به گزارش اکوایران؛ علاوه بر سه دستور که با قید فوریت در برنامه بانک مرکزی قرار گرفت، در این نشست تخصصی دستورات لازم برای تسهیل در برگشت ارز و روند کاری فعالان اقتصادی و تجاری کشور را صادر شد. به گزارش اتاق بازرگانی ایران، رئیسکل بانک مرکزی در این نشست عنوان کرد که برنامه بانک […]
به گزارش اکوایران؛ علاوه بر سه دستور که با قید فوریت در برنامه بانک مرکزی قرار گرفت، در این نشست تخصصی دستورات لازم برای تسهیل در برگشت ارز و روند کاری فعالان اقتصادی و تجاری کشور را صادر شد.
به گزارش اتاق بازرگانی ایران، رئیسکل بانک مرکزی در این نشست عنوان کرد که برنامه بانک مرکزی در سال جاری در قالب سیاست تثبیت، تعمیق و ثبات بازار ارز از طریق مرکز مبادله ارز و طلای ایران است. او تاکید کرد که امسال با برنامه و سیاست اعتباری مشخص و هدفگذاری شده و با روشهای تامین مالی تعهدی و استفاده از اقلام زیرخط ترازنامه بانکها مانند اوراق گام، فکتورینگ، اعتبار اسنادی داخلی و برات الکترونیک به دنبال تأمین مالی غیرتورمی در بخشهای تولیدی هستیم.
فرزین با تاکید بر اینکه سیاست ارزی بانک مرکزی بر محور تامین مالی ارزی در کنار تنظیم بازار با استفاده از ایجاد ساختارهای مناسب مانند مرکز مبادله ارز و طلا تدوین شده است، گفت: در حوزه سیاستگذاری نرخ ارز نیز بانک مرکزی معتقد است نرخ ارز باید بهگونهای تنظیم شود که تعادل بودجهای دولت، تولیدکننده و مصرفکننده برقرار شود. در غیر این صورت با توجه به اثرگذاری نرخ ارز شاهد بروز ناترازی در بازارها و همچنین تاثیرگذاری آن در شاخصهای اقتصادی مانند نقدینگی، تورم و پایه پولی خواهیم بود.
اجرای فوری دستورالعمل جدید در مرکز مبادله ارز
رییس کل بانک مرکزی در این نشست از معاونین ارزی و امور بینالملل خواست با قید فوریت استفاده از ارز اشخاص و گواهی امتیاز صادراتی در مرکز مبادله ارز و طلای ایران و همچنین بهکارگیری ابزار ریال برونمرزی (آفشور) با روسیه را که اقدامات عملیاتی آن انجام گرفته است در راستای حمایت عملی از صادرکنندگان و فعالان اقتصادی بخش خصوصی عملیاتی کنند.
فرزین با اشاره به اجرایی شدن قانون جدید بانک مرکزی از خردادماه امسال، تأکید کرد: با اجرایی شدن قانون جدید اختیار بانک مرکزی برای نظارت و کنترل نقدینگی و اعتباری بیشتر و دستیابی به اهداف تعیین شده در حوزه شاخصهای اقتصادی میسر خواهد شد.
ریال آفشور با روسیه به زودی
معاون بینالملل بانک مرکزی، با اشاره به درخواست برخی از فعالان حوزه صادرات برای تسهیل در اجرایی شدن ریال برونمرزی در کشورهای همسایه، گفت: ریال برونمرزی هماکنون با سه کشور «روسیه»، «افغانستان» و «عراق» در حال پیگیری است وکار در مورد روسیه تقریبا به اتمام رسیده است و بهزودی عملیاتی خواهد شد.
به گفته محسن کریمی، در قالب این طرح، بانک مرکزی ایران با بانک مرکزی روسیه توافق کرده است که ارز ریال و روبل را تا حد توازن تجاری دو کشور معاوضه کنند. به بیان سادهتر، توافق شده است که بانک مرکزی روسیه در ازای پرداخت ریال، به ما ارز روبل بدهد یا بالعکس.
کریمی با اشاره به برگزاری جلساتی با صادرکنندگان روسیه، تصریح کرد: از صادرکنندگان به روسیه میخواهیم صادرات خود را به روسیه، بهصورت ریالی انجام دهند زیرا همه فرآیندها در قالب عملیات بانکی و ابزارهای متنوع بانکی شامل اعتبار اسنادی و حواله بانکی و… از طریق روابط بانکی که میان شش بانک روسیه و بانکهای ایرانی برقرار گردیده است انجام دهند است.
معاون امور بینالملل بانک مرکزی با اشاره به اینکه در این طرح، شش بانک روسیه و ایرانی با هم ارتباط دارند گفت: صادرات با LC ریالی برای طرف روس، آنجا میپذیرد و به محض اینکه بر اساس اسناد بانکی، این صادرات انجام شد و ریال آن نیز از حساب بانک مرکزی روسیه به حساب ریالی صادرکننده واریز گردید، رفع تعهد صادراتی بلافاصله پذیرفته شده است.
او با اشاره به اقدامات انجام شده برای اجرایی شدن ریال آفشور در افغانستان و عراق نیز گفت: مذاکرات در این زمینه با طرفهای عراقی و افغانستانی ادامه دارد.
اعمال سیاستهای حمایتی از صادرکنندگان
در این نشست رئیس کمیسیون صادرات اتاق ایران، نیز به این نکته اشاره کرد که افزایش حجم صادرات بخش خصوصی واقعی کشور با اعمال سیاستهای حمایتی، موضوعی است که باید مورد توجه قرار گیرد. محمد لاهوتی همچنین رفع مشکل تعهد ارزی را مورد توجه قرار داد و افزود: برنامهریزی و سیاستگذاری مناسب در حوزه بازگشت ارز حاصل از صادرات در بخشهای کشاورزی، لوازمخانگی، کاشی و سرامیک و فرش که سهم بالایی در اشتغالزایی دارند قطعا در کوتاهمدت اثربخش خواهد بود و به مشوقی برای صادرات تبدیل خواهد شد. به گفته لاهوتی، حل مشکل این بخش از صادرات از طریق ایجاد سبد تقاضای وارداتی از محل ارز حاصل از صادرات قابل حل است.
مجیدرضا حریری، رئیس اتاق مشترک ایران و چین، خواستار تفکیک صادرکنندگان واقعی بخش خصوصی و صادرکنندگان وابسته به شرکتهای دولتی در سیاستگذاریهای ارزی و همچنین تخصیص ارز به آنان متناسب با فعالیتشان شد و گفت: با تمرکز بر نقاط اشتراک ذینفعان این بخش و سیاستگذار بستر مناسبی برای توسعه صادرات و کاستن از صف کاذب تقاضا برای واردات ایجاد میشود. او افزود: باید تناسبی میان تخصیص ارز با مبادی و مقاصد صادرات و واردات برقرار شود بهگونهای که برای تقاضاهای واردات از چین، حواله درهم و دینار تخصیص پیدا نکند.
احمدرضا فرشچیان، رئیس کمسیون واردات اتاق ایران، نیز با تاکید بر اینکه بخشنامههای ارزی بانک مرکزی در اواخر سال گذشته میتواند در جهت صیانت از حقوق صادرکنندگان بهروزرسانی شود، پیشنهاد داد: بهمنظور تشویق صادرات در بخش خصوصی زمینهای فراهم شود تا متقاضیان دریافت ارز اشخاص از صف تخصیص ارز خارج شوند و با تعریف منابع و مصارف ارز حاصل از صادرات شرایط مناسبی را برای پیوند این دو بخش در بستری شفاف فراهم شود.