به گزارش اکوایران، مرکز آمار در جدیدترین گزارش خود اقدام به انتشار تورم تولیدکننده محصولات گاوداریهای صنعتی در سال ۱۴۰۲ کرده و از کاهش این نرخ خبر داده است. «تورم تولیدکننده» شاخصی است که نشان میدهد میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات گاوداریهای صنعتی به ازای تولید اقلام مربوط به آنها در داخل کشور چگونه […]
به گزارش اکوایران، مرکز آمار در جدیدترین گزارش خود اقدام به انتشار تورم تولیدکننده محصولات گاوداریهای صنعتی در سال ۱۴۰۲ کرده و از کاهش این نرخ خبر داده است. «تورم تولیدکننده» شاخصی است که نشان میدهد میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات گاوداریهای صنعتی به ازای تولید اقلام مربوط به آنها در داخل کشور چگونه تغییر کرده است. با توجه به اینکه تغییر هزینه تولیدکننده میتواند منجر به تغییر قیمت بازاری اقلام مرتبط شود، از آن به عنوان «تورم پیشران» نیز یاد شده است.
گزارش مرکز آمار حاکی از آن است که نرخ تورم سالانه تولیدکننده محصولات گاوداریهای صنعتی در میان استانهای مختلف با یکدیگر یکسان نبوده است. در این بازه زمانی نرخ تورم سالانه پیشران محصولات گاوی نظیر گوشت و شیر در ۸ استان بالا رفته و در باقی استانها رفتار کاهشی داشته است.
افزون بر آن این نرخ در سه استان «هرمزگان»، «سیستان و بلوچستان» و «خوزستان» بالغ بر ۱۰۰ درصد بوده است. در مقابل استان «ایلام» با ثبت تورم کمتر از ۳۰ درصدی، پایینترین میزان این نرخ را از آن خود کرده است. در ادامه به تفصیل تورم سالانه محصولات گاوداری های صنعتی در میان ۳۱ استان کشور بررسی شده است.
کاهش تورم پیشران سالانه محصولات گاوداریهای صنعتی در سال ۱۴۰۲
محصولات گوشتی و لبنی بخشی از مواد حیاتی مورد نیاز انسان نظیر پروتئین و لبنیات را تامین کرده و مصرف آنها برای سلامت هر شخص حائز اهمیت است. باتوجه به اینکه تغییر قیمت هر یک از این اقلام می تواند مصرف آن را در اغلب خانوارها دگرگون سازد، بررسی تورم و نیز مطالعه عوامل موثر بر قیمت آنها حائز اهمیت است.
مرکز آمار در جدیدترین گزارش خود اقدام به انتشار تورم تولید کننده محصولات گاوداریهای صنعتی در سال ۱۴۰۲ کرده است. «تورم تولیدکننده» شاخصی است که نشان میدهد میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات گاوداریهای صنعتی به ازای تولید اقلام مربوط به آنها در داخل کشور چگونه تغییر کرده است.
از شاخص تورم تولیدکننده به عنوان «تورم پیشران» نیز یاد شده است. چرا که بالا رفتن قیمت اقلام گاوداریهای صنعتی در مبدا و پیش از رسیدن به دست تولیدکننده، می توان منجر به افزایش قیمت بازاری کالاهای مرتبط با آن ها نظیر شیر، محصولات لبنی و گوشت شود.
جدیدترین شواهد منتشر شده توسط مرکز آمار نشان میدهد که در سال ۱۴۰۲ تورم پیشران سالانه محصولات گاوداریهای صنعتی به ۵۱.۵ درصد رسیده است. به بیان دیگر میانگین قیمت ۱۲ ماهه این اقلام در دوره منتهی به اسفند ۱۴۰۲ نسبت به مقدار مشابه در سال ۱۴۰۱، بالع بر ۵۱ درصد بیشتر شده است. این رقم نسبت به مقدار مشابه در سال ۱۴۰۱ کاهش ۳۰ واحد درصدی را از خود بر جای گذاشته است. شواهد نشان می دهد که تورم تولیدکننده محصولات گاوداریهای صنعتی در هر استان با استان دیگر متفاوت است. در ادامه این نرخ در میان ۳۱ استان کشور در سال ۱۴۰۱ بررسی شده است.
تورم پیشران محصولات گاوی در ۳ استان از ۱۰۰ درصد گذشت
بررسیها حاکی از آن است که در سال ۱۴۰۲ تورم سالانه پیشران محصولات گاوداریهای صنعتی در میان ۳۱ استان کشور در محدوده ۲۹.۲ تا ۱۱۲.۵ درصدی قرار داشته است. به بیان دقیقتر در سال ۱۴۰۲ تورم سالانه پیشران محصولات گاوی در استان «خوزستان» به ۱۱۲.۵ درصد رسیده است.
بدین ترتیب این استان بر سکوی نخست افزایش تورم سالانه تولیدکننده محصولات گاوداریهای صنعتی در این برهه قرار گرفته است. البته خوزستان، تک منطقه ای نبوده که تورم سالانه بیش از ۱۰۰ درصدی را در میان اقلام مذکور تجربه کرده است. «هرمزگان» و «سیستان و بلوچستان» نیز تورم سالانه تولید کننده محصولات گاوداری های صنعتی را به ترتیب در محدوده ۱۰۴ و ۱۰۱.۷ درصدی به ثبت رسانده است. در سایر استانها این نرخ دو رقمی بوده است.
تورم پیشران محصولات گاوی در ۱ استان کمتر از ۳۰ درصد شد
در سال ۱۴۰۲ قیمت محصولات گاوداری های صنعتی استان «ایلام» در مبدا تولید و پیش از رسیدن به دست مصرف کننده نهائی ۲۹.۲ درصد بیشتر از رقم مشابه در سال ۱۴۰۱ شده است. بدین ترتیب این استان در رتبه نخست از حیث داشتن کمترین میزان تورم سالانه تولیدکننده قرار گرفته است.
«گلستان»، «یزد»، «اردبیل» و «اصفهان» نیز ۴ استانی هستند که تورم سالانه محصولات گاوداریهای صنعتیشان بیشتر از ۳۰ درصد اعلام شده است. بررسی ها حاکی از آن است که تغییرات این نرخ در استانهای مختلف در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ یکسان نبوده است.
کاهش تورم سالانه پیشران محصولات گاوی در ۲۳ استان
نگاهی به تغییرات تورم سالانه محصولات گاوداری های صنعتی در سال ۱۴۰۲ و مقایسه آن با ارقام مشابه در سال ۱۴۰۱ نشان میدهد که این رقم در ۲۳ استان کشور کاهش یافته است. در مقابل ۸ استان با افزایش تورم سالانه محصولات گاوداریهای صنعتی مواجه شده اند.
به بیان دقیقتر در استانهای «خوزستان»، «هرمزگان»، «سیستان و بلوچستان»، «بوشهر» ، «البرز»، «کهگیلویه و بویراحمد»، «مرکزی» و «کردستان» تورم سالانه اقلام مرتبط با گاوداریهای صنعتی رفتار فزاینده از خود نشان داده و میانگین قیمت پرداختی تولیدکنندگان آنها جهت تهیه اقلام مذکور بیشتر شده است. در سایر استانها این رقم نسبت به سال ۱۴۰۱ کاهش یافته است. «اردبیل» با ثبت کاهش ۸۴.۱ واحد درصدی شدیدترین میزان این رفتار را در میان استانهای مختلف از خود برجای گذاشته است.