به گزارش اکوایران، در روز گذشته رئیس دولت سیزدهم، سید ابراهیم رئیسی، به دلیل سقوط بالگرد به همراه جمعی از همراهانشان به شهادت رسیدند. در همین رابطه بررسی های آماری از عملکرد اقتصادی این دولت، از ابتدا (شهریور ماه ۱۴۰۰) تا آخرین آمار منتشر شده، نشان از کنترل پنج شاخص مهم از اقتصاد کلان در این دوره […]
به گزارش اکوایران، در روز گذشته رئیس دولت سیزدهم، سید ابراهیم رئیسی، به دلیل سقوط بالگرد به همراه جمعی از همراهانشان به شهادت رسیدند. در همین رابطه بررسی های آماری از عملکرد اقتصادی این دولت، از ابتدا (شهریور ماه ۱۴۰۰) تا آخرین آمار منتشر شده، نشان از کنترل پنج شاخص مهم از اقتصاد کلان در این دوره زمانی داشته است. این دولت در تابستان ۱۴۰۰ زمام امور را در دست گرفته و تاکنون مهمترین تغییرات را در متغیرهایی نظیر بیکاری، نقدینگی و .. ایجاد کرد.
روند نزولی نرخ بیکاری تا زمستان ۱۴۰۲
طبق داده های مرکز آمار ، «نرخ بیکاری» در ابتدای دولت ابراهیم رئیسی معادل ۹.۶ درصد بوده که با توجه به آخرین آمار منتشر شده این متغیر با ۱ واحد درصد کاهش به ۸.۶ درصد در زمستان ۱۴۰۲ رسیده است.
دومین شاخص مهم به بررسی وضعیت افت و خیز قیمتها می پردازد. نرخ تورم مصرف کننده همان افزایش قیمت کالاها و خدمات در بازار مصرف است. بر اساس آمارهای این مرکز نرخ تورم مصرفکننده سالانه در شهریور ۱۴۰۰ معادل ۴۵.۸ درصد بوده که با ۷ واحد درصد کاهش به ۴۵.۸ درصد در فروردین امسال رسیده است. این کاهش در بخش هزینه های تولید رکورد دار افت بوده است.
افت ۵۰ درصدی تورم تولید کننده
تورم تولیدکننده به تغییرات هزینه های تولید کالاها و خدمات در هر مقطع زمانی می پردازد. در همین رابطه داده های بانک مرکزی از این شاخص نشان می دهد تورم تولیدکننده سالانه در شهریور سال ۱۴۰۰ معادل ۸۲.۶ درصد بوده و با ۵۱.۴ واحد درصد کاهش در فروردین امسال در سطح ۳۱.۲ درصد ایستاده است. این کاهش به اعتقاد برخی می تواند از زمینههای افت دامنهدار قیمت ها در بخش مصرف باشد. از جمله عوامل دیگر تاثیر گذار بر تورم مصرف کننده نقدینگی است که در این مدت مسیر نزولی را پیموده است.
افت نقدینگی در ابتدای ۱۴۰۳
در میان شاخص های کلان اقتصادی، «رشد بخش نفت در اقتصاد»، از متغیر های مهم اقتصادی به شمار می رود. علت اهمیت این متغیر به وابستگی اقتصاد ایران به نفت بازمیگردد که هرچه رشد بیشتر در این بخش اتفاق بیافتد نشاندهنده استخراج و صادرات بیشتر طلای سیاه در اقتصاد ایران است. بر اساس آمارها رشد این بخش در تابستان سال ۱۴۰۰ (آغاز دولت سیزدهم) معادل ۱۰.۱ درصد بوده که به دلیل افزایش صادرات نفت در این مدت «رشد بخش نفت در اقتصاد» در پاییز سال گذشته به سطح ۲۱.۸ درصد رسیده است. به عبارتی رشد این بخش ۱۱.۷ واحد درصد افزایش یافته است.
پنجمین و آخرین متغیر اقتصادی کلیدی که در این روزهای تورمی کشور زیر ذره بین قرار گرفته، «نرخ رشد نقدینگی» است. نقدینگی به اعتقاد برخی از مهم ترین عوامل اثرگذار بر تورم است.
در همین خصوص بر اساس آمارهای بانک مرکزی ، رشد نقدینگی در شهریور ۱۴۰۰ نرخی معادل ۴۰.۵ درصد داشته است. طبق آخرین شنیده های اکو ایران از بانک مرکزی این شاخص در فرودین ماه امسال به ۲۴.۱ درصد رسیده و ۱۶.۴ واحد درصد افت داشته است. این افت به اعتقاد بسیاری از کارشناسان می تواند از مقدمات کاهش تورم در کشور باشد.