گذر از مرز ۲۰۰ همت تزریق در بازار باز برای اولین بار - افق اقتصادی

گذر از مرز 200 همت تزریق در بازار باز برای اولین بار - افق اقتصادی
دوشنبه, ۲ مهر ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | 2024-09-23
کد خبر: 233941 |
تاریخ انتشار : ۰۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۷:۴۷ |
79 بازدید
۰
2
ارسال به دوستان
پ

به گزارش اکوایران، میزان تزریق اعتبار بانک مرکزی در بازار باز از مرز ۲۰۰ همت نیز گذشت و در هفته منتهی به ۲۷ فروردین حدود ۲۰۲.۹ همت رقم خورد که بیانگر افزایشی ۵ همتی در مقایسه با هفته گذشته‌اش و بیش از ۵۰ همت در مقایسه با یک ماه قابل خود بنظر می‌رسد.  این درحالیست که […]

گذر از مرز ۲۰۰ همت تزریق در بازار باز برای اولین بار

به گزارش اکوایران، میزان تزریق اعتبار بانک مرکزی در بازار باز از مرز ۲۰۰ همت نیز گذشت و در هفته منتهی به ۲۷ فروردین حدود ۲۰۲.۹ همت رقم خورد که بیانگر افزایشی ۵ همتی در مقایسه با هفته گذشته‌اش و بیش از ۵۰ همت در مقایسه با یک ماه قابل خود بنظر می‌رسد. 

این درحالیست که در هفته اخیر مجددا میزان اعتبارگیری قاعده‌مند بانک‌ها به بیش از ۱۰۰ همت رسید که در مقایسه با هفته منتهی به ۲۰ فروردین ۲ برابر شده است. 

رکورد تاریخی تزریق بانک مرکزی در بازار باز

بر اساس گزارش‌های منتشر شده از بانک مرکزی، میزان تزریق اعتبار توسط بانک مرکزی در بازار باز از ۲۰۰ همت فراتر رفت و حدود ۲۰۲.۹۲ همت به ثبت رسید. بر اساس داده‌ها میزان اعتبار تزریق شده در این عملیات در هفته گذشته، بالاترین رقم به ثبت رسیده از زمان شروع و انتشار آمار عملیات بازار باز است. 

به‌طور کلی بازار باز یکی از اصلی‌ترین ابزارهای مدرن بانک مرکزی برای سیاست‌گذاری پولی است که طی آن، بانک‌ها می‌توانند با گرو گذاشتن اوراق خود نزد بانک مرکزی، به مدت یک هفته اعتبار استقراض کنند. در مقابل بانک‌ها متعهد می‌شوند در زمان اتمام قرارداد، اصل مبلغ را به همراه نرخ سودی که در حال حاضر معادل ۲۳ درصد است، به بانک مرکزی بازگردانند. به‌طور کلی مشاهده می‌شود از ابتدای زمستان سال گذشته تاکنون، حجم اجرای عملیات بازار باز توسط بانک مرکزی یک سیر صعودی طی کرده و از حدود ۱۲۸ همت در ابتدای زمستان ۱۴۰۲ به بیش از ۲۰۰ همت در پایان فروردین سال جاری رسیده است. 

بر اساس نظر کارشناسان این ابزار به بانک مرکزی امکان می‌دهد تا با تامین منابع مالی مورد نیاز بانک‌ها، فشار تقاضا در بازار بین بانکی یا اصطلاحا همان بازار شبانه را کاهش دهد و بدین ترتیب از افزایش نرخ بهره بین بانکی جلوگیری کند. دلیل اهمیت نرخ بهره بین بانکی در سیاستگذاری پولی این است که کارشناسان باور دارند تمامی نرخ بهره‌های دیگر در اقتصاد خود از نرخ بهره بین بانکی تاثیر می‌پذیرند و بنابراین مدیریت نرخ بهره بین بانکی به عنوان هدف میانی برای کنترل رکود و تورم، کم هزینه‌تر و کارآمدتر است. 

بیش از ۲ برابر شدن اعتبارگیری قاعده‌مند بانک‌ها

یکی از دیگر ابزارهای بانک مرکزی برای مدیریت نرخ بهره بین بانکی، اعتبارگیری قاعده‌مند است. در این نوع اعتبارگیری، بانک‌ها می‌توانند با دارا بودن شرایطی، با نرخ بهره ۲۴ درصد که نرخ بهره‌ای بیش از عملیات بازار باز است، به میزان نامحدودی از منابع بانک مرکزی استفاده کنند. با توجه به اینکه نرخ بهره مذکور یکی از بالاترین نرخ بهره‌ها برای تامین منابع مالی بانک‌هاست، این روش از اولویت کمتری در تامین مالی بانک‌ها برخوردار است و تنها زمانی یک موسسه اعتباری دست به دامان این روش می‌شود که در هیچ یک از روش‌های دیگر کامیاب نشده باشد. 

آمارهای منتشر شده از نتایج اعتبارگیری قاعده‌مند در هفته منتهی به ۲۷ فروردین ۱۴۰۲ نشان می‌دهد حجم اعتبارگیری قاعده‌مند بانک‌ها در این مقطع بالغ بر ۱۰۴ همت بوده است. این درحالیست که در هفته منتهی به ۲۰ فروردین، بانک‌ها با تزریق ۱۹۷ همت اعتبار در بازار باز میزان تقاضای اعتبارگیری قاعده‌مند خود را به ۵۰ همت کاهش داده بودند که کاهشی چشمگیر است. در مقابل مشاهده می‌شود در هفته گذشته علی‌رغم افزایش تقریبا ۵ همتی تزریق اعتبار در بازار باز، حجم اعتبارگیری قاعده‌مند بیش از ۲ برابر شده است. 

افزایش ناگهانی تقاضای اعتبارگیری قاعده‌مند بانک‌ها علی‌رغم تزریق قابل توجه در بازار باز، ممکن است به معنای شکل گیری تقاضای جدیدی در بازار بین بانکی باشد، یا اینکه ممکن است کاهش اعتبارگیری قاعده‌مند بانک‌ها در هفته منتهی به ۲۰ فروردین صرفا موقتی بوده و افزایش اعتبارگیری قاعده‌مند ثبت شده در هفته گذشته ناشی از بازگشت به ادامه روند گذشته باشد. 

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید