افت نرخ بیکاری جوانان؛ آیا اشتغال نیز رشد کرده است؟ - افق اقتصادی

افت نرخ بیکاری جوانان؛ آیا اشتغال نیز رشد کرده است؟ - افق اقتصادی
دوشنبه, ۲ مهر ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | 2024-09-23
کد خبر: 235723 |
تاریخ انتشار : ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۱۵:۴۷ |
85 بازدید
۰
می پسندم
ارسال به دوستان
پ

به گزارش اکو ایران، بیکاری جوانان از موضوعاتی است که سیاست‌گذاران اغلب کاهش آن را به عنوان یکی از اهداف مهم خود مطرح می‌کنند.  برای سنجش میزان بیکاری از نرخ بیکاری استفاده می‌شود که برابر است با تعداد افراد بیکار در کل جمعیت فعال در بازار کار. مرکز آمار نرخ بیکاری را برای اقشار مختلف […]

افت نرخ بیکاری جوانان؛ آیا اشتغال نیز رشد کرده است؟

به گزارش اکو ایران، بیکاری جوانان از موضوعاتی است که سیاست‌گذاران اغلب کاهش آن را به عنوان یکی از اهداف مهم خود مطرح می‌کنند.

 برای سنجش میزان بیکاری از نرخ بیکاری استفاده می‌شود که برابر است با تعداد افراد بیکار در کل جمعیت فعال در بازار کار. مرکز آمار نرخ بیکاری را برای اقشار مختلف اجتماعی و گروه‌های سنی اعلام می‌کند. یکی از گروه‌های سنی جمعیت ۱۵ تا ۲۴ سال است؛ قشری که در تعریف مرکز آمار «جوان» محسوب می‌شوند.

 آخرین گزارش مرکز آمار از نتایج طرح آمارگیری نیروی کار مربوط به زمستان ۱۴۰۲ نشان می‌دهد در این فصل نرخ بیکاری جوانان برابر با ۲۲.۵ درصد بوده است که جمعیتی نزدیک به ۵۶۰ هزار نفر را شامل می‌شود.

 در این گزارش روند نرخ بیکاری جوانان در ۸ سال گذشته بررسی شده است. این بررسی نشان می‌دهد نرخ بیکاری جوانان در این سال‌ها روندی رو به کاهش داشته است. به طوری که از ۲۸.۱ درصد در زمستان ۱۳۹۵ به ۲۲.۵ درصد در زمستان ۱۴۰۲ رسیده است. البته این نکته را نباید فراموش کرد که افت نرخ بیکاری می‌تواند به دلیل ورود فرد به جمعیت غیر فعال در بازار کار نیز باشد.

روند نزولی نرخ بیکاری جوانان در ۸ سال گذشته

 نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۴ سال در زمستان ۱۴۰۲ به ۲۲.۵ درصد رسیده است. به عبارت دیگر از کل جوانان فعال در بازار کار ۲۲.۵ درصد آن‌ها در جستجوی شغل بوده‌اند اما موفق به یافتن آن نشده‌اند.

 بررسی روند سال ۱۴۰۲ نشان می‌دهد این نرخ در زمستان نسبت به تابستان و پاییز افزایش یافته است. با این حال از آنجا که بازار کار یک بازار فصلی است بهتر است آمارهای آن با آمار فصل مشابه مقایسه شود. فصلی بودن بازار کار به این معناست که شاخص‌های آن تحت تاثیر تغییرات فصلی قرار می‌گیرد، زیرا رونق و افول بسیاری از مشاغل وابسته به فصل‌های سال است.

 بررسی نرخ بیکاری جوانان در فصل زمستان سال‌های ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۲ نشان می‌دهد که این نرخ در این مدت از ۲۸.۱ درصد به ۲۲.۵ درصد رسیده و بنابراین ۵.۶ واحد درصد افت کرده است. بنابراین می‌توان گفت بیکاری این قشر در سال‌های اخیر کاهش یافته است.

اما آیا کاهش نرخ بیکاری لزوما به معنای اشتغال بیشتر است؟

کاهش نرخ بیکاری یعنی رشد اشتغال؟

 افت نرخ بیکاری در جوانان ۱۵ تا ۲۴ سال را از طرفی می‌توان به علت نیاز بازار کار به نیروی جوان و حرکت مشاغل به سمت فضای نو و تناسب بیشتر آن‌ها با مهارت‌های به روزتر دانست.

 از طرف دیگر اما این موضوع را نیز باید در نظر گرفت که کاهش نرخ بیکاری لزوما به معنای اشتغال بیشتر نیست. زیرا نرخ بیکاری به معنای تعداد جمعیت بیکار در جمعیت فعال در بازار کار است و منظور از جمعیت فعال در بازار کار افرادی است که شاغل یا در جستجوی شغل هستند. بنابراین می‌توان گفت فردی که از شمار بیکاران خارج شده یا شاغل شده و یا به طور کلی از بازار کار خارج شده است.

 خروج از بازار کار در سن جوانی نیز دلایل متفاوتی می‌تواند داشته باشد. تمایل به مهاجرت، دستمزدهای پایین و شرایط کاری نامناسب و علاقه به ادامه تحصیل را می‌توان از دلایل این امر ذکر کرد.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید