از تراکم جمعیت دوری کنند و فشار بر جوامع محلی این کشور را کاهش دهند، «چارلز اسپرکلی» – بنیانگذار یک شرکت طراحی سفر در ژاپن (People Make Places) – توصیههایی دارد:
«از نقاط توریستی معروف ژاپن خودداری کنید و سفر خود را بسازید. از پیشنهادهای گوگل و سایر پرتالهای گردشگری دوری کنید. نکته زیبا درباره ژاپن این است که کشور بسیار امنی به شمار میرود و شما میتوانید تنها با انتخاب یک مقصد، پیاده به حرکت ادامه دهید و در طول مسیر اکتشافات گردشگری بسیار زیادی در انتظار شماست.»
اما آیا اقدامات سختگیرانه ژاپن در قبال توریستها، تأثیرات مطلوبی در پی دارد؟ به نظر میرسد محبوبیت این کشور برای گردشگران خارجی همچنان رو به افزایش است و با توجه به اینکه مردم محلی بهطور قابل درک، نگران حفظ فرهنگ زیبا و باستانی خود هستند، ممکن است هنوز مشکلاتی در پیش باشد.