سنجش تب انتظارات تورمی در بهمن ۱۴۰۲ - افق اقتصادی

سنجش تب انتظارات تورمی در بهمن 1402 - افق اقتصادی
دوشنبه, ۵ آذر ۱۴۰۳ / بعد از ظهر / | 2024-11-25
کد خبر: 232058 |
تاریخ انتشار : ۲۹ فروردین ۱۴۰۳ - ۱۵:۴۵ |
103 بازدید
۰
4
ارسال به دوستان
پ

به گزارش اکوایران، نسبت پول به نقدینگی یکی از ابزارهایی است که محققان اقتصادی با هدف بررسی میزان نااطمینانی موجود در کشور به آن اهتمام می‌ورزند. مشاهدات حاکی از آن است که نسبت پول به نقدینگی از ابتدای سال ۱۴۰۲ تا بهمن ماه کاهش یافته اما از آبان ماه دچار رشدی جزئی شده است. به […]

سنجش تب انتظارات تورمی در بهمن ۱۴۰۲

به گزارش اکوایران، نسبت پول به نقدینگی یکی از ابزارهایی است که محققان اقتصادی با هدف بررسی میزان نااطمینانی موجود در کشور به آن اهتمام می‌ورزند. مشاهدات حاکی از آن است که نسبت پول به نقدینگی از ابتدای سال ۱۴۰۲ تا بهمن ماه کاهش یافته اما از آبان ماه دچار رشدی جزئی شده است.

به همین ترتیب اگر بپذیریم شاخص نسبت پول به نقدینگی یک تب سنج برای انتظارات تورمی است، بنظر می‌رسد انتظارات تورمی در یازدهمین ماه ۱۴۰۲ نسبت به ابتدای سال مورد بررسی کاهش داشته اما در مقایسه با اواسط پاییز افزایش یافته است. 

سهم پول از نقدینگی؛ معیاری برای سنجش تب اقتصاد 

بر اساس آمارهای منتشر شده از بانک مرکزی، جزئیات کلیات پولی در بهمن ۱۴۰۲ اعلام شده است. مشاهده می‌شود رقم نقدینگی در یازدهمین ماه ۱۴۰۲ حدودا به ۷ هزار ۷۸۰ همت رسیده است. به‌طور کلی به مجموع پول و شبه پول در جریان جامعه، نقدینگی گفته می‌شود. 

شبه پول بخشی از نقدینگی است که برداشت و استفاده از آن با میزانی از محدودیت مواجه است برای مثال سپرده‌های مدت‌دار جزو این بخش از نقدینگی به شمار می‌آیند که جز در محدودیت برداشت، تفاوت خاصی با پول ندارد. 

به‌طور کلی زمانیکه افراد با محدودیت کمتری در برداشت سپرده‌های خود مواجه باشند، توانایی پاسخگویی راحت‌تر و انعطاف‌پذیری بیشتری پیدا می‌کنند. به همین ترتیب عموما زمانیکه نااطمینانی‌های افراد از آینده افزایش می‌یابد، مردم ترجیح می‌دهند پول خود را به صورت نقدتری نگهداری کنند تا توانایی تعدیل تصمیمات خود با تغییرات شرایط سیاسی و اقتصادی را داشته باشند. 

در مقابل زمانیکه اطمینان مردم بهبود یابد و تصویر واضح‌تری از آینده در ذهن افراد نقش ببندد، افراد جامعه بخش کمتری از دارایی خود را به صورت نقد نگهداری می‌کنند تا از سودهای سرمایه‌گذاری سپرده خود استفاده کنند. 

بهبود انتظارات تورمی نسبت به ابتدای ۱۴۰۲

بر اساس محاسبات نسبت پول به کل نقدینگی در بهمن ماه ۱۴۰۳ به ۲۴.۸ درصد به دست می‌آید. این درحالیست که این نسبت در بهمن ۱۴۰۱ حدود ۲۵.۳ درصد بوده و در فروردین ماه سال گذشته حتی به ۲۶ درصد نیز رسیده است. 

مشاهده می‌شود از فروردین ۱۴۰۲ تا آبان ماه، سهم پول از شبه پول از ۲۶ درصد کاهش یافته و به ۲۴.۱ درصد رسیده است. سپس از آبان تا بهمن به آرامی رو به افزایش نهاده است. 

برخی از کارشناسان اقتصادی عنوان می‌کنند نسبت پول به نقدینگی یکی از مهمترین و کارآمدترین شاخص‌ها برای بررسی انتظارات تورمی جامعه طی کوتاه مدت است. اگر این باور صحت داشته باشد، بنظر می‌رسد انتظارات تورمی در بهمن ۱۴۰۲ نسبت به سال گذشته خود بهبود یافته است اما از آبان ماه ممکن است تحت تاثیر اخبار سیاسی و اقتصادی روابط بین‌الملل، رو به افزایش نهاده باشد. 

در هر صورت مشاهده می‌شود که در یازدهمین ماه ۱۴۰۲ رقم کل پول موجود در کشور حدود هزار و ۹۲۷ همت بوده و حجم شبه پول حدود ۵ هزار و ۸۵۲ همت برآورد می‌شود. 

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید