به گزارش اکوایران، نرخ بهره بین بانکی که مهمترین نرخ بهره برای سیاستگذار پولی است در هفته منتهی به ۱۲ اردیبهشت همانند دو هفته گذشته خود در کانال ۲۳.۵ درصد باقی مانده و با کاهشی بسیار جزئی مواجه شده است. این درحالیست که میزان تزریق اعتبار توسط بانک مرکزی در بازار باز نیز که یکی […]
به گزارش اکوایران، نرخ بهره بین بانکی که مهمترین نرخ بهره برای سیاستگذار پولی است در هفته منتهی به ۱۲ اردیبهشت همانند دو هفته گذشته خود در کانال ۲۳.۵ درصد باقی مانده و با کاهشی بسیار جزئی مواجه شده است.
این درحالیست که میزان تزریق اعتبار توسط بانک مرکزی در بازار باز نیز که یکی از ابزار کنترل نرخ بهره است، از مرز ۲۰۵ همت در هفته گذشته فراتر رفته و اعتبارگیری قاعده مند شبکه بانکی در حدود کمتر از ۳ همت رقم خورده است. چکیده این موارد میتواند به معنای فروکش کردن التهاب تقاضای بانکی در ازای تزریق ۲۰۵ همتی به بازار باز باشد.
جزئیات نرخ بهره بین بانکی در هفته گذشته
بر اساس آمارهای منتشر شده از بانک مرکزی نرخ بهره بین بانکی در هفته منتهی به ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ معادل ۲۳.۵ درصد اعلام شده است که در مقایسه با دو هفته گذشته خود از ثبات نسبی برخوردار بوده است. این درحالیست که در اواخر سال ۱۴۰۲ و ابتدای ۱۴۰۳ نرخ بهره بین بانکی که به نوعی قیمت توافقی استقراض منابع مالی بین بانکها به شمار میآید، با التهاب بازارها در نتیجه مسائل مربوط به آخر سال با افزایش مواجه شده بود و در اولین هفته فروردین معادل ۲۳.۶۲ درصد به ثبت رسید.
بهطور کلی بانکها نیز مانند اشخاص حقیقی میتوانند در صورت نیاز به منابع مالی از یکدیگر به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت استقراض کنند. نرخ بهره این عملیات نیز به صورت شناور در یک کانال مدیریت شده توسط بانک مرکزی شکل میگیرد. با توجه به اینکه نرخ بهره بین بانکی مهمترین نرخ بهره در اقتصاد تلقی میشود، سیاستگذار پولی عموما با هدف کنترل نرخ بهره با استفاده از ابزاری مانند عملیات بازار باز و اعتبارگیری قاعدهمند اقدام به دخالت غیرمستقیم در روند تغییرات نرخ بهره میکند.
فروکش التهاب در بازار بین بانکی در ازای تغذیه ۲۰۵ همتی از بازار باز
بر اساس مطالعات، تغییرات نرخ بهره تابع فشار مازاد تقاضا در بازار بین بانکی است که بر اساس آن هرگاه مازاد تقاضا افزایش یابد فشارها در جهت بالاتر رفتن نرخ بهره شکل میگیرد. در مقابل هرگاه مازاد عرضه شدت بیشتری داشته باشد، بانکها حاضرند در ازای نرخ بهره پایینتری به متقاضیان اعتبار قرض دهند و نرخ بهره کاهش مییابد. زمانیکه فشار تقاضا در بازار بین بانکی بالا باشد بانک مرکزی ممکن است تشخیص دهد که با استفاده از عملیات بازار باز بخشی از تقاضا را تامین کند تا فشار زیادی بر نرخ بهره بین بانکی وارد نشود.
مشاهده میشود میزان تزریق اعتبار توسط بانک مرکزی در بازار باز از ابتدای ۱۴۰۳ تا تاریخ مورد بررسی، حجم بالایی داشته است و در هفته اخیر به بیش از ۲۰۵ همت که به نوعی سقف تاریخی محسوب میشود رسیده است. در مقابل اعتباردهی قاعدهمند بانکها از بانک مرکزی کاهش یافته که به نوعی میتواند نشاندهنده بازگشت آرامش به بازار بین بانکی در ازای تزریق اعتبار ۲۰۵ همتی به بازار باز باشد.